marți, 18 octombrie 2011

Sparanghelul, în vogă


La noi in comert il gasim mai mult la conserva, decat proaspat si nici pretul lui nu este de ignorat. Insa parerea unanima este ca gustul celui proaspat nici macar nu se poate compara cu al celui conservat. Exista in varianta verde sau in varianta alba. Aceleasi pareri sustin ca cel verde este net superior la gust celui alb.
Denumirea stiintifica a lui este "Asparagus officinalis" si este un erbaceu cu plante perene, care creste in inaltime pana la 100-150 cm. Se gaseste si la noi in tara, in stare salbatica, in popor pastrandu-si denumirea de "umbra iepurelui".
Leguma insa este una rara si este folosita cu precedere in preparatele culinare, desi nu sunt de neglijat nici princiipiile sale farmaceutice.
Bogat in acid malic si acid citric, sparanghelul poate trata cu succes paradontoza si ajuta organismul in detoxifiere, prin efectul sau diuretic.
Ca pretentii de cultivare el are nevoie de un sol nisipos, bine drenat, cu un PH acid, mentinut constant la 6,5, bogat in turba sau resturi naturale.
Insa obtinerea primei recolte de sparanghel incepe de abia din al treilea an de la sadirea semintelor, deoarece de abia atunci lastarii sunt pregatiti pentru recoltare.
Se consuma numai tijele tinere, mai exact lastarii fragezi. Cei verzi se consuma fara curatare, insa cei albi sunt mai tari si este nevoie sa fie indepartata o parte din suprafata tijei.
Din punct de vedere nutritional, 100 grame de sparanghel contin:
-Glucide - 3,91 gr
-Zaharuri - 1,88 gr
-Proteine - 0,15 gr
-Vitamina B1 sau tiamina - 0,16 mg
-Vitamina B2 sau riboflavina - 0,17 mg
-Vitamina B3 sau niacina - 0,92 mg
-Vitamina B5 sau acid pantotenic - 0,29 mg
-Vitamina B6 - 0,093 mg
-Vitamina B9 - 4,5 mg
-Vitamina C - 5,6 mg
-Calciu - 24 mg
-Fier - 2,67 mg
-Magneziu - 11 mg
-Fosfor - 59 mg
-Potasiu - 400 mg
-Zinc - 0,14 mg
-Mangan - 0,15 mg
La ce trebuie sa te uiti cand cumperi sparanghel?
Sunt cateva aspecte de care e bine sa tii cont cand cumperi sparanghel: -tulpina sa fie tare, fara cute, iar varfurile sa nu fie ofilite, caci prind un gust amarui -se poate tine la frigider maxim 2 zile, asa ca nu cumpara decat daca vrei sa il si prepari atunci -cumpara sparanghel alb, daca il vrei mai suculent si mai dulce, si sparanghel verde, daca il vrei mai corocant si mai aromat -daca vrei sa il innabusesti, cumpara tije foarte subtiri; tijele mai groase trebuie fierte timp de 10 minute.