joi, 21 februarie 2013

Tort aniversar de marţipan

Fotografii, Carmen Moraru (My birthcake!!!). Text,  www.ziare.com
Un dulce cu o aroma inconfundabila, martipanul este unul dintre primele produse de cofetarie, care a ramas neschimbat pana in ziua de azi. Inventat de egipteni, care il considerau hrana zeilor, perfectionat de persi si adus in Europa, prin Roma antica, martipanul este preparat din pudra de migdale, zahar, albus de ou si arome. In vechime se folosea mai ales apa de trandafiri, dar si fistic si sirop de stanjenei atat pentru aroma, cat si pentru culoare. 

Martipanul, aproape identic cu cel din ziua de azi, a fost facut de vechii persi (pe teritoriul Iranului de astazi), acum 3.000 de ani. Baza retetei a fost luata de la egipteni, care preparau un fel de martipan lichid, din pudra de migdale si miere. La acel moment combinatia era unul din putinele dulciuri cunoscute, altul decat mierea si pasta de sfecla, astfel ca era foarte apreciat, motiv pentru care egiptenii l-au folosit ca moneda de schimb. Pe calea Nilului, martipanul egiptean a ajuns la persi si de aici, in Imperiul Roman. 


In timpul Renasterii, in Franta, maestrii cofetari au folosit capacitatea martipanului de a fi modelat in figurine numite "massepains". Conchistadorii au dus reteta in America, iar in perioada elisabetana, elita de la curte se delecta cu ceea ce ei numeau "Saint Mark's Pain". Primul martipan apropiat de reteta de astazi a fost creat, se pare, in Spania, la Toledo, dar cofetariile din orasele germane Lubeck si Konigsberg au fost cele care l-au ridicat la rang de arta. Cofetarii germani sunt, si in zilele noastre, recunoscutii ca cei mai priceputi maestrii in prepararea martipanului.
Termenul de martipan are origine araba, si vine de la "mautaban" care are sensul de "cineva care sta ca un rege". "Mautaban" se numea si o moneda din Bizant, care pe o parte avea chipul lui Iisus. Pe la 1200 venetienii foloseau aceasta moneda cu numele de "marzapane".


In prezent este raspandit in toata lumea, iar torturile de nunta nu mai pot fi imaginate fara decorul dantelat de martipan. Elvetienii fac din martipan purcelusi roz, aducatori de noroc, iar germanii nu isi pot imagina Craciunul, daca bradul nu este incarcat cu bomboane din martipan.
Martipanul este una dintre minunile cofetariei, un preparat dulce, modelabil, realizat din amestecul, fara foc, al pudrei de migdale cu zahar, liant fiind, mai ales daca este preparat in casa, albusul de ou.


O legenda din Italia spune ca martipanul a fost creat, din greseala de calugaritele de la o manastire din Palermo. Acestea asteptau vizita Papei si in onoarea lui au facut o prajitura, in care, din graba au pus pudra de migdale, in loc de faina. Nu si-au dat seama de eroare, dar papa a fost fascinat de gust ... 

Conform legilor UE, concentratia de ulei de migdale minima admisa este de 14 la suta, insa reglementarile din Suedia si Finlanda impun ca migdalele sa depaseasca 50 la suta din masa produsului, fapt ce sporeste calitatea desertului. Si, totusi, concentratia migdalelor in martipanul de Lubeck ajunge pina la 66 la suta, reteta care face ca martipanul de aici sa fie cel mai bun din lume.