Foto: torturisiprajiturigalati.blogspot.com |
* Nu
vom putea renunţa la tot ce înseamnă tradiţie culinară românească, dar o
împletire cu obiceiurile altor popoare poate aduce un plus de savoare în
domeniu *
Una dintre principalele
probleme care apar în perioada Sărbătorilor constă - cum altfel? - în obţinerea
unui echilibru între satisfacerea gusturilor şi plăcerea de a consuma alimente
apetisante, pe de o parte, respectiv menţinerea siluetei (pentru care am ţinut
poate şi regim), pe de altă parte. La prima vedere, ar părea un demers aproape
imposibil.
Din fericire însă, există câteva alimente pe cât de savuroase, pe atât de sănătoase, care nu vă vor pune silueta în pericol şi, ca bonus, vă asigură vitaminele şi mineralele necesare. Poate că unele dintre ele nu sunt neapărat specifice pentru români, însă acesta nu este un argument ca să le evitaţi. În definitiv, scrie eva.ro, pe lângă salată Boeuf, piftie, sarmale şi cozonac (din care vă veţi înfrupta măcar puţin, cine ar putea rezista?), puteţi consuma şi alte bunătăţi, specifice altor ţări. Originalitatea nu dăunează grav sănătăţii - ba chiar dimpotrivă, în cazul de faţă!
Şapte opţiuni culinare savuroase
1. Dovleacul este foarte sănătos şi hrănitor, el asigurând un aport remarcabil de vitamina A şi fibre. Puteţi prepara delicioase prăjituri cu dovleac, dovleac umplut, sau să serviţi o garnitură la diverse fripturi;
2. Friptură de curcan. Este adevărat că nu e la fel de gustos precum o fleică de porc la grătar, însă e mult mai sănătos. În primul rând, nu conţine grăsimi, iar colesterolul vă va fi recunoscător. Aceasta ca să nu mai spunem că v-aţi asigurat necesarul de vitamine B3 şi B6;
3. Cartofii dulci sunt la fel de generoşi ca şi morcovul în ceea ce priveşte aportul de beta-caroten, oferă la fel de mult potasiu cât banana şi o cantitate apreciabilă de fibre. Iar bucatele pe care le puteţi pregăti sunt numeroase, nu vă puteţi plânge că nu aţi avea de unde alege;
4. Micuţele fructe de cătină conţin o substanţă care protejează vezica urinară şi previne apariţia infecţiilor la acest nivel. De asemenea, asigură organismului şi un element nutritiv cu rol de prevenire a cancerului. Ce-ar fi să vă începeţi fiecare dimineaţă, inclusiv cea de pe 1 ianuarie, cu un pahar de suc de portocale şi cătină?;
5. Cartofii noştri de pe plan local. Oare chiar ştim cât de benefici sunt şi că au un aport important de vitamina C şi potasiu, elemente la care se adaugă fibre, fier şi complexul de vitamine B? Prin preparare, o parte din aceste vitamine se vor pierde, însă puteţi preveni acest lucru pregătind de exemplu piureul cu apa în care au fiert cartofii;
6. Budincă de smochine. Sună foarte ispititor, pentru că este exact aşa cum credeţi: delicioasă, şi pe lângă aceasta, reprezintă o adevărată "mină de aur" în ceea ce priveşte elementele nutritive de care veţi beneficia: potasiu, calciu, magneziu şi vitamina B3;
7. Lichiorul de ouă - este o băutură tradiţională de sărbători în alte ţări şi conţine mult calciu şi proteine. Totuşi, nu exageraţi în ceea ce priveşte consumul, pentru că aportul de zahăr şi calorii este, totuşi, semnificativ.
Din fericire însă, există câteva alimente pe cât de savuroase, pe atât de sănătoase, care nu vă vor pune silueta în pericol şi, ca bonus, vă asigură vitaminele şi mineralele necesare. Poate că unele dintre ele nu sunt neapărat specifice pentru români, însă acesta nu este un argument ca să le evitaţi. În definitiv, scrie eva.ro, pe lângă salată Boeuf, piftie, sarmale şi cozonac (din care vă veţi înfrupta măcar puţin, cine ar putea rezista?), puteţi consuma şi alte bunătăţi, specifice altor ţări. Originalitatea nu dăunează grav sănătăţii - ba chiar dimpotrivă, în cazul de faţă!
Şapte opţiuni culinare savuroase
1. Dovleacul este foarte sănătos şi hrănitor, el asigurând un aport remarcabil de vitamina A şi fibre. Puteţi prepara delicioase prăjituri cu dovleac, dovleac umplut, sau să serviţi o garnitură la diverse fripturi;
2. Friptură de curcan. Este adevărat că nu e la fel de gustos precum o fleică de porc la grătar, însă e mult mai sănătos. În primul rând, nu conţine grăsimi, iar colesterolul vă va fi recunoscător. Aceasta ca să nu mai spunem că v-aţi asigurat necesarul de vitamine B3 şi B6;
3. Cartofii dulci sunt la fel de generoşi ca şi morcovul în ceea ce priveşte aportul de beta-caroten, oferă la fel de mult potasiu cât banana şi o cantitate apreciabilă de fibre. Iar bucatele pe care le puteţi pregăti sunt numeroase, nu vă puteţi plânge că nu aţi avea de unde alege;
4. Micuţele fructe de cătină conţin o substanţă care protejează vezica urinară şi previne apariţia infecţiilor la acest nivel. De asemenea, asigură organismului şi un element nutritiv cu rol de prevenire a cancerului. Ce-ar fi să vă începeţi fiecare dimineaţă, inclusiv cea de pe 1 ianuarie, cu un pahar de suc de portocale şi cătină?;
5. Cartofii noştri de pe plan local. Oare chiar ştim cât de benefici sunt şi că au un aport important de vitamina C şi potasiu, elemente la care se adaugă fibre, fier şi complexul de vitamine B? Prin preparare, o parte din aceste vitamine se vor pierde, însă puteţi preveni acest lucru pregătind de exemplu piureul cu apa în care au fiert cartofii;
6. Budincă de smochine. Sună foarte ispititor, pentru că este exact aşa cum credeţi: delicioasă, şi pe lângă aceasta, reprezintă o adevărată "mină de aur" în ceea ce priveşte elementele nutritive de care veţi beneficia: potasiu, calciu, magneziu şi vitamina B3;
7. Lichiorul de ouă - este o băutură tradiţională de sărbători în alte ţări şi conţine mult calciu şi proteine. Totuşi, nu exageraţi în ceea ce priveşte consumul, pentru că aportul de zahăr şi calorii este, totuşi, semnificativ.
Brânză feta cu ceapă verde şi alune
Ingrediente
pentru 8 porţii
250 gr brânză feta, 2 fire ceapă verde tocate mărunt, 1 ardei roşu tocat mărunt
100 gr alune date prin robot, sare
250 gr brânză feta, 2 fire ceapă verde tocate mărunt, 1 ardei roşu tocat mărunt
100 gr alune date prin robot, sare
Mod de preparare
1. Brânza feta se amestecă bine în vasul de robot cu brânza Philadelphia, apoi cu ceapă verde tocată şi ardeiul iute;
2. Se adaugă alunele zdrobite bine, sare dacă mai este necesar şi se formează o bilă de dimensiuni medii, care se tăvăleşte la rândul ei prin ceapa verde tocată;
3. Se aşează bila pe un platou de sticlă şi se ornează.
1. Brânza feta se amestecă bine în vasul de robot cu brânza Philadelphia, apoi cu ceapă verde tocată şi ardeiul iute;
2. Se adaugă alunele zdrobite bine, sare dacă mai este necesar şi se formează o bilă de dimensiuni medii, care se tăvăleşte la rândul ei prin ceapa verde tocată;
3. Se aşează bila pe un platou de sticlă şi se ornează.
Se
serveşte foarte rece, ori ca garnitură, ori pe felii de pâine prăjită.
Pui afumat cu varză şi chilli
Ingrediente
pentru 6 porţii
1 pui afumat, tăiat în bucăţi mici, 6 foi de varză albă dulce, 6 ardei iuţi, verzi, 24 măsline verzi sau brune, marinate, 24 alune sărate, 2 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper, sos de chilli
1 pui afumat, tăiat în bucăţi mici, 6 foi de varză albă dulce, 6 ardei iuţi, verzi, 24 măsline verzi sau brune, marinate, 24 alune sărate, 2 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper, sos de chilli
Mod de preparare
1. Puiul afumat tăiat în bucăţi se pune într-un castron şi se amestecă bine cu zeama de lămâie, sare şi piper;
2. Se toacă mărunt ardeii verzi iuţi şi se pun peste pui, împreună cu măslinele tăiate în două, fără sâmbure, alunele tăiate şi ele în jumătăţi;
3. Se adaugă uleiul de măsline, sosul de chilli şi amestecul se dă 30 minute la rece, în frigider;
4. Din foile de varză albă se aleg cele mai curbate şi se formează un fel de castronaşe în care se pun câte 2 linguri din amestecul din castron, iar foile se înţeapă cu câte un băţ de frigăruie.
1. Puiul afumat tăiat în bucăţi se pune într-un castron şi se amestecă bine cu zeama de lămâie, sare şi piper;
2. Se toacă mărunt ardeii verzi iuţi şi se pun peste pui, împreună cu măslinele tăiate în două, fără sâmbure, alunele tăiate şi ele în jumătăţi;
3. Se adaugă uleiul de măsline, sosul de chilli şi amestecul se dă 30 minute la rece, în frigider;
4. Din foile de varză albă se aleg cele mai curbate şi se formează un fel de castronaşe în care se pun câte 2 linguri din amestecul din castron, iar foile se înţeapă cu câte un băţ de frigăruie.
Se
serveşte rece alături de supe fierbinţi.
Curcan cu unt si usturoi
Ingrediente
pentru 4 porţii
1 curcan, 250 g de unt, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, sucul de la o lămâie, ghimbir,
şofran, sare, piper
1 curcan, 250 g de unt, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, sucul de la o lămâie, ghimbir,
şofran, sare, piper
Mod de preparare
1. Amestecaţi într-o farfurie toate condimentele şi căţeii de usturoi zdrobiţi;
2. Ungeţi curcanul cu acest amestec şi lăsaţi-l la marinat timp de 20 de minute;
3. Încălziţi untul într-o tavă adâncă şi rumeniţi carnea pe toate părţile apoi adăugaţi un pahar de apă şi daţi la cuptor timp de 20 minute la foc mediu.
1. Amestecaţi într-o farfurie toate condimentele şi căţeii de usturoi zdrobiţi;
2. Ungeţi curcanul cu acest amestec şi lăsaţi-l la marinat timp de 20 de minute;
3. Încălziţi untul într-o tavă adâncă şi rumeniţi carnea pe toate părţile apoi adăugaţi un pahar de apă şi daţi la cuptor timp de 20 minute la foc mediu.
Serviţi cald
cu garnitură de cartofi sau brocoli sote.
Îngheţată Kilimanjaro
Ingrediente
pentru 6 porţii
1 litru de lapte gras, 125 grame de zahăr, 75 grame amidon, 2 plicuri zahăr vanilat, 10 ml sirop de portocale, 125 ml smântână grasă, 150 grame fistic, 6 linguri de miere de albine,
6 felii de pepene galben, 6 cupe îngheţată de vanilie, nucă tăiată mărunt
1 litru de lapte gras, 125 grame de zahăr, 75 grame amidon, 2 plicuri zahăr vanilat, 10 ml sirop de portocale, 125 ml smântână grasă, 150 grame fistic, 6 linguri de miere de albine,
6 felii de pepene galben, 6 cupe îngheţată de vanilie, nucă tăiată mărunt
Mod de preparare
1. Se pune laptele dulce la fiert, oprind o ceaşcă. După ce fierbe se ia vasul de pe foc;
2. Se adaugă zahărul până se dizolvă, apoi zahărul vanilat şi la urmă ceaşcă de lapte nefiert amestecată cu amidonul alimentar, fără cocoloaşe;
3. Se amestecă mereu, la foc mic, până se îngroaşă compoziţia, ca o budincă, apoi se pune siropul de portocale şi smântână, amestecând. După câteva minute se opreşte focul şi se toarnă în 6 cupe udate cu apă;
4. După ce se scot cupele de la frigider (aproximativ 2 ore), se răstoarnă pe câte o farfurie unde exista deja feliile de pepene galben;
5. Se ornează apoi cu câte o cupă de îngheţată de vanilie, se presară nucă şi fistic şi la sfârşit câte o linguriţă de miere pe fiecare îngheţată.
1. Se pune laptele dulce la fiert, oprind o ceaşcă. După ce fierbe se ia vasul de pe foc;
2. Se adaugă zahărul până se dizolvă, apoi zahărul vanilat şi la urmă ceaşcă de lapte nefiert amestecată cu amidonul alimentar, fără cocoloaşe;
3. Se amestecă mereu, la foc mic, până se îngroaşă compoziţia, ca o budincă, apoi se pune siropul de portocale şi smântână, amestecând. După câteva minute se opreşte focul şi se toarnă în 6 cupe udate cu apă;
4. După ce se scot cupele de la frigider (aproximativ 2 ore), se răstoarnă pe câte o farfurie unde exista deja feliile de pepene galben;
5. Se ornează apoi cu câte o cupă de îngheţată de vanilie, se presară nucă şi fistic şi la sfârşit câte o linguriţă de miere pe fiecare îngheţată.
Se poate
servi şi direct din jumătăţi de pepene galben.
Cartofi rulaţi în bacon
Ingrediente
pentru 4 porţii
8 felii de bacon, 2 cartofi roşii, lunguieţi, 8 linguriţe ulei de măsline, 4 linguri smântână, groasă, rozmarin, sare, piper
8 felii de bacon, 2 cartofi roşii, lunguieţi, 8 linguriţe ulei de măsline, 4 linguri smântână, groasă, rozmarin, sare, piper
Mod de preparare
1. Spălaţi cartofii, curăţaţi-i de coajă, tăiaţi-i în sferturi pe lung şi pune-i la fiert în apă cu sare circa 7-8 minute, până sunt semifierţi;
2. Într-un castron puneţi uleiul de măsline, rozmarin tocat, sare, piper, amestecaţi-le bine şi tăvăliţi cartofii în acest amestec;
3. Înfăşuraţi fiecare sfert de cartof într-o felie de bacon, înţepaţi-o cu o scobitoare să nu se desprindă şi puneţi-o într-o tavă de cuptor. Procedaţi la fel cu restul de cartofi;
4. Daţi tava la cuptor 10 minute până se rumenesc.
1. Spălaţi cartofii, curăţaţi-i de coajă, tăiaţi-i în sferturi pe lung şi pune-i la fiert în apă cu sare circa 7-8 minute, până sunt semifierţi;
2. Într-un castron puneţi uleiul de măsline, rozmarin tocat, sare, piper, amestecaţi-le bine şi tăvăliţi cartofii în acest amestec;
3. Înfăşuraţi fiecare sfert de cartof într-o felie de bacon, înţepaţi-o cu o scobitoare să nu se desprindă şi puneţi-o într-o tavă de cuptor. Procedaţi la fel cu restul de cartofi;
4. Daţi tava la cuptor 10 minute până se rumenesc.