* Garnitura
cea mai populară pentru fripturi şi tocăniţe este uşor de preparat şi necesită
foarte puţine ingrediente *
Iată câteva sfaturi pentru a servi la masă un piure cu care să vă
impresionaţi comesenii:
- Adăugaţi
smântână în piureul de cartofi, dacă vreţi să iasă mai cremos;
- Adăugaţi
un gălbenuş de ou în piure dacă vreţi să iasă mai aromat;
- Adăugaţi o linguriţă de oţet, dacă vreţi ca
piureul să iasă foarte pufos şi să îşi păstreze culoarea deschisă;
- Preparaţi
piureul de cartofi cu lapte cald, altfel acesta va prinde pojghiţă când se va
răci şi va duce la înnegrirea cartofilor;
- Pentru
ca piureul să iasă mai gustos, fierbeţi o ceapă mică împreună cu cartofii, iar
la sfârşitul preparării adăugaţi şi o lingură de brânză telemea, rasă;
- Atunci
când fierbeţi cartofii pentru piure este recomandat să adăugaţi un cub mic de
unt în apa în care fierb aceştia, pentru a împiedica formarea spumei care se
poate revărsa peste marginile vasului;
- Cartofii
fierb mai repede dacă sunt lăsaţi pe foc într-un vas cu apă sărată;
- Dacă
v-a rămas piure de pe o zi pe alta îl puteţi refolosi, adăugând o linguriţă de
ceapă călită într-o lingură de ulei peste piure. Încălziţi-le împreună şi apoi
serviţi.
Alte reţete culinare din cartofi
Salată spaniolă cu cartofi
Ingrediente
pentru 3 porţii
700 g cartofi, 9 feliuţe bacon, 1 măr, 100 g măsline negre, 1 ceapă mică, 3 linguri ulei de măsline, 1/3 cană oţet, 2 căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper după gust.
700 g cartofi, 9 feliuţe bacon, 1 măr, 100 g măsline negre, 1 ceapă mică, 3 linguri ulei de măsline, 1/3 cană oţet, 2 căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper după gust.
Mod de preparare
1. Se fierb cartofii, se lasă să se răcească, apoi se taie în rondele;
2. Se aşează într-o tavă de copt straturi de rondele de cartofi şi se dau la rece;
3. Se pregăteşte sosul din oţet, ulei, usturoi, sare, piper şi se toarnă peste cartofi, păstrându-se sos şi pentru a fi turnat la sfârşit peste salată. Se dă la frigider;
4. Se scoate caserola de la rece, se aşează cartofii pe un platou. Se curăţă mărul, se rade fin şi se amestecă în sos; la fel se face şi cu baconul, măslinele şi ceapa. Sosul se împrăştie peste cartofi şi se serveşte.
1. Se fierb cartofii, se lasă să se răcească, apoi se taie în rondele;
2. Se aşează într-o tavă de copt straturi de rondele de cartofi şi se dau la rece;
3. Se pregăteşte sosul din oţet, ulei, usturoi, sare, piper şi se toarnă peste cartofi, păstrându-se sos şi pentru a fi turnat la sfârşit peste salată. Se dă la frigider;
4. Se scoate caserola de la rece, se aşează cartofii pe un platou. Se curăţă mărul, se rade fin şi se amestecă în sos; la fel se face şi cu baconul, măslinele şi ceapa. Sosul se împrăştie peste cartofi şi se serveşte.
Pentru mai
mult gust şi aromă serviţi această salată spaniolă cu cartofi, cu busuioc sau
pătrunjel verde proaspăt, tăiat mărunt şi presărat deasupra.
Cartofi ungureşti
Ingrediente
pentru 4 porţii
4 cartofi mari sau 6 medii, 2 cepe mari, 1 linguriţă de ulei de măsline, 1 foaie de dafin mărunţită, sare şi piper după gust, condimente de cartofi după gust.
4 cartofi mari sau 6 medii, 2 cepe mari, 1 linguriţă de ulei de măsline, 1 foaie de dafin mărunţită, sare şi piper după gust, condimente de cartofi după gust.
Mod de preparare
1. Se curăţă cartofii, se spală bine, se taie felii nu foarte groase, se mai spală de 2-3 ori să iasă amidonul din ei şi se pun la fiert;
2. Ceapa se taie dar nu foarte mărunt, preferabil subţire, dar cu felii lungi; se mărunţeşte foaia de dafin;
3. Cartofii se fierb, testând cu o furculiţă, pentru ca să nu se facă foarte moi;
4. Se scurge apa din vasul cu cartofi şi se amestecă cu foaia de dafin mărunţită;
5. Într-o tigaie, se prăjeşte în ulei de măsline ceapa, dar nu foarte mult, să nu ajungă să se înnegrească şi se toarnă peste cartofi;
6. Apoi, cu o furculiţă rezistentă, se amestecă cartofii cu ceapa, fără să se facă piure (bucăţile de cartofi să rămână cât de cât măricele);
7. Toată această compoziţie se pune pe foc şi se amestecă, astfel încât toţi cartofii să fi atins măcar odată fundul încins al vasului. Se adaugă sare şi piper după gust şi alte condimente.
1. Se curăţă cartofii, se spală bine, se taie felii nu foarte groase, se mai spală de 2-3 ori să iasă amidonul din ei şi se pun la fiert;
2. Ceapa se taie dar nu foarte mărunt, preferabil subţire, dar cu felii lungi; se mărunţeşte foaia de dafin;
3. Cartofii se fierb, testând cu o furculiţă, pentru ca să nu se facă foarte moi;
4. Se scurge apa din vasul cu cartofi şi se amestecă cu foaia de dafin mărunţită;
5. Într-o tigaie, se prăjeşte în ulei de măsline ceapa, dar nu foarte mult, să nu ajungă să se înnegrească şi se toarnă peste cartofi;
6. Apoi, cu o furculiţă rezistentă, se amestecă cartofii cu ceapa, fără să se facă piure (bucăţile de cartofi să rămână cât de cât măricele);
7. Toată această compoziţie se pune pe foc şi se amestecă, astfel încât toţi cartofii să fi atins măcar odată fundul încins al vasului. Se adaugă sare şi piper după gust şi alte condimente.
Frittată cu cartofi şi ardei roşu
Ingrediente
pentru 4 porţii
3 linguri ulei de
măsline, 1 ceapă medie, 1 ardei roşu tocat mărunt, 2 cartofi tăiaţi în bucăţi
mici, 8 ouă, 1/2 linguriţă sare, 1/8 linguriţă piper.
Mod de preparare
1. Puneţi o
linguriţă cu ulei la încins. Adăugaţi ceapa şi ardeiul şi lăsaţi pe foc până
când ceapa devine aurie şi începe să se înmoaie. Transferaţi-le într-un vas şi
lăsaţi-le de-o parte;
2. Încingeţi restul de ulei în tigaie, adăugaţi cartofii, sarea şi piperul;
3. Lăsaţi la foc mediu, amestecând des, până ce cartofii încep să se înmoaie (în jur de 10 minute);
4. Transferaţi cartofii în vasul în care aţi pus ceapa şi ardeiul şi pisaţi-le cu o spatulă de metal;
5. Transferaţi amestecul într-o tavă (mai adăugaţi ulei dacă este necesar);
6. Bateţi ouăle într-un castron şi turnaţi-le peste legume;
7. Puneţi tava la cuptor şi lăsaţi până ce stratul de ou de la suprafaţă s-a întărit;
8. Se scoate de la cuptor şi se taie.
2. Încingeţi restul de ulei în tigaie, adăugaţi cartofii, sarea şi piperul;
3. Lăsaţi la foc mediu, amestecând des, până ce cartofii încep să se înmoaie (în jur de 10 minute);
4. Transferaţi cartofii în vasul în care aţi pus ceapa şi ardeiul şi pisaţi-le cu o spatulă de metal;
5. Transferaţi amestecul într-o tavă (mai adăugaţi ulei dacă este necesar);
6. Bateţi ouăle într-un castron şi turnaţi-le peste legume;
7. Puneţi tava la cuptor şi lăsaţi până ce stratul de ou de la suprafaţă s-a întărit;
8. Se scoate de la cuptor şi se taie.
Ciorbiţă de cartofi
Ingrediente
pentru 6 porţii
5-6 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe mari, 1 dovlecel, 1 mână de mazăre, 2 ardei graşi, 1 hrean mic, 1 ţelină mică, 2 linguri bulion (sau pastă de ardei), 2-3 linguri suc de roşii, 3 linguri ulei, delikat, borş praf, fidea sau tăiţei de casă, pătrunjel, leuştean, oregano, tarhon, busuioc, cimbru.
5-6 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe mari, 1 dovlecel, 1 mână de mazăre, 2 ardei graşi, 1 hrean mic, 1 ţelină mică, 2 linguri bulion (sau pastă de ardei), 2-3 linguri suc de roşii, 3 linguri ulei, delikat, borş praf, fidea sau tăiţei de casă, pătrunjel, leuştean, oregano, tarhon, busuioc, cimbru.
Mod de preparare
1. Ceapa se taie cubuleţe şi se pune la călit în 3 linguri de ulei;
2. După ce s-a înmuiat ceapa, se pun peste ea următoarele ingrediente: morcovul dat prin răzătoarea mare, dovlecelul tăiat cubuleţe, pumnul de mazăre, hreanul şi ţelina date prin răzătoare;
3. Se amestecă cu ceapa şi se lasă 2-3 minute la călit;
4. După ce s-au călit, se pune delikat şi se amestecă din când în când timp de 2-3 minute;
5. Se adaugă cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe potrivite şi 1-2 pahare de apă (cât să cuprindă legumele);
6. Se pune un capac şi se lasă la înăbuşit 10-15 minute, amestecând din când în când;
7. Se fierbe apa separat;
8. După ce s-au înăbuşit legumele, se toarnă apă fiartă separat şi se lasă să dea în 2-3 clocote fără capac (aproximativ 20-25 minute);
9. După ce a dat în clocot, se pune ardeiul spălat şi tăiat cubuleţe mici, cele 2 linguri de bulion amestecat cu 2-3 linguri de suc de roşii şi se mai lasă 10 minute la fiert;
10. Se adaugă praful de borş maggi şi cubul de knorr, sare şi puţin piper, după gustul fiecăruia;
11. Se mai lasă să fiarbă 7-8 minute, după care se pune verdeaţă tocată mărunt şi fideaua (2 bulgări fidea) sau tăiţeii de casă;
12. Se amestecă şi se mai lasă încă 7-8 minute la fiert cu capacul puţin într-o parte;
13. Înainte de a se stinge focul, se gustă de sare şi de borş. Dacă este nevoie, se mai poate adăuga.
1. Ceapa se taie cubuleţe şi se pune la călit în 3 linguri de ulei;
2. După ce s-a înmuiat ceapa, se pun peste ea următoarele ingrediente: morcovul dat prin răzătoarea mare, dovlecelul tăiat cubuleţe, pumnul de mazăre, hreanul şi ţelina date prin răzătoare;
3. Se amestecă cu ceapa şi se lasă 2-3 minute la călit;
4. După ce s-au călit, se pune delikat şi se amestecă din când în când timp de 2-3 minute;
5. Se adaugă cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe potrivite şi 1-2 pahare de apă (cât să cuprindă legumele);
6. Se pune un capac şi se lasă la înăbuşit 10-15 minute, amestecând din când în când;
7. Se fierbe apa separat;
8. După ce s-au înăbuşit legumele, se toarnă apă fiartă separat şi se lasă să dea în 2-3 clocote fără capac (aproximativ 20-25 minute);
9. După ce a dat în clocot, se pune ardeiul spălat şi tăiat cubuleţe mici, cele 2 linguri de bulion amestecat cu 2-3 linguri de suc de roşii şi se mai lasă 10 minute la fiert;
10. Se adaugă praful de borş maggi şi cubul de knorr, sare şi puţin piper, după gustul fiecăruia;
11. Se mai lasă să fiarbă 7-8 minute, după care se pune verdeaţă tocată mărunt şi fideaua (2 bulgări fidea) sau tăiţeii de casă;
12. Se amestecă şi se mai lasă încă 7-8 minute la fiert cu capacul puţin într-o parte;
13. Înainte de a se stinge focul, se gustă de sare şi de borş. Dacă este nevoie, se mai poate adăuga.
Cartofi tărăneşti
Ingrediente
pentru 6 porţii
1,5 kg cartofi, 1 ceapă, 300 g costiţă afumată, 3-5 ouă, 300 g brânză burduf.
1,5 kg cartofi, 1 ceapă, 300 g costiţă afumată, 3-5 ouă, 300 g brânză burduf.
Mod de preparare
1. Se coc cartofii şi se curăţă de coajă;
2. Se pun într-un vas yena; separat se căleşte ceapa, peste care se adaugă costiţă tăiată felii subţiri;
3. Acestea se adaugă peste cartofi împreună cu ouăle şi brânza; toate se amestecă şi se pun la cuptor, care în prealabil a fost încins circa 30 min;
4. Se presară verdeaţă.
1. Se coc cartofii şi se curăţă de coajă;
2. Se pun într-un vas yena; separat se căleşte ceapa, peste care se adaugă costiţă tăiată felii subţiri;
3. Acestea se adaugă peste cartofi împreună cu ouăle şi brânza; toate se amestecă şi se pun la cuptor, care în prealabil a fost încins circa 30 min;
4. Se presară verdeaţă.
Tocinel moldovenesc
Ingrediente
pentru 2 porţii
6 cartofi, 6 felii şuncă, 100 g ciuperci, 6 felii caşcaval sau brânză sărată (100 g), 2 linguri făină, 2 ouă, sare şi piper după gust.
6 cartofi, 6 felii şuncă, 100 g ciuperci, 6 felii caşcaval sau brânză sărată (100 g), 2 linguri făină, 2 ouă, sare şi piper după gust.
Mod de preparare
1. Cartofii se dau pe răzătoarea mică;
2. Şunca se taie cubuleţe mici, se adaugă ciupercile mărunţite, caşcavalul dat pe răzătoarea mare, ouăle, făina sarea şi piperul;
3. Se pune într-o tigaie ulei mai mult şi se lasă să se încingă foarte bine, se toarnă uniform compoziţia în tigaie;
4. Se prăjeşte pe ambele părţi.
1. Cartofii se dau pe răzătoarea mică;
2. Şunca se taie cubuleţe mici, se adaugă ciupercile mărunţite, caşcavalul dat pe răzătoarea mare, ouăle, făina sarea şi piperul;
3. Se pune într-o tigaie ulei mai mult şi se lasă să se încingă foarte bine, se toarnă uniform compoziţia în tigaie;
4. Se prăjeşte pe ambele părţi.