Pestele proaspat
se recunoaste dupa ochii bulbucati, branhiile de un rosu viu si carnea tare. Se
curata de solzi de la coada spre cap. Pestii care nu au solzi, cum este somnul,
se freaca cu sare pâna se albeste pielea; linul se scufunda în apa clocotita,
dupa care se rad solzii. Daca pestele se va pregati a doua zi, nu trebuie tinut
in apa, caci se strica. Dupa ce i s-au scos maruntaiele, se sterge pana devine
uscat, se sareaza si se lasa învelit la gheata.
§ Pentru a afla daca pestele este proaspat,
se pune intr-un lighean cu apa. Pestele proaspat cade la fund. Pestele
proaspat, de curind pescuit, are solzii netezi, luciosi si strins lipiti de
corp, ochii bulbucati si limpezi, branhiile de culoare rosie aprinsa, iar burta
nu este umflata;
§ Pestele pierde mirosul de mâl daca este
spalat intr-o saramura tare, rece, sau cu o ora inainte de a se pune la fiert
se tine in apa cu otet (2 linguri de otet la 1 litru de apa).
Pestele prajit
este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin
faina si se prajeste in ulei foarte incins;
§ Pentru ca pestele sa nu se farâmiteze la
prajit, se recomanda sa se sareze cu 10-15 minute inainte de a-l praji ;
§ Pentru ca pestele sau carnea sa se
rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvântate cu un servet.
Salată orientală de peşte marinat
INGREDIENTE: 1 kg
cartofi; 500 g ceapa; 4 oua; 200 g peste marinat; 100 g maioneza; 2-3 castraveti in otet; 80 g masline; 2-3 linguri de otet; sare; piper.
PREPARARE
1. Cartofii
fierti in coaja se curata si se taie rondele sau cubulete dupa care se lasa la
racit.
2. Ceapa se taie
solzisori, iar castravetii cubulete, dupa care muraturile se scurg de zeama.
3. Se amesteca
toate intr-un vas impreuna cu pestele marinat, maslinele si ouale fierte tari
si taiate rondele.
4. Se adauga dupa
gust sare, piper, otet si maioneza, amestecandu-se bine.
Chifteluţe cu peşte
INGREDIENTE: 300-400
g carne de peste; 1 cartof; 1 morcov; 3 catei de usturoi; 1 lingura bulion; 1
ou; 2-3 linguri pesmet; patrunjel, marar; sare, vegeta, piper, boia dulce.
PREPARARE:
Carnea de peste
se trece prin masina de tocat. Morcovul si cartoful se dau pe razatoare si se
scurg bine de zeama. Se pun intr-un bol si se adauga: usturoiul pisat,
patrunjelul si mararul tocate marunt bulionul, oul, sare, piperul, o lingurita
boia dulce (pentru culoare) si pesmetul. Se amesteca bine. Daca este nevoie se
mai adauga pesmet. Se formeaza chiftelutele si se prajesc in ulei incins sau se
coc in cuptor.
Se pot servi
calde sau reci.
Zacuscă cu peşte proaspăt
INGREDIENTE: 10
kg de file de peste (merluciu, pangasius); 3 kg de ceapa; 1 l si jumatate de
ulei; 400 ml de otet; 1 l de bulion; foi de dafin; sare si piper dupa gust.
Zacusca cu peste este o adevarata delicatesa, care merita
incercata macar o data. Cu siguranta
va fi cel mai apreciat aperitiv pe parcursul iernii.
Spala bine fileul
de peste si aseaza-l pe fundul unei cratite, toarna peste el otetul, apoi apa
rece cat sa acopere tot pestele. Lasa-l sa fiarba 10-15 minute la foc iute,
pana sa opareste, apoi da focul la minim si lasa-l sa firaba inabusit inca o
ora. Cand s-a scurs timpul de fierbere, trage cratita de pe foc si lasa pestele
sa se raceasca, apoi, dupa ce e complet racit (il poti da chiar la frigider),
il strecori de apa si otet si il treci prin masina de tocat.
Curata ceapa si
taie-o marunt, apoi pune-o la calit in ulei icins, pana devie translucida. E
momentul sa pui peste ceapa pestele, apoi bulionul, o cescuta de apa rece, sare
si piper dupa gust si foile e dafin. Lasi zacusca sa fiarba aproximativ o
jumatate de ora, la foc mic, amestecand in continuu, pana cand compozitia
capata consistenta.
Indeparteaza
frunzele de dafin si toarna zacusca fierbinte in borcane pe care il prealabil
le-ai sterilizat in cuptor si cunt inca fierbinti. Fixeaza borcanele pe
triunghi de cutite, toarna zacusca de peste si sigileaza borcanele. Da
borcanele la cuptor, la foc mic, 45 de minute, apoi stinge focul si lasa
borcanele la racit in cuptor pana adoua zi, cand le poti depozita in camara.