vineri, 22 iulie 2011

Busuiocul, regele mirodeniilor

Busuiocul este planta preferata a bucatariei italiene si se combina bine cu legumele proaspete gen rosii, vinete sau dovlecei. De asemenea el se gaseste si in sosul verde care merge bine cu pastele fainoase, cartofii fierti si fasolea verde.
Busuiocul este o planta aromatica si racoritoare cu sute de specii identificate prin lume. El si-a castigat statutul de planta regala in bucatarii si gradini, iar in India este folosit in scopuri medicinale.
Busuiocul s-a raspandit ca planta cu proprietati medicinale din India, unde era planta sacra a lui Vishnu, prin alte parti ale lumii, ca de pilda Africa si Egipt, si mult mai tarziu in Grecia. La romani a avut primele utilizari culinare, iar in Italia si Creta era considerat simbol al iubirii.
In biserica Ortodoxa busuiocul este considerat o planta sacra, se spune ca el crestea in locul in care sfanta Elena a descoperit Sfanta Cruce.

In mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit in stare proaspata. In cazul retetelor culinare de mancaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.
Tinut in pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat fie in frigider, pentru o perioada scurta, fie in congelator, pentru mai mult timp, dupa ce in prealabil a fost oparit putin.
Asezati frunze proaspete intr-un borcan uscat, adaugati putina sare si apoi acoperiti cu ulei de masline. Planta uscata isi pierde mare parte din aroma, ceea ce ramane avand un gust foarte diferit, cu iz slab de iarba proaspat taiata.
Retetele cu specific mediteraneean si asiatic folosesc in mod frecvent busuiocul, pretuindu-i buchetul dulce, cu parfum de iarba. In cazul bucatariei mediteraneene, aroma este completata de rosii.
Se asorteaza excelent cu usturoiul, cimbrul si oregano.
·
Busuiocul este unul dintre ingredientele principale ale sosului pesto, specialitate italiana din ulei si plante aromate, provenind din orasul Genova. Celelalte doua ingrediente sunt uleiul de masline si semintele de pin.
·
Bucataria chineza foloseste specialitati de busuioc proaspat sau uscat pentru supe si alte feluri de mancare. In Taiwan, bucatarii adauga busuioc proaspat unei supe-crema, sau mananca pui prajit cu frunze de busuioc fierte in ulei.
·
Busuiocul este gatit cateodata cu fructe proaspete sau adaugat in gemuri de fructe si sosuri, de obicei cu capsuni, dar si cu zmeura sau prune. Se considera ca busuiocul cu frunza plata folosit in bucataria vietnameza, care are o aroma usor diferita, este mai potrivit pentru felurile de mancare cu fructe.
·
Inmuiate in apa, unele varietati de seminte de busuioc devin gelatinoase, si se folosesc in bauturi asiatice sau deserturi precum falooda sau serbetul.
In mod obisnuit busuiocul merge bine si cu rosiile proaspete, mozzarella sau alta branza moale, dulce sau acidulata si cu otetul de buna calitate.