Peşte, orez maroniu, sake - trei preparate nelipsite din meniul zilnic al japonezilor.
Mai mult, felul în care ele sunt pregătite şi consumate reprezintă o formă de artă, o parte din istoria şi tradiţiile acestui popor, ritual mai important uneori decât mâncarea însăşi.
Sănătoasă, naturală şi armonioasă, bucătăria japoneză se remarcă prin absenţa grăsimilor, prezenţa produselor bogate în proteine şi fier, abundenţa alimentelor fără colesterol şi cu puţine calorii. Mâncărurile sunt foarte simple, uşor de preparat, servite în porţii mici, compuse din alimente separate, fiecare aliment păstrându-şi astfel aroma. Toate ingredientele, se menţionează pe wellness.info.ro, sunt aranjate în mod artistic şi nici unul dintre ele nu distruge gustul celorlalte.
O altă caracteristică a bucătăriei japoneze o constituie selectarea ingredientelor în funcţie de sezon. Astfel, există anumite perioade pe an în care calităţile nutritive ale alimentelor sunt optime, în aceste zile alimentele fiind alese şi consumate.
Alimentaţie extrem de sănătoasă
Dar ce mănâncă totuşi japonezii, de se pot lăuda cu cea mai scăzută rată a obezităţii din lume şi cu cea mai mare medie de viaţă la femei? Ei bine, această reputaţie se păstrează cu peşte, fructe de mare, ceai verde, brânză de soia, supa servită la sfârşitul mesei, legume proaspete, lipsa dulciurilor şi nelipsitul orez - prezent de la micul dejun până la cină.
La cele menţionate se adaugă specialităţile japoneze:
- Sushi, cel mai cunoscut produs alimentar japonez, cu o istorie de peste 1000 ani. Se compune dintr-o felie de peşte de cea mai bună calitate, oţet, orez, hrean japonez. Sushi se serveşte întotdeauna alături de ghimbir, deoarece ajută la digestie şi împrospătează papilele gustative;
- Sake, băutura alcoolică naţională a Japoniei şi un perfect însoţitor pentru sushi.