miercuri, 28 septembrie 2011
Este vremea conservelor
duminică, 25 septembrie 2011
Bunele maniere si silueta
Era odata un timp in care mancam respectand bunele maniere...
Era o vreme cand existau foarte putini copii obezi...
Astazi, aceste bune maniere nu reusesc decat sa provoace rasete.
S-a constatat ca americanii mananca repede, oriunde, la orice ora, facand alte chestii in timp ce mananca, fiind pur si simplu dezgustati de regulile europenilor de a manca la ore fixe, la masa sau dupa un meniu bine stabilit. Ori, obezitatea e la putere in ultimii ani in SUA.
In Europa, obezitatea si in special aceea a copiilor urmeaza din pacate o curba ascendenta. Nu se compara cu cea a americanilor, inca, de aceea putem afirma ca bunele maniere au si ele un cuvant de spus in privinta siluetei.
marți, 20 septembrie 2011
Alimente recomandate pentru diabetici
duminică, 18 septembrie 2011
Mirodenii pentru conservele toamnei
- Usturoiul, ceapa, mărarul se adaugă la castraveţi, în saramură sau în oţet;
- Boabele de muştar sunt indicate la mai toate conservele de legume;
- Foile de dafin se adaugă la conserve, pentru o aromă deosebită;
- Boabele de piper şi hreanul menţin gogoşarii tari;
- Menta, coaja de lămâie sau de portocală dau aromă oţetului;
- Tarhonul se utilizează pentru aromatizarea oţetului, la preparatele din peşte sau din pui;
- Busuiocul dă o aromă specială uleiului din diverse conserve;
- Ardeiul iute, ienibaharul sau rozmarinul se folosesc pentru marinate.
miercuri, 14 septembrie 2011
Cum preparăm o zacuscă gustoasă
- În zacuscă nu se pune deloc apă;
- Cea mai bună zacuscă este cea în care toate ingredientele sunt coapte în prealabil;
- E de preferat ca, în loc de roşii crude, să se pună pastă de tomate;
- Pentru fierberea zacuştei, e recomandată folosirea unui tuci sau a unei cratiţe care să nu se lipească ;
- Zacusca, scrie www.gds.ro, e fiartă atunci când uleiul iese la suprafaţă. Dacă aţi pus mai puţin ulei, va dura mai mult timp până va ieşi la suprafaţă;
- Pentru un gust mai aromat, puteţi adăuga şi ciuperci;
- Ca să nu se lipească de cratiţa în care o preparaţi şi să nu trebuiască să amestecaţi întruna, puteţi pune cratiţa cu zacuscă să scadă la cuptor până când uleiul iese la suprafaţă;
- Dacă nu aveţi timp să fierbeţi toate legumele într-o singură zi, puteţi împărţi activitatea în două zile. Dacă în bucătărie temperatura nu e foarte ridicată peste noapte, legumele deja fierte nu se vor strica până a doua zi;
- Pentru ca ardeii să se poată curăţa mai repede, după ce i-aţi copt, puneţi-i într-o cratiţă acoperită, cu un strat de sare grunjoasă între ei (un strat de ardei, unul de sare). Astfel, pieliţa de pe ardei se va desface mai uşor;
- Ceapa se coace înainte de a fi adăugată şi astfel zacusca va fi mult mai gustoasă;
- În momentul în care aţi pus zacusca pe foc, amestecaţi des pentru că aceasta să nu se prindă de vas. Pentru omogenitatea compoziţiei, adăugaţi o linguriţă de zahăr;
- Zacusca prea picantă, din cauza gogoşarilor iuţi, se „îmblânzeşte“ dacă adăugaţi 1-2 kg morcovi proaspeţi, curăţaţi şi daţi pe răzătoarea mică;
- Când fierbeţi borcanele la bain-marie, ca să nu se spargă, puteţi să le înveliţi în prosoape curate. Nu uitaţi să puneţi nişte prosoape şi pe fundul cratiţei, sub borcane, când le fierbeţi.
vineri, 9 septembrie 2011
Ingrediente pentru o cină afrodisiacă
Tipsuri pentru murături savuroase, la vreme de iarnă
Conserve in otet
miercuri, 7 septembrie 2011
Strugurii, evantai de virtuţi curative
Racoritori, usor digerabili, hranitori, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru virtutile curative. Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de "lapte vegetal". Utilizarile pot fi dintre cele mai variate: de la folosirea in alimentatie a strugurilor, mustului, vinului sau a uleiului extras din samburi, pana la preparate de uz extern (lotiuni cosmetice pentru ingrijirea tenului, cataplasme, comprese), vinul fiind utilizat in trecut si ca antiseptic, pentru spalarea plagilor.
Cea mai intalnita metoda de utilizare a strugurilor, scrie www.ele.ro, este introducerea acestora in alimentatie, progresiv, alaturi de mancarea obisnuita. Insa, pentru a preveni ingrasarea, este important sa reducem aportul caloric prin alimentele de baza, avand in vedere faptul ca 100g struguri furnizeaza aproximativ 70 kcal - un aport energetic mare fata de celelalte fructe (comparabil cu bananele).
Totusi, o dieta exclusiv din struguri poate ajuta in cazul obezitatii, consumul ajungand la maxim 2 kg. pe zi, ceea ce reprezinta 1400 kcal zilnic.
Se folosesc strugurii bine copti, pe care ii vom spala foarte bine pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti. De obicei este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate.
Terapia cu struguri proaspeti
Pe langa utilizarea strugurilor alaturi de alimentatia obisnuita, exista si cateva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sunt numai cateva repere, urmand ca fiecare cura sa fie conceputa in functie de toleranta individuala si de afectiunile pacientului.
· o zi pe saptamana se consuma exclusiv struguri(1-1,2 kg), repartizati in portii mici (minim 5 mese).
· cura pe termen lung : contine mai multe etape:
- acomodarea sau pregatirea organismului pentru cura, care se poate realiza prin post;
- cura propriu-zisa, cu alimentatie exclusiv cu struguri (7 -10 zile), in portii mici, 7 mese pe zi;
- diversificarea cu fructe proaspete ( de un singur fel la o masa : de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere) si/sau branza de vaci, mese alternative;
- dieta bazata pe cruditati: struguri, alte fructe, legume, iaurt, branza de vaci, miere, ulei de masline;
- revenirea treptata la alimentatia normala.
Terapia cu sucul de struguri (mustul)
Se incepe cu 0,5 l de must zilnic, in trei reprize, inainte de mese. Cantitatea creste treptat, putand ajunge la 2 l zilnic ( cu cat crestem cantitatea de must, cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must ).
Virtuti terapeutice
Strugurii au efect laxativ, diuretic, stimuleaza secretia biliara, digestia, peristaltismul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pot fi utilizati cu succes in urmatoarele afectiuni (dar si in profilaxia lor): constipatie, afectiuni ale aparatului urinar, afectiuni biliare, boli hepatice, tulburari digestive, astenie, convalescenta, anemii, hipertensiune - forme usoare, profilaxia hipercolesterolemiei si a afectiunilor cardiovasculare, stari febrile, obezitate, boli infectioase.
Nu sunt indicati in urmatoarele situatii: hipertensiune grava, afectiuni renale grave, retentie de lichid in tesuturi, diabet, diareea cronica.
Principalii constituenti
· apa (72-73%);
· zaharuri (16-23%): monozaharide - glucoza, fructoza, polizaharide - celuloza, pectina ; acid tartric liber, acid malic, materii minerale, taninuri. Vitamine si minerale : vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina P , vitamina C, potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, fier.
Produsele din struguri
Pe langa utilizarea strugurilor proaspeti si a mustului proaspat, putem folosi in diete stafidele (boabele de struguri deshidratate pe cale termica naturala, la soare), turtele din tescovina (ceea ce ramane dupa stoarcerea strugurilor), in cataplasme caldute, utile in reumatism si guta. Alte produse obtinute din struguri: uleiul din seminte de struguri ( in hipercolesterolemie si in afectiuni cardiovasculare) si vinul natural. Un mare savant, Louis Pasteur, afirma : "Vinul este cea mai igienica si mai sanatoasa dintre bauturi". Evident, in prezent procesul industrial de fabricatie a redus mult din virtutile terapeutice ale vinului. Totusi, am considerat interesant de semnalat ca timp de secole, vinul a servit ca baza pentru maceratele terapeutice vegetale, rezultand vinuri medicinale. Pe de alta parte, putea fi utilizat si ca anestezic, ca tranchilizant natural, sau ca dezinfectant. In prezent, numeroase cercetari stabilesc legatura dintre consumul moderat (nu mai mult de doua pahare pe zi, pentru barbati ) si micsorarea riscului aparitiei infarctelor, vinul natural avand un efect anticoagulant. Femeilor li se recomanda consumul de vin in scop terapeutic in cantitati reduse la jumatate fata de cele indicate pentru barbati.