miercuri, 14 septembrie 2011

Cum preparăm o zacuscă gustoasă


La vreme de toamnă, e bine să uităm comoditatea şi să ne amintim că gustul zacuştii făcute în casă nu se compară cu borcănaşele pe care le putem achiziţiona de la supermarket. De reţinut e şi că zacusca este una dintre cele mai delicioase conserve, care păstrează gustul şi savoarea legumelor de vară sau de toamnă. Indiferent din ce este făcută, zacusca poate avea un gust deosebit dacă respectaţi sfaturile gospodinelor cu experienţă în bucătărie :
- În zacuscă nu se pune deloc apă;
- Cea mai bună zacuscă este cea în care toate ingredientele sunt coapte în prealabil;
- E de preferat ca, în loc de roşii crude, să se pună pastă de tomate;
- Pentru fierberea zacuştei, e recomandată folosirea unui tuci sau a unei cratiţe care să nu se lipească ;
- Zacusca, scrie www.gds.ro, e fiartă atunci când uleiul iese la suprafaţă. Dacă aţi pus mai puţin ulei, va dura mai mult timp până va ieşi la suprafaţă;
- Pentru un gust mai aromat, puteţi adăuga şi ciuperci;
- Ca să nu se lipească de cratiţa în care o preparaţi şi să nu trebuiască să amestecaţi întruna, puteţi pune cratiţa cu zacuscă să scadă la cuptor până când uleiul iese la suprafaţă;
- Dacă nu aveţi timp să fierbeţi toate legumele într-o singură zi, puteţi împărţi activitatea în două zile. Dacă în bucătărie temperatura nu e foarte ridicată peste noapte, legumele deja fierte nu se vor strica până a doua zi;
- Pentru ca ardeii să se poată curăţa mai repede, după ce i-aţi copt, puneţi-i într-o cratiţă acoperită, cu un strat de sare grunjoasă între ei (un strat de ardei, unul de sare). Astfel, pieliţa de pe ardei se va desface mai uşor;
- Ceapa se coace înainte de a fi adăugată şi astfel zacusca va fi mult mai gustoasă;
- În momentul în care aţi pus zacusca pe foc, amestecaţi des pentru că aceasta să nu se prindă de vas. Pentru omogenitatea compoziţiei, adăugaţi o linguriţă de zahăr;
- Zacusca prea picantă, din cauza gogoşarilor iuţi, se „îmblânzeşte“ dacă adăugaţi 1-2 kg morcovi proaspeţi, curăţaţi şi daţi pe răzătoarea mică;
- Când fierbeţi borcanele la bain-marie, ca să nu se spargă, puteţi să le înveliţi în prosoape curate. Nu uitaţi să puneţi nişte prosoape şi pe fundul cratiţei, sub borcane, când le fierbeţi.