Atât timp cât toată lumea îşi
doreşte o cină de Crăciun perfectă, fără bătăi de cap, ideal e să puneţi în
practică o serie de sfaturi punctuale:
1. Stabiliţi meniul din timp. Nu încercaţi să vă surprindeţi invitaţii cu o reţetă nouă şi sofisticată, decât dacă ştiţi că veţi avea timp să faceţi câteva „repetiţii“ înainte de cina festivă;
2. Dacă nu vă hotărâţi asupra meniului sau consideraţi că nu este tocmai potrivit ceea ce aţi ales dumneavoastră, vă puteţi inspira din reviste de specialitate sau chiar puteţi naviga pe internet, în căutarea celor mai alese preparate pe care să le serviţi la masa de Crăciun;
3. Când lansaţi invitaţiile pentru cina de Sărbători, întrebaţi fiecare persoană dacă are anumite cerinţe sau nevoi alimentare. Veţi fi sigur că mâncărurile pregătite de dumneavoastră vor fi pe placul tuturor. Dacă printre invitaţi se numără vegetarieni sau persoane care au intoleranţă la anumite alimente, pregătiţi feluri de mâncare pe care să le poată savura şi ei. După ce aţi stabilit meniul, puneţi toate reţetele într-un singur loc - să fiţi sigur că nu le pierdeţi;
4. Verificaţi ce cantitate de mâncare obţineţi după prepararea unei reţete şi, dacă este nevoie, înjumătăţiţi sau dublaţi cantitatea de ingrediente, pentru a vă asigura că meniul este echilibrat. În plus, verificaţi că dispuneţi de toate instrumentele şi ustensilele de care aveţi nevoie pentru a găti fiecare fel de mâncare. De asemenea, asiguraţi-vă că meniul nu conţine 12 preparate care trebuie să fie toate gătite în cuptor şi gata în acelaşi timp. Dacă vă daţi seama că nu veţi reuşi să pregătiţi toate felurile de mâncare fără să vă preseze timpul, atunci este cazul să schimbaţi meniul;
5. Faceţi o listă cu toate ingredientele de care veţi avea nevoie. Eliberaţi spaţiul în cămară şi în frigider - în acest fel, veţi face şi inventarul ingredientelor pe care le aveţi deja. Împărţiţi lista de cumpărături în două: ingrediente conservate şi ingrediente proaspete. Pe cele conservate cumpăraţi-le în avans, iar pe cele proaspete achiziţionaţi-le cu o zi înainte de a vă apuca de gătit;
6. Pe cât posibil, cumpăraţi ingredientele de care aveţi nevoie din timp, dacă acestea pot fi păstrate la frigider sau congelate. În cazul preparatelor care trebuie gătite în ziua cinei, verificaţi dacă nu cumva anumite ingrediente pot fi pregătite cu o zi mai devreme;
7. Faceţi o listă cu ordinea în care trebuie să preparaţi fiecare fel de mâncare. Includeţi aici timpul de care este nevoie pentru dezgheţarea şi încălzirea preparatelor pe care le-aţi gătit în avans;
8. Cu o zi înainte de cina de Crăciun, faceţi inventarul obiectelor de care aveţi nevoie pentru a servi o masă perfectă. Adunaţi farfuriile, tacâmurile, paharele, ceştile, şervetele şi faţa de masă, spălaţi-le şi pregătiţi-le, pentru a le avea la îndemână atunci când veţi avea nevoie de ele;
9. În ziua cea mare, nu vă rămâne de făcut decât să respectaţi lista pas cu pas şi să bifaţi fiecare element, pe măsură ce treceţi la următorul.
1. Stabiliţi meniul din timp. Nu încercaţi să vă surprindeţi invitaţii cu o reţetă nouă şi sofisticată, decât dacă ştiţi că veţi avea timp să faceţi câteva „repetiţii“ înainte de cina festivă;
2. Dacă nu vă hotărâţi asupra meniului sau consideraţi că nu este tocmai potrivit ceea ce aţi ales dumneavoastră, vă puteţi inspira din reviste de specialitate sau chiar puteţi naviga pe internet, în căutarea celor mai alese preparate pe care să le serviţi la masa de Crăciun;
3. Când lansaţi invitaţiile pentru cina de Sărbători, întrebaţi fiecare persoană dacă are anumite cerinţe sau nevoi alimentare. Veţi fi sigur că mâncărurile pregătite de dumneavoastră vor fi pe placul tuturor. Dacă printre invitaţi se numără vegetarieni sau persoane care au intoleranţă la anumite alimente, pregătiţi feluri de mâncare pe care să le poată savura şi ei. După ce aţi stabilit meniul, puneţi toate reţetele într-un singur loc - să fiţi sigur că nu le pierdeţi;
4. Verificaţi ce cantitate de mâncare obţineţi după prepararea unei reţete şi, dacă este nevoie, înjumătăţiţi sau dublaţi cantitatea de ingrediente, pentru a vă asigura că meniul este echilibrat. În plus, verificaţi că dispuneţi de toate instrumentele şi ustensilele de care aveţi nevoie pentru a găti fiecare fel de mâncare. De asemenea, asiguraţi-vă că meniul nu conţine 12 preparate care trebuie să fie toate gătite în cuptor şi gata în acelaşi timp. Dacă vă daţi seama că nu veţi reuşi să pregătiţi toate felurile de mâncare fără să vă preseze timpul, atunci este cazul să schimbaţi meniul;
5. Faceţi o listă cu toate ingredientele de care veţi avea nevoie. Eliberaţi spaţiul în cămară şi în frigider - în acest fel, veţi face şi inventarul ingredientelor pe care le aveţi deja. Împărţiţi lista de cumpărături în două: ingrediente conservate şi ingrediente proaspete. Pe cele conservate cumpăraţi-le în avans, iar pe cele proaspete achiziţionaţi-le cu o zi înainte de a vă apuca de gătit;
6. Pe cât posibil, cumpăraţi ingredientele de care aveţi nevoie din timp, dacă acestea pot fi păstrate la frigider sau congelate. În cazul preparatelor care trebuie gătite în ziua cinei, verificaţi dacă nu cumva anumite ingrediente pot fi pregătite cu o zi mai devreme;
7. Faceţi o listă cu ordinea în care trebuie să preparaţi fiecare fel de mâncare. Includeţi aici timpul de care este nevoie pentru dezgheţarea şi încălzirea preparatelor pe care le-aţi gătit în avans;
8. Cu o zi înainte de cina de Crăciun, faceţi inventarul obiectelor de care aveţi nevoie pentru a servi o masă perfectă. Adunaţi farfuriile, tacâmurile, paharele, ceştile, şervetele şi faţa de masă, spălaţi-le şi pregătiţi-le, pentru a le avea la îndemână atunci când veţi avea nevoie de ele;
9. În ziua cea mare, nu vă rămâne de făcut decât să respectaţi lista pas cu pas şi să bifaţi fiecare element, pe măsură ce treceţi la următorul.