joi, 2 mai 2013

Friptură de miel

Foto: http://www.culinar.ro

Friptura de miel
Ingrediente:
1 pulpa de miel,
1 ceasca de unt,
sare,
1/2 lamaie,
1/2 lingurita de boia dulce,
piper boabe,
apa calda
Mod de preparare:
Pulpa de miel se freaca cu lamaia pe fiecare parte si se unge cu untul topit, apoi cu boia dulce de ardei.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se pune in tava cu apa calda si cateva boabe de piper.
Forma se tine la cuptor o ora, dupa care se intoarce friptura si se stropeste cu sosul din tava.
Se continua coacerea inca o ora.
Se scoate cand s-a rumenit frumos si se serveste cu garnitura de salata verde si cartofi prajiti.

Ingrediente:
2 kg pulpa de miel,
200 g slanina afumata,
1 pahar vin alb,
usturoi, cimbru,
1/2 lamaie,
sare, piper boabe,
1 ceasca ulei
Mod de preparare:
Se scoate osul pulpei, se desface carnea cu un cutit si se asaza intr-o forma de sticla incasabila.
Se freaca carnea cu lamaie, apoi cu mujdei de usturoi si cimbru.
In tava se adauga o ceasca de ulei si o ceasca de apa sau supa.
Peste carnea astfel pregatita se pune slanina taiata fasii subtiri.
Se introduce forma la cuptor si se frige la foc iute.
In tava se pun si boabe de piper, iar dupa o ora se intoarce friptira si se adauga vinul (se poate folosi coniac).
Cand friptura s-a rumenit pe ambele parti, se scoate si se inlatura slanina.
Se taie felii groase si se serveste calda, cu salata verde.

Ingrediente:
1 1/2 kg carne de miel,
100 g unt, sare,
piper, boia dulce de ardei,
1 ceapa,
1 morcov,
200 g costita afumata,
cimbru,
1 pahar vin,
1 pahar supa de carne,
1 telina mica
Mod de preparare:
Se scot oasele de la carne si se impaneaza cu felii de costita afumata, felii de morcov si de telina (zarzavatul se taie betigase groase de 1 cm), se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Carnea astfel pregatita se ruleaza pentru a lua forma initiala, se freaca cu boia dulce si cimbru, se leaga cu ata de bumbac si se unge cu unt.
Carnea se pune intr-o forma cu o ceasca supa de carne, sare si cateva boabe de piper.
Se frige la foc iute, cu tava acoperita (eventual cu o folie de aluminiu).
Cand s-a facut pe o parte, se intoarce, se adauga vinul si se continua coacerea.
Se scoate cand se poate consuma, se inlatura ata si se taie felii groase.
Se serveste fierbinte, cu garnitura de legume.

Ingrediente:
1 kg carne de miel,
250 g ciuperci,
1 ceapa,
1/2 lamaie,
sare, piper,
1 ceasca vin,
verdeata tocata,
1 pahar smantana,
1 ceasca ulei
Mod de preparare:
Carnea se taie felii si se rumeneste in ulei.
Se scot feliile pe o farfurie, dupa care se toaca ceapa si ciupercile si se calesc in uleiul ramas de la carne, cu vasul acoperit.
Cand ciupercile s-au inmuiat, se adauga sare, piper, verdeata tocata si un pahar de vin alb.
Se pune carnea peste ciuperci si se acopera cu apa calda.
Se lasa pe foc mic sa scade si cand este aproape gata se acreste mancarea cu zeama de la 1/2 lamaie.
Se serveste cu smantana turnata deasupra si cu mamaliguta calda.

Ingrediente:
1 kg carne,
1/2 kg marar verde,
1 ceapa,
1 lingura faina,
1/2 lamaie,
sare, piper boabe,
1 ceasca ulei
Mod de preparare:
Se taie carnea in bucati potrivite si se caleste in ulei incins.
Cand carnea s-a rumenit, se pune in cratita ceapa tocata marunt, se adauga o ceasca de apa si se fierbe inabusit, pana cand ceapa devine sticloasa.
Se toaca mararul marunt, se pune peste carne si se mai adauga apa.
Se desface o lingura de faine in apa rece si se toarna peste mancare, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se stoarce zeama de la 1/2 lamaie si se introduce cratita in cuptorul fierbinte.
Se scoate cand carnea se poate consuma.

Ingrediente:
1 kg carne de miel,
1 kg spanac,
2 linguri unt,
1 lingura faina,
sare, piper,
1 ceasca lapte,
usturoi,
1 lingurita bulion de rosii (sau rosii in bulion)
Mod de preparare:
Carnea taiata felii groase se caleste in unt.
Separat se pregateste spanacul astfel: spanacul curatat si spalat se opareste 5 min. in apa clocotita si se scurge.
Se toaca marunt si se pune peste carne.
Se umple cratita cu apa de spanac, se adauga faina desfacuta in lapte, o lingurita de bulion si putin usturoi tocat.
Mancarea se sareaza si se pipereaza si se pune la cuptor sa scada (sau pe aragaz)

Ingrediente:
1 kg carne,
1 lingura tarhon,
1 ceapa mare,
1 ceasca ulei,
1 lingura otet,
1 lingurita bulion de rosii,
sare
Mod de preparare:
Carnea se taie bucati si se rumeneste in ulei incins.
Cand e gata, se pune ceapa tocata marunt, o cana de apa calda si se lasa vasul acoperit pe foc mic.
Se adauga tarhonul ales si spalat in mai multe ape.
Tarhonul se toaca sau se lasa frunzele intregi.
Se face un sos din faina, 1 lingurita de bulion si apa, care se adauga peste mancare.
Se sareza si se pipereaza dupa gust si se continua fierberea.
Mancarea se serveste fierbinte.