(Reteta dupa Pastorel Teodoreanu) (Primita, via email, de la Georgeta Median)
Ingrediente:
500 de grame de carne de porc
grasă; 500 de grame de carne de vită; 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată
felii); 2 verze murate; 2 linguri zdravene de untură de porc;
1 cană de orez; 3 cepe; 2 ardei graşi; 1 ou; 1 lingură boia de
ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti); 1 linguriţă de chimen măcinat; 2
linguri cimbru
uscat; 3 roşii;
Preparare
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi
să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se
scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
Umplutura
Tăiaţi carnea de porc
şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu
seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să
încapă toată umplutura).
Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi
sotaţi-le până se înmoaie.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până
devine translucid.
Adăugaţi chimenul măcinat,
boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea
tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi
cu sare şi piper.
După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi
oul.
Construcţia
Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai
groase. Decojiţi
şi tocaţi roşiile.
Aşezaţi un pat de varză fin
tocata pe fundul dovleacului.
Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
Aşezaţi câte o foaie de varză în palma
deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a
obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând
capetele dinspre exterior spre interior.
“Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi
succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe
margine.
După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele
cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de
cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
fierberea
Porniţi cuptorul .
Introduceţi dovleacul la cuptor.
Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
Opriţi focul şi lăsaţi oala să se
răcească câteva ore.
Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o
cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua
zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua
zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinţi, cu pâine sau
mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
ODA
SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!
(Pastorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!