Creierul decide gusturile
Atunci când mâncăm, luăm
contact cu aromele prin intermediul mugurilor gustativi de pe limbă, dar şi
prin intermediul nasului. Aproape instantaneu, informaţia este preluată de
nervi şi transmisă la nivel cerebral. Creierul o prelucrează, anunţă tubul
digestiv să producă enzimele necesare digestiei şi, în plus, ne face să simţim
plăcere sau neplăcere faţă de gustul respectiv. Centrii specializaţi din
sistemul limbic fac posibilă această senzaţie prin intermediul dopaminei,
numită „molecula plăcerii". Iar zahărul, grăsimea şi sarea sunt alimentele
care stimulează producerea celor mai mari cantităţi de dopamină!
Între «a plăcea» şi «a dori»
Ajungem să consumăm mai des alimente care ne fac plăcere, chiar dacă ştim că unele dintre ele sunt mai puţin sănătoase. Acest lucru se întâmplă pentru că mâncarea, ca şi drogurile, provoacă dependenţă. Zonele responsabile de plăcere sunt conectate cu circuite cerebrale de recompensă.
Ajungem să consumăm mai des alimente care ne fac plăcere, chiar dacă ştim că unele dintre ele sunt mai puţin sănătoase. Acest lucru se întâmplă pentru că mâncarea, ca şi drogurile, provoacă dependenţă. Zonele responsabile de plăcere sunt conectate cu circuite cerebrale de recompensă.
Ele ne fac să ne dorim un
anumit lucru şi să repetăm comportamentul care ne-a produs plăcerea. Aceste
circuite sunt localizate în profunzimea creierului, mai jos de cortex, zona
responsabilă de raţiune. Astfel se explică faptul că unele persoane nu se
pot opri din mâncat, deşi sunt conştiente că îşi fac rău.
În plus, studiile arată că
persoanele care suferă de obezitate au în creier mai puţini receptori pentru
dopamină decât indivizii slabi, şi de aceea ei mănâncă mai mult pentru a atinge
aceeaşi senzaţie. În timp, intră într-un cerc vicios şi au nevoie de cantităţi
din ce în ce mai mari de hrană pentru a compensa acest deficit, acumulând,
implicit, kilograme.
Îngrăşarea, contracarată prin voinţă
Potrivit specialiştilor,
predispoziţia spre îngrăşare poate fi controlată prin voinţă şi prin obiceiuri
sănătoase. Faptul că numărul cazurilor de obezitate a explodat doar în ultimii
20 de ani se explică prin accesibilitatea şi prin abundenţa mâncării,
indiferent de sezon, dar şi prin alimentele tot mai procesate, mai artificiale.
De exemplu, produsele de tip
fast-food sunt îmbibate, lubrifiate cu grăsime, ceea ce ne provoacă plăcere,
dar ne ajută şi să le mestecăm mai uşor, deci să le consumăm mai repede. În
acest fel, creierul nu are timp să realizeze că s-a săturat, iar noi vom mânca
mai mult pentru a simţi saţietate.
Preferinţele culinare se pot schimba
Uneori, supraexpunerea la un
anumit stimul (de exemplu, consumul unei cantităţi exagerate dintr-un aliment
care ne place) este urmată de o scădere a plăcerii pe care ne-o produce acel
aliment. Dimpotrivă, gustul amar, perceput cel mai adesea ca fiind neplăcut,
poate deveni plăcut sub influenţa experienţelor culturale. În acest fel,
ajungem să ne placă gustul cafelei, al berii sau al ciocolatei negre.
Foamea ne face să tânjim după alimente hipercalorice
Stomacul eliberează un hormon
numit grelină atunci când se goleşte. Sub influenţa sa, creierul ne transmite
senzaţia de foame şi nevoia de a procura hrană. Cercetătorii de la Colegiul
Imperial din Londra au observat că grelina ne face să tânjim după alimente mai
bogate în calorii. În plus, ea acţionează asupra circuitelor cerebrale de
recompensă şi favorizează depunerea de grăsime la nivelul abdomenului. (www.adevarul.ro)