miercuri, 23 noiembrie 2011

Deserturi de post

Dulciurile ideale în această perioadă sunt cele cu fructe, nuci şi aluaturi cu bicarbonat.
Vă mai puteţi orienta spre plăcinte şi tarte cu margarină, în loc de unt, sau şi mai bine, cu ulei, umplute cu mere, prune uscate şi dovleac. Ideale în post sunt şi baclavaua (minunata plăcintă cu nucă însiropată cu sirop de miere), dar şi clătitele de post (cu apă minerală în loc de ouă şi lapte), umplute cu gemurile de toamnă.
Uneori, dulciurile tradiţionale pot fi transformate în variante de post, prin înlocuirea laptelui cu lapte de soia şi a untului cu margarina. Evident, aluaturile nu trebuie să conţină ouă, pentru că acestea nu au înlocuitor, deşi la unele reţete un pahar de apă minerală face cam acelaşi lucru pe care îl fac trei-patru ouă!
Mai puţin plăcut este că prăjiturile de post sunt la fel de bogate în calorii (poate chiar mai bogate), decât cele clasice.
Puteţi experimenta şi pastele cu nucă şi fursecurile cu ciocolată.

Supele, un deliciu la vremea Postului


Supele hidratează organismul asigurându-i şi multe alte elemente necesare bunei funcţionări.
Supa este un lichid savuros, care se prepară de circa 5000 de ani din combinaţii infinite de ingrediente, de la cartoful cel modest până la cel mai exotic peşte, din tot soiul de legume şi din toate felurile de carne. Este excelentă pentru sănătate şi poate fi preparatul de bază pentru diverse cure de slăbire. La prepararea supei se pierd puţine elemente nutritive, deoarece în timpul fierberii esenţa rămâne în zeamă. Totuşi vitamina C este distrusă la expunerea la căldură, astfel încât toate legumele verzi trebuie să fie adăugate în supă cât mai târziu posibil.
În afara supelor de peşte, care sunt mai gustoase proaspăt preparate, majoritatea supelor pot fi făcute cu o zi înainte şi apoi reîncălzite. La supele care conţin alimente care se întăresc, cum sunt pastele sau cartofii, poate fi necesar să se mai adauge bulion înainte de reîncălzire. Mai trebuie să aveţi în vedere că toate supele trebuie să dea în clocot înainte de a fi servite.
Bulionul şi condimentarea
Bulionul de legume de bună calitate rămâne componenta cea mai importantă a unei supe gustoase. Trebuie realizată o fiertura de bază din cât mai multe legume: morcovi, ţelină, ceapă, albitură ..., la care se adaugă eventual un concentrat de legume din comerţ, caz în care se evită adăugarea sării. Piperul este în general binevenit, dacă este adăugat cu măsură, la fel şi alte mirodenii şi verdeţuri proaspete.
Tehnici de îngroşare
- Se adaugă făina la începutul gătitului, înainte de turnarea bulionului;
- Se toarnă în supa fierbinte fulgi de cartofi sau orez măcinat;
- Se fierbe supa fără capac;
- Dacă totuşi supa este prea groasă, se adaugă bulion.

Alimente recomandate la vreme de iarnă


 Temperaturile scăzute îi fac pe mulţi să creadă că au nevoie de suplimente alimentare pentru a depăşi cu bine sezonul hibernal.
 Este necesar să mănânc mai mult iarna? Care sunt alimentele pentru care sa optez? Sunt întrebări pe care şi le pun foarte multe persoane cu privire la modul în care să facă faţă temperaturilor scăzute de afară. Alimentaţia din perioada iernii ne ajută să facem faţă umidităţii şi frigului, dar şi oboselii şi depresiei, mult mai frecvente în acest sezon.
Nu este nevoie să consumăm mai multe alimente imediat ce s-a instalat frigul. De fapt, scrie sanatate.acasa.ro, în funcţie de confortul de care aveţi parte (mersul cu autobuzul sau maşina personală, liftul, statul pe scaun la birou etc) sau de efortul pe care îl depuneţi în fiecare zi, este indicat să alegeţi ce să mâncaţi.
Ce mâncăm iarna
O alimentaţie sănătoasă este importantă pentru întărirea sistemului imunitar şi menţinerea unui organism sănătos. Grăsimile au un rol deosebit pentru că stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului prin eliberarea de căldură, ajutând corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. De aceea, se spune că în perioada iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute, este indicat să avem un aport de calorii mai ridicat faţă de sezonul cald. Organismul consumă multă energie pentru a-şi păstra temperatura normală. Ca urmare, este bine să optaţi pentru grăsimi vegetale şi animale de calitate.
Cele mai bune grăsimi care pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului împotriva frigului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie la fluidizarea sângelui şi la vascularizarea organismului.
Este bine să aveţi o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe legume cât mai proaspete şi bogate în proteine cum sunt: mazărea, fasolea şi lintea. Nu uitaţi nici de fructe, cum sunt compoturile diverse sau fructele uscate, excelente pentru un organism sănătos datorită aportului mare în vitamine, minerale şi fibre.
Se recomandă un ou pe zi pentru că este bogat în proteine (proteinele din albuşul de ou se asimilează integral).
Produsele lactate trebuie dozate cu multă atenţie. O felie de brânză la fiecare masă este suficientă în fiecare zi. Este indicat să ţineţi cont însă de modul in care este preparată brânza sau dacă aţi consumat alte produse care conţin deja acest produs.
Supa este o mâncare foarte sănătoasă, de aceea este bine să se consume în fiecare zi. Conţine apă caldă care încălzeşte şi hidratează organismul, legume care asigură un aport de minerale şi vitamine şi proteine din carne şi paste făinoase.

marți, 15 noiembrie 2011

Dietă de post


* Postul Crăciunului este o ocazie cât se poate de potrivită pentru a pierde câteva din kilogramele pe care le-aţi acumulat în ultimul timp *
Trebuie să începeţi o dietă simplă şi să nu vă înfometaţi. Încercaţi să consumaţi cel puţin doi litri de apă pe zi pentru a hidrata mult mai bine întregul organism. În post, menţionează www.bucataria.net, aveţi posibilitatea să consumaţi multe fructe şi legume. Excludeţi alimentele grase şi bineînţeles pe cele care nu sunt de post. Includeţi în dietă alimente care conţin fibre ce ajută la digestie dar şi la slăbire. Salatele de fructe şi compoturile vă vor face zilele mai frumoase în această perioadă. Când pregătiţi salate cu legume, folosiţi ulei de măsline, pentru că este mult mai sănătos decât cel de floarea soarelui.
Dietă pentru 9 zile
În primele zile de dietă se consumă doar fructe. Încercaţi să nu mâncaţi multe banane şi struguri. Se mai pot bea şi sucuri din fructe şi ceaiuri.
Următoarele zile sunt dedicate legumelor. Le puteţi consuma crude, fierte sau sub formă de suc. Cei doi litri de apă nu trebuie să lipseasca din meniul zilnic. Dacă devine un obicei, cu atât mai bine.
În ultimele zile se mănâncă doar orez fiert. Nu se pune ulei sau margarină. Dacă aveţi suficientă putere, renunţaţi la cafea şi înlocuiţi-o cu ceai verde.
Meniuri de post
O altă idee ar fi să încercaţi următoarele meniuri în zilele de post:
Ziua 1
Mic dejun: O felie de pâine cu pateu vegetal, un ceai cerde
Gustare: un măr
Prânz: salată de crudităţi, orez fiert/supă de legume
Gustare: un grepfruit sau o rodie
Cina: salată verde cu zeamă de lămâie, spanac cu usturoi/supă de varză
Ziua 2
Mic dejun: 200 g de cereale, un pahar de suc de portocale, gustare, un măr
Prânz: 300 g de sote de mazăre
Gustare: o rodie
Cina: mâncare de spanac
Ziua 3
Mic dejun: o felie de pâine cu zacuscă, un pahar de suc de grepfruit
Gustare: un kiwi
Prânz: conopidă cu zeamă de lămâie, o salată verde
Gustare: o pară
Cina: 2 cartofi copţi
Principalele avantaje ale unei diete în timpul postului sunt date de faptul că pot fi eliminate toxinele din organism într-un mod mult mai rapid ca de obicei.
Salată orientală de post
Ingrediente pentru 2 porţii
4 cartofi mari, albi, 1 ceapă mică, albă, 1 legătură ceapă verde, 1 gogoşar mare, 2 castraveţi muraţi, 150 gr măsline negre fără sâmburi, sare, piper, ulei măsline, muştar, oţet, muştar

Mod de preparare
1. Cartofii se curăţă de coajă şi se pun la fiert în apă cu sare, tăiaţi cubuleţe mici;
2. Ceapa albă şi cea verde se toacă mărunt şi se pune într-un castron, împreună cu măslinele fără sâmburi;
3. Gogoşarul se taie fâşiuţe subţiri, la fel şi castraveţii muraţi şi se adaugă peste ceapă;
4. Se adaugă cartofii cubuleţe, sare, piper, ulei, oţet şi muştar şi se amestecă bine, apoi se lasă la frigider 1 oră;
Se serveşte rece.

Tartine cu ciuperci
Ingrediente pentru 2 porţii
8 feliuţe rotunde de toast, 200 gr ciuperci proaspete, 1 ceapă verde, margarină vegetală, 2 linguri ulei măsline, 1 linguriţă boia dulce, sare, piper
Mod de preparare
1. Se curăţă ceapa verde şi ciupercile şi se toacă mărunt, apoi se prăjesc puţin în tigaia cu ulei de măsline;
2. Feliile de toast se pun la prăjit apoi se ung cu margarină, cât sunt fierbinţi;
3. Deasupra margarinei se pune câte o lingură de ciuperci cu ceapă şi se apasă uşor să stea pe felie;
4. Se adaugă praful de boia dulce.
Se servesc fierbinţi.

Praz cu roşii
Ingrediente pentru 2 porţii
1 fir praz, 4 roşii, 4 căţei de usturoi, sare, piper, ulei, verdeaţă
Mod de preparare
1. Prazul se curăţă de foile uscate de deasupra şi se taie rondele medii, care se pun la călit în ulei de măsline;
2. Roşiile se toacă mărunt şi se pun peste praz, după ce s-a călit 10 minute;
3. Usturoiul se zdrobeşte şi se pune în ultimele 3-4 minute de călire;
4.
Se asezonează cu sare, piper şi verdeaţă şi se dă 30 minute la frigider.
Se poate folosi ceapa verde în loc de praz, însă salata va avea iuţeala specifică cepei.

Musaca de soia
Ingrediente pentru 6 porţii
200 gr orez cu bobul lung, 1 varză mică, dulce, 200 gr soia granule, 1 legătură ceapă verde, 1 ceapă mare, roşie, 1 legătură pătrunjel, 2 linguri pastă tomate, sare, piper negru
Mod de preparare
1. Orezul se spală şi se pune la fiert în apa cu sare în care am pus ceapa roşie, tocată mărunt;
2. Varza se toacă mărunt, se freacă cu puţină sare şi se pune la călit în ulei de măsline;
3. Granulele de soia se pun la fiert în apă cu 1 linguriţă Delikat, apoi se scurg bine şi se călesc împreună cu ceapa verde tocată mărunt şi pasta de tomate;
4.
Într-un vas mare termorezistent uns cu puţin ulei se aşează un strat de orez, unul de granule soia călite cu ceapă şi un strat de varză călită;
5. Vasul se dă la cuptor timp de 30 minute, la foc mic, apoi 5 minute la foc mare să se rumenească varza.
Se presară piper negru în farfurie, peste fiecare porţie.

Ardei umplut aperitiv
Ingrediente pentru 4 porţii
4 ardei graşi, galbeni şi roşii, 50 gr margarină, 50 ml ulei de măsline, 1 legătură ceapă verde, 1 fir praz, 200 gr roşii, 2 linguri pastă tomate, 200 gr soia granule, 4 linguri orez cu bobul lung, sare, piper negru, oregano
Mod de preparare
1. Ardeii se curăţă de seminţe şi cotoare şi se taie în jumătate, pe lung;
2. Orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare;
3. Granulele de soia se pun la fiert în apă cu sare;
4. Ceapa şi prazul se curăţă, se toacă mărunt şi se pun la prăjit în puţin ulei de măsline;
5. Într-un castron mare se amestecă granulele de soia fierte, orezul fiert, roşiile tocate foarte mărunt, ceapa şi usturoiul prăjite, sare, piper şi pasta de tomate şi se umplu jumătăţile de ardei cu amestecul;
6. Se aşează ardeii într-un vas termorezistent uns cu margarină şi se dau la cuptor 15 minute.
Se pot consuma şi fără să fie băgaţi la cuptor, cu ardeii în stare crudă.

Palmieri cu miere
Ingrediente pentru 6 porţii
450 gr aluat de foetaj congelat (din comerţ), 170 gr zahăr brun, 6 linguri miere de albine,
6 linguri miez de nucă
Mod de preparare
1. Aluatul de foetaj se decongelează şi se întinde cu ajutorul unui făcăleţ până devine subţire;
2. Se amestecă bine zahărul brun şi miezul de nucă măcinat şi se presară deasupra foii de aluat, apoi se pliază marginile acestuia;
3. Aluatul astfel pliat se taie în fâşiuţe lungi care se ung cu miere de albine şi apoi se aşează într-o tavă tapetată, care se dă la cuptor timp de 20-25 minute.
Se servesc fie calzi fie reci; se mai presară nucă deasupra.

marți, 8 noiembrie 2011

Extravaganţe culinare pe glob


* Alimentaţia unui popor ţine de cultura sa, motiv pentru fiecare ţară are curiozităţile sale culinare *
„Insectele sunt o sursă minunată şi delicioasă de proteine de bună calitate”, afirma Bruno Comby în cartea „Delicioasele... insecte”, apărută acum mai bine de 20 de ani, considerată şi astăzi de referinţă pentru consumatorii de insecte din toată lumea (entomofagi), pentru că prezintă o serie de reţete de gătit insecte tradiţionale, dar şi originale.
Experţii ONU, citaţi de www.csid.ro, au afirmat că printre cele mai populare insecte consumate de oameni se numără gândacii, albinele, greierii şi moliile, foarte nutritive, din moment ce oferă la fel de multe proteine ca şi carnea sau peştele. În formă uscată, insectele conţin de două ori mai multe proteine decât carnea crudă şi au aceeaşi valoare nutriţională cu cea a unui preparat la grătar. Odată stabilite calităţile, merită să aflăm şi în ce ţări sunt în vogă meniurile asezonate cu insecte:
* Thailanda este ţara unde anumite specii de insecte sunt considerate delicatese. Spre exemplu, în nordul tarii, fermierii cultivă viermi de bambus şi greieri pe care îi vând, apoi, comercianţilor locali;
* Dacă ajungeţi pe malurile Amazonului, nu rataţi „tocăniţa” de veveriţă, asezonată cu gândaci uscaţi şi pisaţi. Pentru comunităţi izolate, precum Hatawary-Bana (care locuiesc pe insulele Amazonului), o anume specie de păianjen este crescută pentru a fi consumată cu prilejul unor ocazii speciale;
* În Africa se degustă omizi uscate. Cele mai căutate sunt masonja, care măsoară în jur de zece centimetri. Pentru a creşte calitatea gustativă, înainte de a fi consumate li se scoate conţinutul intestinal;
* Bucătăria italiană prezintă o delicatesă rară din Sardinia denumită Casu Marzu, brânză de oaie infestată cu larve de Piophila. Larvele se consumă vii. Pentru cei care preferă gustul dulce-sărat, există şi deserturi apetisante: furnici cu ciocolată şi acadele cu scorpion;
* În Mexic se găteşte Escamoles, o mâncare preparată din ouă de furnici negre gigante Liometopum. Se spune că sunt foarte gustoase;
* În Japonia se degustă hipermierea. Diferenţa dintre aceasta şi mierea noastră obişnuită constă în faptul că albina-regină este captivă în interiorul borcanului. Mierea are un concentrat mai mare de energie.
Mâncăruri excentrice
* Apetitul crescut al asiaticilor pentru câini şi pisici este binecunoscut. Dacă ajungeţi în Asia şi vreţi să gustaţi din felul de mâncare numit „Tigrul şi Dragonul” din Guangdong, să ştiţi că veţi mânca de fapt carne de pisică şi de şarpe. În China şi Filipine, câinele este mâncat doar la „mare nevoie”, dacă este foamete;
* Noi preferăm ouăle prăjite sau fierte. În schimb, în China şi în Thailanda, scrie www.gds.ro, gurmanzii adoră aşa-numitele „ouă de 100 de ani“, o reţetă cel puţin ciudată, care constă în acoperirea ouălor de raţă cu var, cenuşă, ceai şi sare. După 100 de zile, se scot şi se spală. În toată această perioadă, amestecul de var a acţionat, iar oul devine negru. Conţinutul său este tare şi uscat. Albuşul este cenuşiu, iar gălbenuşul este mai degrabă verzui;
* În Filipine se găteşte Balut, o delicatesă rară, numai pentru cunoscători, renumită pentru proprietăţile sale afrodiziace. Balut se prepară din ouă de raţă ţinute la incubator până când fetusul se dezvoltă complet. Ouăle cu fetuşi de raţă vii se fierb în apă clocotită;
* Peste tot în lume sunt recuperate şi gătite aproape toate organele unui animal. În Irak există Pacha, cap de oaie care se găteşte intact. Dacă aveţi ocazia să mâncaţi Pacha, încercaţi ochii, se spune că sunt nişte delicatese. China ne rezervă numeroase surprize culinare: urechi de porc însângerate, limbă şi picioare de raţă, cap de meduze. În Indonezia, se mănâncă degetele de la picioarele maimuţelor.
* În Norvegia avem Lutefisk sau Lutefish, care se prepară din peşte păstrat mai multe zile în soluţie de sodă de potasiu (leşie) până când se dizolvă complet. Nici Surströmming, o specialitate suedeză, nu ne lasă indiferenţi. Heringul baltic pescuit primăvara este lăsat la fermentat timp de câteva luni în saramură, apoi pus în cutii de conserve.
Delicatese atipice
Ingredientele cunoscute folosite în combinaţii atipice dau rezultate de cele mai multe ori uimitoare:
* În Veneţia puteţi servi o îngheţată de trandafir, servită cu petale adevărate de trandafir;
* În Scoţia, batoanele de ciocolată se răcesc, se dau printr-un amestec de lapte cu făină şi ouă, ca pentru şniţele şi apoi se prăjesc timp de 10 minute;
* În Japonia, se găsesc acadele sărate cu prune în două mărimi. Cele mici au gust de prună şi sunt acoperite cu un strat de sare care ţi se topeşte în gură. Cele mari nu au acest strat, dar au în interior bucăţele de prună uscată şi un lichid sărat;
* În Asia există bomboane incredibil de acre. Acestea au un strat generos de substanţă acră şi sunt denumite "super-lemon".
Mâncărurile olandeze, în combinaţii neobişnuite
Olandezii se avântă la asocieri inedite între gusturile dulce, sărat şi amar, motiv pentru care trebuie să fiţi pregătit pentru orice când mergeţi în “Ţara lalelelor”. Printre preferinţele lor culinare figurează:
* Kroket, nelipsit din meniul fast-food-urilor internaţionale din Olanda.
Este un preparat din carne tocată prăjită, sub formă de baghetă umplută cu un sos special. Se serveşte într-o chiflă lungă, cu muştar şi salată, cu garnitură de cartofi flamanzi;
* Oliebol sau "bila de ulei" este o bilă de aluat prăjit care se serveşte cu mult zahăr pudră. Cele cu stafide sunt mai bune decât cele simple. O alta variantă sunt Berlin balls (oliebol cu umplutură de budincă);
* Broodje gezond sau "pâinea sănătoasă" este de fapt o chiflă umplută cu şuncă, ouă, salată, brânză şi roşii, disponibilă cu adaosuri de condimente, de preferinţă iuţi;
* Aşa-zisele "bomboane cu gust de ficat" pe care le primiţi cadou când vă vine un olandez în vizită sunt un simbol al Olandei şi sunt făcute din lemn dulce în diverse concentraţii, căruia i se adaugă sare şi zahăr în proporţii variabile. Sunt greu de suportat de către straini, cele mai apropiate de ideea noastră de bomboane fiind cele cu formă de stup de albine (honingdrop). 
Băuturi cu animăluţe
Dacă aţi băut tequila, a venit momentul să încercaţi ceva mai tare: Baby Mice Wine. Aşa cum îi spune şi numele, această băutură tradiţională coreeană, dar care se consumă şi în China, foloseşte ca ingrediente vin şi pui abia născuţi de şoareci. Se spune că această băutură minunată întăreşte şi tonifiază organismul. Eschimoşii, scrie
www.gds.ro, preferă Seagull Wine, o băutură în care se găseşte un goeland.
În Insulele Laos, şerpii se „scaldă“ în whisky-ul local. Băutura tradiţională în Tibet, ceaiul cu unt de iac, are tendinţa să deruteze la prima degustare. Însă, ca să-l apreciaţi, trebuie să vă gândiţi că e ca şi cum aţi servi o supă caldă. Locuitorii tribului Masai din Africa amestecă laptele cu sânge de animale, o băutură surprinzătoare, care constituie hrana lor de bază.
Cele mai scumpe delicatese
O friptură de ren cres­cut cu iarbă bio alături de o porţie de cartofi franţuzeşti „La Bonnotte”, asezonaţi cu şo­fran din belşug. Iată o co­mandă pe care o dă frec­vent Jennifer Lopez. Nota de plată? Friptura costă 200 de dolari, cartofii 700 de dolari, iar cele câteva grame de şo­fran 100 de dolari. De ce ase­menea preţuri? Cartofii la „La Bonnotte” sunt o specie pe cale de dispariţie care creşte doar pe insula Noir­moutier, lân­gă mare, unde solul e fertilizat numai cu alge uscate. 450 de grame de şofran uscat se obţin din 75.000 de flori uscate, care costă 4.000 de dolari.
Nici
Tom Hanks nu se lasă mai prejos, scrie varianta electronică a revistei “Ce se întâmplă doctore”. El se răsfaţă cu caviarul iranian denumit „diamant” care provine de la singura specie de peşte care a supravieţuit erei dinozaurilor. Un kilo­gram din această spe­cialitate se vinde en gros cu 5.000 de dolari, iar în restau­rant o singură tartină costă 100 de dolari.