joi, 2 mai 2013

Reţete de drob de miel

Foto: http://www.madone.ro
Drob de miel
Ingrediente:
1/2 kg carne macra de miel,
1 ficat,
2 rinichi,
2 plamani,
inima,
3 oua,
4 legaturi de ceapa verde,
2 legaturi de patrunjel verde tocat,
sare, piper,
prapurele de miel,
1 ceasca ulei
Mod de preparare:
Se fierbe carnea de miel separat, se taie bucatele foarte mici si se amesteca cu maruntaiele de miel fierte, spalate in apa rece si tocate cu masina de tocat.
Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga peste ceapa si verdeata tocate marunt si calite putin in ulei.
Se adauga si ouale batute bine.
Prapurul se pune intr-o tava unsa bine, cu marginile iesite afara din forma.
In prapur se pune amestecul facut mai inainte.
Tava se da la cuptor si se coace la foc potrivit.
Cand s-a rumenit usor, este gata.
Se scoate din tava si se serveste rece, taiat felii, asezate pe frunze de salata verde.
Daca organele de miel sunt prea mici, se poate completa cu pipote si ficatel de pui.

Ingrediente:
maruntaiele mielului (inima, ficat, rinichi),
6 oua,
3 legaturi de ceapa verde,
1 legatura patrunjel,
1 legatura marar,
2 linguri smantana,
2 felii de paine,
1 ceasca lapte,
sare, piper,
pesmet (sau, daca se poate, prapur de miel.
Mod de preparare:
Acesta se curata si se spala foarte bine, se pune in tava de chec cu marginile afara, se pune compozitia de drob peste el si se impacheteaza)
Maruntaiele curatate si spalate bine se pun la fiert in apa cu sare.
Se curata apa cu spumiera des.
Se pun la fiert 3 oua, se fierb tari.
Feliile de paine se inmoaie in lapte, se scurg bine.
Ceapa verde, patrunjelul si mararul se toaca marunt.
Maruntaiele fierte bine se lasa sa se raceasca si dupa aceea se dau prin masina de tocat impreuna cu feliile de paine.
Se amesteca cu verdeata tocata.
Separat, albusurile de la cele 3 oua ramase se bat spuma.
Galbenusurile se adauga la compozitia facuta mai sus, se sareaza si se pipereaza, la sfarsit se pun si albusurile spuma.
Se amesteca si compozitia rezultata se pune intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu pesmet.
Se da la cuptor pentru 40-45 min.
Se scoate din tava si se taie felii dupa ce s-a racit.

Ingrediente:
Pentru umplutura:
1/2 kg maruntaie de miel,
1 lingura smantana,
2 oua,
putin lapte,
1 felie de paine,
marar, patrunjel,
1 legatura de ceapa verde,
sare, piper.
Pentru aluat:
150 g faina,
1 ou,
unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Se face un aluat din ou si faina.
Se intinde o foaieca pentru taitei si se pune intr-o forma unsa cu unt (poate fi o forma de cozonac), astfel incat foaia sa depaseasca un pic marginile formei.
Umplutura se pregateste astfel: se pun maruntaiele la fiert, apoi se lasa la racit si se toaca cu masina de tocat carne.
Se adauga ouale, smantana, felia de paine inmuiata in lapte si stoarsa, sarea, piperul.
Se toaca ceapa, patrunjelul si mararul si se adauga in compozitie.
Sa amesteca bine.
Umplutura se pune in forma pregatita anterior, se intorc marginile de aluat si se impacheteaza compozitia.
Se unge cu ou batut si se da la cuptor.

Ingrediente:
1,5 kg organele de la miel (ficat, plamani, inima, rinichi);
20 fire ceapa verde;
10 fire usturoi verde;
2 legaturi marar;
1 legatura leustean;
1 legatura patrunjel;
10 oua (4 fierte si 6 crude);
1 lingurita de sare;
1 lingurita piper, macinat;
1 lingurita faina de mustar;
prapurele de miel.
Preparare:
 Puneti 4 oua la fiert, cu o lingurita de sare, si fierbeti-le 10 minute. Spalati organele de miel si puneti-le la fiert, cu o lingurita de sare. Spalati si curatati ceapa si usturoiul si lasati-le la scurs pe un prosop de hartie.
Cand apa incepe sa fiarba la organe, luati spuma care se formeaza la suprafata, cu o spumiera, pana ramane apa limpede.
Curatati verdeturile (patrunjelul, mararul si leusteanul), puneti-le intr-o strecuratoare si spalati-le bine cu apa rece, dupa care lasati-le sa se scurga.
Cand nu se mai formeaza spuma in oala, puneti un capac deasupra si lasati organele sa fiarba 30-40 de minute.
Intre timp tocati marunt ceapa, usturoiul, si puneti-le intr-un castron mare, in care sa puteti amesteca usor o cantitate mare de compozitie. Tocati si verdeata (patrunjel, marar si leustean) si adaugati-o in castron, peste ceapa si usturoi. Ouale fierte curatati-le de coaja si lasati-le deoparte. Dupa ce au fiert organele de miel, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, tocati-le marunt sau dati-le prin masina de tocat (sita mare). Apoi adaugati-le in castron, peste verdeturi. Puneti in castron si cele 6 oua crude, condimentati cu sare, piper si faina de mustar, dupa care amestecati bine pana obtineti o pasta omogena.
Intindeti in tava prapurele de miel (care trebuie tinut in apa rece pe tot parcursul pregatirii ingredientelor, pentru a se intinde bine). Adaugati din umplutura pana la jumatatea tavii si asezati apoi oua fierte pe mijlocul tavii. Puneti apoi umplutura pana sus si acoperiti bine cu prapurele.
Introduceti tava (tavile) in cuptorul preincalzit in prealabil la 180 de grade si lasati timp de 60 de minute. Dupa ce drobul a stat in cuptor timp de 60 de minute, verificati daca a capatat o culoare maro-aurie la suprafata (daca nu, mai lasati 10 minute tava in cuptor si mariti temperatura la 200 de grade). Daca s-a rumenit, scoateti-l si lasati-l sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, taiati-l felii si se poate servi.

Ingrediente:
organele de la 1 miel (ficat, rinichi, plamani, splina, inima) sau 600 g ficatei de pui;
500 g pipote si inimi de pui;
200 g pateu de ficat de rata si unul de gasca;
10 fire de ceapa verde;
5 fire de usturoi verde;
6 oua crude;
4 oua fierte;
3 legaturi de marar;
1 lingurita de sare;
1 lingurita de piper macinat;
100 g alune;
4 linguri ulei de masline.
Pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
1/2 ardei gras rosu;
1/2 ardei gras galben;
5 fire de ceapa verde;
3 fire de usturoi verde;
4 oua crude;
100 g pesmet;
200 g branza de oaie;
Pregatire ingrediente pentru pasta de drob:
Puneti cele 4 oua la fiert, cu o lingura de sare, si fierbeti-le timp de 6 minute. Puneti la fiert pipotele si inimioarele de pui (sau organele de miel), cu o lingurita de sare, si fierbeti-le timp de 30 de minute (pana cand este fiarta inima care fierbe cel mai greu).
Intr-o tigaie puneti ficateii de pui si prajiti-i conform retetei de ficatei prajiti (preparare ficatei prajiti).
Dupa ce au fiert organele, lasati-le sa se scurga bine si puneti-le apoi intr-un bol. Puneti ficateii prajiti si pateul intr-un bol, iar ouale fierte, curatate de coaja, intr-o farfurioara. Tocati ardeiul gras, ceapa si usturoiul verde. Tocati si mararul, si puteti incepe prepararea pastei pentru drob.
Intr-un mixer puneti ficatul si tocati-l dupa preferinta, mai fin sau mai mare. Procedati identic si cu celelalte organe de pui (sau de miel).
Puneti alunele in mixer si sfaramati-le pana arata precum pesmetul. Tocati si mararul la mixer, daca doriti sa fie mai fin. Puneti in mixer, si sfaramati, si branza de oaie. Mixati apoi ceapa si usturoiul pentru umplutura. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite pentru a trece la prepararea amestecului pentru drob.
Puneti in tigaie uleiul de masline si adaugati ceapa si usturoiul pentru pasta de drob, si rumeniti-le 5 minute. Dupa ce le-ati rumenit, puneti ceapa si usturoiul intr-un castron mare si lasati-le sa se racoreasca. Dupa ce s-au racit adaugati peste ceapa ficatul tocat, organele de pui (sau miel), tocate, mararul tocat si amestecati cu o paleta pana se integreaza uniform toate ingredientele.
Adaugati cele 6 oua crude si amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Adaugati alunele macinate si amestecati pana se integreaza bine in compozitie. Adaugati si pateul de ficat si amestecati pana obtineti o pasta omogena, iar pateul se incorporeaza in compozitie. Condimentati cu o lingurita de sare si o lingurita de piper, amestecati bine si aveti pasta de drob gata.
Preparati si umplutura pentru drob. Puneti peste ceapa si usturoiul, pe care le-ati tocat deja (cantitatile mentionate pentru umplutura), cele 4 oua si amestecati bine. Adaugati branza si ardeiul gras, amestecati pana se incorporeaza uniform toate ingredientele in compozitie, dupa care adaugati pesmetul si amestecati din nou. Aveti si compozitia pentru umplutura gata.
Taiati ouale fierte in patru si puteti incepe prepararea propriu-zisa a drobului.
Preparare drob: Puneti hartie de copt intr-o tava mare de cozonac sau in doua mai mici (a mea are 35 cm lungime pe 9 cm inaltime si mi-a intrat toata compozitia) si adaugati pasta de drob, pana aproape de jumatatea tavii. Asezati apoi un strat de umplutura cu branza, dupa care, pe mijloc, asezati oua fierte dintr-un capat in altul al tavii.
Adaugati deasupra pasta de drob, pana umpleti tava, dupa care acoperiti cu hartie de copt sau cu prapure de miel daca aveti. Introduceti tava, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, si lasati-l 1 ora si jumatate daca folositi o tava mare, sau 40 de minute daca folositi doua tavi mai mici.
Dupa ce s-a scurs timpul necesar pentru coacere, scoateti tava din cuptor si lasati-l sa se raceasca inainte de a scoate drobul din tava. Dupa ce s-a racit, scoateti-l din tava, indepartati hartia de copt si puneti-l pe un platou. Taiati-l felii si se poate servi.

Ingrediente
Maruntaiele de la un miel (inima, ficatul, bojocii) si praporul,
1 ou,
sare, piper,
ceapa, marar, patrunjel,
1 lingura unt,
salata verde.
Mod de Preparare
Se fierb maruntaiele si apoi se toaca marunt. Se adauga ceapa si verdeata, de asemenea tocate marunt. Se amesteca cu oul, putina sare si piper. Se intinde praporul. Se pune tocatura inauntru si se acopera cu marginile pentru a se face ca o turta. Se pune in unt si se prajeste drobul pe ambele parti sau se coace in cuptor.
Mod de Servire
Se serveste cu salata verde.

Ingrediente
1 prapur, maruntaie de la un miel,
3 fire ceapa verde,
1 legatura marar,
1 legatura patrunjel verde,
putin miez de paine alba muiat in lapte,
3 galbenusuri,
1 ou intreg,
sare, piper,
1 lingura lapte dulce rece sau apa rece,
1 lingura grasime.
Mod de Preparare
Oparim maruntaiele: inima, ficatul si plamanii (bojocul). Le lasam sa dea cateva clocote, le scoatem pe un fund si, dupa ce s-au racorit, le taiem cu cutitul in bucati mici. Apoi le tocam cu satarul cat se poate de marunt.
Adaugam ceapa verde, mnerar si patrunjel, toate tocate marunt, apoi putin miez de paine alba muiat in lapte, galbenusurile, oul intreg, sare si piper dupa gust.
Turnam o lingura de lapte dulce rece (sau apa rece) si amestecam bine.
Intindem pe un fund prapurele, punem in mijloc toata umplutura dandu-i forma rotunda sau lunguiata. Indoim intai partile de la capete peste umplutura, iar dupa aceea, partile laterale.
Incetam putina grasime si asezam drobul cu partea unde se imbina marginile prapurelui in jos. Dam la cuptor si din cand in cand stropim deasupra cu grasimea din tava.
Mod de Servire
Cand s-a rumenit bine drobul, il scoatem si il servim cu salata verde, piure de cartofi, cartofi prajiti etc.

Ingrediente:
500g. maruntaie de miel (inima, ficat, plamani),
1 prapure, 
3 oua,
1 felie de paine,
3 fire de ceapa verde,  
2 lingura smantana,
1 lingura verdeata tocata,
sare, piper,
1 lingura untura
Mod de preparare:
Se trec prin masina de tocat maruntaiele mielului. Se amesteca cu oua, putin miez de paine muiat in lapte, sare, un praf de piper, smantana si verdeata tocata marunt. Se spala prapurele bine in mai multe ape. Se unge putin cu untura o tigaie cu marginile joase, se intinde prapurele in tigaie astfel incat sa ramana mult si pe margini si sa poata fi intors peste umplutura. Se pune umplututa in strat uniform peste prapure si se intorc marginile prapurelui peste umplutura. Se coace la cuptor. Se serveste cu oua rosii si ceapa verde de prefertinta.

Ingrediente
Maruntaiele de la un miel (inima, ficatul, bojocii) si praporul,
1 ou,
sare, piper,
ceapa, marar, patrunjel,
1 lingura unt,
salata verde.
Mod de Preparare
Se fierb maruntaiele si apoi se toaca marunt. Se adauga ceapa si verdeata, de asemenea tocate marunt. Se amesteca cu oul, putina sare si piper. Se intinde praporul. Se pune tocatura inauntru si se acopera cu marginile pentru a se face ca o turta. Se pune in unt si se prajeste drobul pe ambele parti sau se coace in cuptor.
Mod de Servire
Se serveste cu salata verde.

Ingrediente:
Pentru tocatura :
500g. maruntaie de miel (inima, ficat, plamani),
1 prapure,
2 oua,
1 felie de paine,
1 lingura smantana,
1 lingura verdeata tocata,
2 fire de ceapa verde,
sare, piper,
1 lingura untura
Pentru aluat:
1 ou,
150 g. faina,
1 lingura de unt sau untura,
sare
Mod de preparare:
Drobul poate fi invelit in aluat in loc de prapure.
1) Se trec prin masina de tocat maruntaiele mielului.
2) Se amesteca cu oua, putin miez de paine muiat in lapte, sare, un praf de piper, smantana si verdeata tocata marunt..
3) Se face un aluat fraged din ou, faina si unt.
4) Se intinde o foaie ca de taietei. Se aseaza in tigaia unsa cu unt sau untura.
5) Se pune deasupra umplutura intr-un strat de grosime egala. Se intorc marginile aluatului peste umplutura. Se unge cu ou si se da la cuptor.
Se serveste cu oua rosii si ceapa verde.

Ingrediente:
500 g maruntaie de miel (inima, plamani, ficat),
2 oua,
1 felie de paine,
o lingura de smantana,
o lingura de verdeata tocata,
o legatura de ceapa verde,
sare, piper,
1 lingura de unt.
Mod de preparare:
Maruntaiele de miel se fierb, apoi se toaca. Se amesteca cu ouale batute, painea inmuiata in lapte, sarea, smantana, verdeata tocata, ceapa verde tocata. Se unge o tava de cuptor apoi se toarna comp­ozitia si se pune la cuptor, la foc potrivit. Se lasa sa se rumeneasca bine circa 40 de minute.

Ingrediente:
organele de miel
ceapa verde 6 legaturi
patrunjel,
marar cat mai mult
sare
piper
oua
delikat
Mod de preparare:
Se fierb organele de miel,se dau prin masina de tocat,se amestaeca foarte bine cu ouale batute foarte bine, se pune sare, piper si delikat dupa gust. separat se calesc ceapa mararul si patrunjelul in putin ulei.dupa ce s-au calit verdeturile se amesteca cu organele fierte.Se unge o tava cu ulei se intinde praporul de miel, care in prealabil a fost pus la incalzit in apa calduta si se pune amestacul obtinut in tava.Optional se pot pune oua fierte in compozitia rezultata.
Se acopera compozitia cu praporul si se da la cuptor pana se maroneste(se inchide la culoare).Se serveste rece cu ridichi sau ceapa sau in combinatie cu cozonac. Incercati si nu o sa va para rau. merge foarte bine pentru cei care vor sa incerce placeri combinate.
Nu o sa va para rau.

Ingrediente
Maruntaiele de la un miel (inima, ficatul, bojocii) si praporul,
1 ou,
sare, piper,
ceapa, marar, patrunjel,
1 lingura unt,
salata verde.
Mod de Preparare
Se fierb maruntaiele si apoi se toaca marunt. Se adauga ceapa si verdeata, de asemenea tocate marunt. Se amesteca cu oul, putina sare si piper. Se intinde praporul. Se pune tocatura inauntru si se acopera cu marginile pentru a se face ca o turta. Se pune in unt si se prajeste drobul pe ambele parti sau se coace in cuptor.
Mod de Servire
Se serveste cu salata verde.

Ingrediente:
1 prapur miel,
1,2 kg măruntaie de miel,
4 ouă,
40 ml lapte,
40 ml ulei,
30 g ceapă verde,
30 g mărar,
30 g pătrunjel verde,
sare,
piper măcinat
Mod de preparare:
1) Măruntaiele se fierb în apă cu sare, apoi se taie bucăţi cât se poate de mici.
2) Tocătura obţinută se amestecă cu ceapa, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt, un ou întreg şi încă trei gălbenuşuri, laptele, sarea şi piperul.
3) Compoziţia se pune în mijlocului prapurului şi se acoperă cu marginea acestuia. Drobul se pune în tava unsă cu grăsime şi se dă la cuptor.
4) Se serveşte rece ca gustare sau cald cu salată verde şi garnitură de cartofi prăjiţi sau piure.