alison-trials.blogspot.com |
Smochinele uscate conţin foarte puţină apă,
protide, hidraţi de carbon, zahăr invertit, potasiu, sodiu, calciu, fosfor,
fier, vitamine (A, B1, B2, niacina, C). Din punct de vedere energetic,
smochinele uscate conţin 260 kalorii la 100 g. Fructele pe care merită să le
căutaţi în sezonul rece sunt recomandate copiilor, adolescenţilor,
convalescenţilor, bătrânilor, sportivilor şi femeilor însărcinate.
Alte atuuri ce recomandă
smochinele atunci când faceţi cumpărături sunt următoarele:
- Smochinele sunt bogate
în fibre şi pot foarte uşor să devină alimentul de bază în cadrul unui
program de slăbit. Trei smochine vă asigură 25% din doza zilnică de fibre. Nu
numai că servind smochine va potoliţi pofta de dulciuri, dar atingeţi mai uşor
senzaţia de saţietate şi veţi vedea cum nici foamea nu mai devine o pacoste;
- Smochinele sunt o sursă
excelentă de calciu, mineral ce se ştie că este esenţial în menţinerea oaselor
dure şi, implicit, în alungarea potenţialelor dureri;
- Potasiul din smochine
ajută în reducerea tensiunii sângelui;
- În urma unui studiu,
realizat pe femei aflate în perioada post-menopauză, s-a observat o scădere
drastică a riscului de a dezvolta cancer la sân în rândul acelor femei care au
consumat fructe bogate în fibre, iar smochinele sunt o bună alegere pe lângă
mere, pere şi prune;
- Dacă în alte timpuri
ştiaţi că pentru a nu avea probleme cu ochii trebuie să mâncaţi morcovi, acum e
bine să aflaţi că pentru a preveni degenerarea maculară trebuie să consumaţi
câte trei porţii cu smochine pe zi.
Prăjitură cu smochine
Ingrediente pentru 12 porţii
550 g făină, un
pliculeţ cu praf de copt, 250 g zahăr tos, 3 ouă, scorţişoară, cacao,
100 g ciocolată
neagră, 100 g stafide, 300 g smochine proaspete, 100 g unt, cafea granulată, 100
g miezuri de nucă, frişcă, mentă, îngheţată.
Mod
de preparare
1. Se pune
o lingură de cafea granulată, zahărul tos şi patru linguri de cacao. Se amestecă,
se lasă la fiert cinci minute, se ia de pe foc şi se răceşte;
2. Ouăle se
mixează până când îşi dublează volumul, se amestecă bine cu ingredientele
răcite, praful de copt, o linguriţă de pudră de scorţişoară şi se mixează până
când totul devine o cremă pufoasă;
3. Se
adaugă făina cernută şi stafidele, se
amestecă, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi
presărată cu făină;
4. Se aşează
deasupra felii
de smochine, se presară miezurile de nucă
tocate mărunt şi se introduce tava în cuptor;
5. Se coace
la foc potrivit 30-45 de minute, se scoate, se răceşte, se taie felii şi se
serveşte.
Pui fript cu smochine
Ingrediente pentru 4 porţii
1 pui mare,
200 g smochine uscate, 12 smochine proaspete, miezul de la 2 felii de pâine, 50
ml lapte, 250 ml de supă de găină, 75 g unt, ulei de măsline, sare, piper.
Mod
de preparare
1. Se
încălzeşte cuptorul la 210° C. Se înmoaie feliile de pâine în lapte şi se pune miezul într-o salatieră. Se taie smochinele uscate şi se pun
şi ele în salatieră;
2. Se amestecă.
Se umple puiul
cu acest amestec şi se coase deschizătura cu sfoară de bucătărie. Se pune puiul pe
tava cuptorului. Se pune unt
pe pui
şi se unge cu ulei de măsline;
3. Se varsă supa
de găină în tavă, se presară puiul cu sare şi piper şi se bagă la cuptor. Se coace
50 de minute, întorcând puiul pe toate părţile;
4. Se taie smochinele
proaspete în sferturi. Cu 15 minute înainte ca puiul să fie scos din cuptor,
se adaugă smochinele
în tavă. Se scoate puiul din
cuptor şi se taie în bucăţi;
5. Se pun
bucăţile pe un platou, se adaugă smochinele şi amestecul şi se serveşte
imediat, cu garnitură de cartofi.
Smochine cu cremă si vin
Ingrediente pentru 4 porţii
12 smochine
proaspete, 200 g de iaurt grecesc, 1 gălbenuş, 80 ml vin de desert, 2 linguriţe
cu suc de lămâie, 200 g frişcă, melasă de lămâie pentru garnisit.
Mod de
preparare
1. Spălaţi smochinele,
le uscaţi şi le tăiaţi în patru. Le puneţi pe 4 farfurioare de desert;
2. Bateţi iaurtul
până îl “neteziţi”. Amestecând, adăugaţi gălbenuşul până când s-a încorporat în
întregime în iaurt, adăugaţi vinul de desert şi dregeţi cu suc de
lămâie;
3. Puneţi crema
peste smochine, garnisiţi cu melasă de lămâie şi serviţi imediat.
Tort cu bezea şi smochine
Ingrediente pentru 12 porţii
6 ouă, 300 g
zahăr tos, 120 g făină, o jumătate de linguriţă de praf de copt, o lămâie,
un plic cremă de
vanilie instant, 300 ml lapte dulce, 20 g unt, 200 g smochine,
două pliculeţe cu
zahăr vanilinat, mentă, fructe de sezon.
Mod de preparare
1. Crema de
vanilie se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se acoperă cu folie de plastic
şi se introduce la rece;
2. Cinci
gălbenuşuri şi un ou întreg se mixează cu 100 g zahăr tos până când îşi
dublează volumul. Se adaugă praful de copt, făina şi se amestecă. Compoziţia
rezultată se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt şi presărată cu făină;
3. Se introduce
în cuptor şi se coace la foc mediu 20-30 de minute. Albuşurile se mixează cu
zahărul vanilinat şi zahărul tos rămas până când rezultă o bezea tare;
4. Când blatul
este gata, se scoate din cuptor, se pune deasupra crema, se aranjează felii de smochine
şi se toarnă bezeaua. Se reintroduce în cuptor încins pentru 20-30 de minute,
cât să usuce bezeaua şi să capet o culoare aurie;
5. Se scoate din
cuptor şi se lasă la răcit. Se introduce la rece pentru o oră, apoi se
serveşte.
Îngheţată de smochine şi nectarine
Ingrediente pentru 6 porţii
80 g nectarine,
80 g smochine uscate, 50 ml lichior de ananas sau cocos, 200 ciocolată menaj
albă, 200 ml smântână, 4 gălbenuşuri, 1/2 cană lapte, 1/2 cană alune de pădure
sau nuci tăiate şi prăjite uşor.
Mod de
preparare
1. Se scot sâmburii
smochinelor, care se înmoaie peste noapte în lichior. Ciocolata şi smântâna
se amestecă la bain-marie şi se răcesc;
2. Gălbenuşurile
şi laptele
se bat uşor, la bain-marie, timp de şase minute, până se albesc. Acest amestec
se toarnă peste ciocolată, iar apoi se adaugă nectarinele
şi smochinele
tăiate mărunt;
3. Se dă totul la
congelator şi se lasă de pe o zi pe alta. Pentru a obţine o îngheţată fără ace
de gheaţă, trebuie să scoateţi periodic vasul din congelator, o dată la 20-30
de minute, şi să amestecaţi bine îngheţata, spărgând acele deja formate.
Inimă dulce cu smochine
Ingrediente pentru 6 porţii
150 g unt, 200 g
zahăr tos, 3 ouă, 450 g făină, praf de copt, 300 ml lapte dulce, zahăr
vanilinat, 4 smochine proaspete, 200 g struguri, 200 g fulgi de cereale
expandate, 50 g nucă, 50 g fistic, sare, sirop de ciocolată, îngheţată de nuci.
Mod de
preparare
1. Untul se pune într-un vas împreună cu zahărul
tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi un praf de sare. Se mixează până când
devine ca o cremă, se adaugă ouăle mixate separat, un pliculeţ cu praf de copt
şi laptele dulce;
2. Se adaugă
făina cernută şi se mixeaxă totul până când rezultă o compoziţie omogenă;
3. Strugurii se taie în jumătăţi, li se scot sâmburii
şi se pun la scurs. Smochinele se taie în felii subţiri şi se aşează pe o
farfurie;
4. Se unge o tavă
cu unt, se toarnă jumătate din compoziţie, se presară nuca şi fisticul
tocate mărunt, apoi se aşează strugurii şi feliile de smochine;
5. Se
toarnă restul de compoziţie, se presară cerealele expandate şi se introduce
tava în cuptor;
6. Se coace 25-30 de minute la foc mediu,
se scoate şi se lasă să se răcească.
Sursa: www.ele.ro