Un rol determinant in mentinerea sanatatii
noastre il are alimentatia, de aceea trebuie adaptata si in functie de
conditiile meteo. Iarna, din cauza temperaturilor scazute, organismul nostru
este mai vulnerabil. O alimentatie corecta, sanatoasa, bogata in nutrientii
necesari, creste rezistenta organismului la imbolnaviri, mai ales la infectiile
de sezon, destul de frecvente in aceasta perioada.
Vitamina C, de care organismul are foarte mare
nevoie in sezonul rece, este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica, fiind in
acelasi timp si unul din cei mai puternici antioxidanti. Poate fi procurata
consumand citrice, patrunjel verde, ardei gras rosu, varza, ceaiuri de macese,
catina conservata in miere de albine.
Vitamina A, indispensabila sistemului
imunitar, se gaseste atat in produsele de origine animala, precum ficat, oua,
peste gras, lapte integral si produse lactate, dar si in fructe si legume ca lamai,
portocale, grapefrut, morcovi. Se recomanda ca fructele si legumele care contin
vitamina A sa fie consumate crude, deoarece prin prelucrarea termica se pierd
din proprietati.
Alaturi de vitamine, si mineralele isi au
rolul lor esential in mentinerea sanatatii in sezonul rece, geros ca cel pe
care il traversam acum. Iaurtul, mai ales cel preparat in casa, fara adaosuri,
intareste sistemul imunitar, reduce frecventa imbolnavirilor, furnizeaza
proteine de calitate superioara si-i administreaza organismului calciul
necesar.
Merele, fructele cele mai raspandite de pe
glob, au in compozitie vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive precum
magneziu, fosfor, fier si potasiu, fiind adevarate depozite de substante
hranitoare. Cumpara mere din piata, de la producatorii autohtoni, si
aminteste-ti proverbul care spune ca un mar pe zi te fereste de medic, proverb
nascut din experienta multor generatii care au constatat efectele binefacatoare
ale acestui fruct.
Usturoiul, hulit si ocolit de multa lume,
pentru ca miroase urat, recunoscut inca din antichitate ca fiind cel mai
puternic antibiotic natural, un aliment-medicament cu calitati de exceptie, are
efecte antiinflamatare, antibacteriene, analgetice (combate durerea), creste
imunitatea. Usturoiul ar trebui consumat zilnic pe timpul iernii, ca atare sau
in mancare gatita.
Aceleasi efecte le au si ceapa, ardeiul iute
si hreanul, care ar trebui consumate zilnic in anotimpul rece, mai ales cand
este vorba de efort fizic sau de stat mult afara, in frig, pe vant, in zapada.
Condimentele iuti incalzesc corpul pe interior si-l fac mai puternic in fata
intemperiilor vremii, dar si a agentilor patogeni care provoaca infectii. Aceste
condimente se pot consuma zilnic si eficacitatea lor este mai mare daca se
consuma in stare cruda.
In sezonul rece este nevoie de mancare calda,
gatita, mai mult decat in oricare anotimp. Ar trebui ca supele si ciorbele,
bogate in legume si zarzavaturi, sa nu lipseasca de la masa noastra zilnica
deoarece lichidele calde ne mentin functiile digestive si imunitatea
organismului.
Sursa: www.ziare.com