vineri, 16 decembrie 2011

Arta simplă a fripturilor perfecte


Foto: click.ro
Pregătirea fripturilor
- Înainte de a le prăji, fripturile trebuie curăţate cu atenţie de toate pieliţele, zgârciurile şi eventualele resturi de oase;
- Este bine să fie îndepărtate şi toate insulele de grăsime;
- Fripturile este bine să nu fie bătute.
Condimentarea
Cu cel puţin 30 minute, dar mai bine câteva ore înainte de prăjire, carnea trebuie să fie unsă cu ulei, eventual cu verdeţuri şi condimente.
Se recomandă: piper, usturoi, praf de chili, ierburi aromatice. Se mai poate adăuga coniac. După condimentare, friptura se lasă la frigider, pusă pe o farfurie şi acoperită cu o alta, sau înfăşurată în folie.
Prepararea
- După condimentare, friptura poate fi prinsă cu o sfoară, pentru a căpăta forma dorită;
- Pentru o friptură mai copioasă, prindeţi alături de carne şi o bucată de slănină.
Prăjirea
- Se recomandă o tigaie grea;
- Este bine ca în momentul în care puneţi fripturile, tigaia să fie încinsă, încă înainte de a introduce grăsimea;
- Carnea se pune în tigaia încinsă, în grăsimea care fumegă şi se prăjeşte câte 1 minut pe fiecare parte;
Treptele de prajire, pentru o friptură normală de 3-4 cm grosime:
- Albastră, crudă: Se prăjeşte 1 minut pe fiecare parte, la foc iute şi apoi încă 1 minut, la fel, dar la foc mijlociu;
- Roşie în sânge: Se prăjeşte 1 minut pe fiecare parte la foc iute, apoi încă 2-3 minute pe fiecare parte, dar la foc mijlociu;
- Roz fragedă: se mai prăjeşte încă 5 minute;
- Pătrunsă: Se prăjeşte câte 1 minut pe fiecare parte la foc iute, apoi încă 8 minute.
Grăsimi pentru prăjit:
- Unt & Margarină, combinaţie nepotrivită, face spumă şi împroaşcă, merge doar pentru temperaturi joase;
- Untul de arahide are gust neutru, este optim pentru tot ce trebuie prăjit repede şi crocant;
- Ulei de floarea soarelui, care are gust neutru şi se încinge bine; uleiul de măsline are gust propriu; cel presat la rece nu este recomandat pentru prăjitul cărnii;
- Untura se încinge bine, are gust propriu şi se armonizează cu majoritatea preparatelor din carne.
Finisarea
Focul se reduce la mijlociu şi carnea se mai prăjeşte corespunzător gradului de coacere dorit. Dacă o încercăm, friptura în sânge se lasă uşor presată, cea prăjită e mai fermă.
La odihnă
Fripturile prăjite se înfăşoară în folie de aluminiu şi se lasă 5 minute, astfel sucul se va difuza şi nu va curge la tăiere. Pentru desăvârşire se mai pot prăji puţin în unt, apoi se sărează.

Muschi de porc cu lămâie
Ingrediente pentru 4 porţii
1 kg muşchi de porc, 150 g şuncă feliată, 150 ml vin alb, demi-dulce, 100 g unt de masă,
50 g ghimbir proaspăt, 4 lămâi, 1 ceapă mare, roşie, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline
Mod de preparare
1. Se spală muşchiul de porc şi se porţionează în felii de 4-5 cm grosime;
2. Se storc cele 4 lămâi, se amestecă cu ghimbirul tocat mărunt, cu ceapa dată prin robot şi cu 4-5 linguri de ulei de măsline şi se toarnă peste feliile de carne;
3. Se lasă preparatul la marinat, la rece, timp de 3-4 ore;
4. Se scot feliile de muşchi de porc, se înveleşte fiecare din ele în câte o felie de şuncă şi se înţeapă cu scobitori, să ţină;
5. Se aşează toate bucăţile de carne într-o tavă unsă cu unt, iar peste ele se toarnă marinata, 25 g unt netopit şi vinul alb;
6. Se dă la cuptor, mai întâi 10 minute la foc mare, apoi încă 20 de minute la foc mic, după ce am adăugat şi pulpa lămâilor;
7. Se scoate de la cuptor, se presară verdeaţa tocată mărunt şi se serveşte.
Merge de minune alături de cartofi natur sau fasole verde sote.

Porc la grătar
Ingrediente pentru 4 porţii
500 g file de porc, 2 linguri sos de soia, 2 linguri miere, 1 lingură vin de orez, 1 lingură sos dulce pătrunzător, 1 linguriţă ulei de susan, 1 linguri condimente picante chinezeşti
Mod de preparare
1. Amestecaţi într-un bol sosul de soia, mierea, vinul de orez, sosul dulce, uleiul de susan şi condimentele chinezeşti;
2. Puneţi în bol, peste amestecul de sos, file-ul de porc crustrat pe verticală şi pe orizontală; întoarceţi-l pe toate părţile, acoperiţi-l şi lăsaţi-l la frigider timp de 2 ore la marinat;
3. Preîncălziţi cuptorul la 220 grade Celsius;
4. Puneţi apă de 1 cm într-o tavă, apoi aşezaţi carnea de porc pe un fel de stativă, astfel încât să nu stea direct în apă, ci să se pătrunda la abur;
5. Sosul în care s-a marinat nu se pune în tavă, ci se unge carnea din când în când cu el;
6. Se ţine la cuptor până se frăgezeşte carnea sau până se caramelizează complet. Se lasă apoi să se răcească.
Această reţetă necesită 2 ore ca timp, pentru marinarea cărnii de porc. Puteţi marina carnea de porc şi cu o zi sau două înainte, ţinând-o la frigider în pungă etanşă. Se poate marina, înfăşura în plastic etanş şi se poate păstra în congelator până la trei luni.

Friptură de vită cu morcovi şi suc de portocale
Ingrediente pentru 4 porţii
800 g morcovi, 20 g unt sau margarină, 1 portocală, 1 lingură de miere, câteva frunzuliţe de busuioc, 4 felii antricot sau muşchi de vită, 3 linguri ulei, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Se spală morcovii, se curăţă, se taie felii subţiri şi se călesc circa 3 minute în untul încins;
2. Se sărează, se piperează şi se lasă să se dunstuiască - cu capac - circa 5 minute, adăugând, eventual, puţină apă;
3. Se stoarce portocala, se toarnă zeama împreună cu mierea peste morcovi şi se lasă să mai fiarbă încet - fără capac - aproximativ 5 minute;
4. Se spală busuiocul, se scutură bine şi se taie mărunt. Bucăţile de carne spălate şi zvântate se presară cu piper, după care se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte, în uleiul încins;
5. Morcovii se amestecă cu busuiocul tocat, se gustă de sare şi piper şi se servesc împreună cu carnea prăjită.
Lângă friptura de vită cu morcovi şi suc de portocale putem prepara ca garnitură tăieţei sau cartofi.

Friptură picantă
Ingrediente pentru 12 porţii
1,6 kg muşchi de porc, 2 linguri ulei, zeama de la o lămâie, 2 ardei iuţi, 1 linguriţă muştar iute, 1 linguriţă piper roşu, 1/2 linguriţă coriandru, 1/2 linguriţă curcuma, 250 ml supă de carne sau de legume, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Muşchiul de porc se spală, se crestează oblic pe ambele părţi şi se condimentează cu sare şi piper;
2. Uleiul se amestecă cu muştarul, zeama de lămâie, ardeii iuţi tocaţi mărunt, piperul roşu, coriandrul şi curcuma;
3. Cu acest sos se unge muşchiul şi se lasă la marinat la rece 2-3 rece;
4. Apoi se pune într-o tavă unsă cu ulei, se adaugă 150 ml supă şi se coace în cuptorul încins 60-70 min. Se completează cu supă când scade sosul prea mult şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă.
Se serveşte cu garnitură de orez şi cu un vin roşu sec.

Friptură de pui la grătar, cu legume şi sos pesto
Ingrediente pentru 4 porţii
500 g cartofi noi, 200 g fasole verde, 8 roşii, 3 linguri de pesto, 2 linguri ulei de măsline,
4 bucăţi de pui fără pieliţe, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Se curăţă cartofii şi se taie felii groase, se curăţă fasolea, se taie roşiile în patru;
2. Se pun cartofii într-un vas cu apă, se acoperă cu un capac şi se pun pe foc circa 8-10 minute;
3. Se adaugă fasolea şi se lasă 5 minute până când ambele legume se pătrund; se scurge de apă şi se amestecă cu sosul pesto şi roşiile;
4. Se încinge grătarul de tuci la temperatură maximă şi se unge cu ulei; se aşează carnea pe grătar şi se presară cu sare şi piper;
5. Se dă flacăra la minimum şi se lasă carnea circa 5-6 minute pe fiecare parte, până se pătrunde complet;
6. Se serveşte cu garnitură de legume, peste care se vor presăra frunze de busuioc proaspăt.