La noi in comert
il gasim mai mult la conserva, decat proaspat si nici pretul lui nu este de
ignorat. Insa parerea unanima este ca gustul celui proaspat nici macar nu se
poate compara cu al celui conservat. Exista in varianta
verde sau in varianta alba. Aceleasi
pareri sustin ca cel verde este net superior la gust celui alb.
Denumirea
stiintifica a lui este "Asparagus officinalis" si este un erbaceu cu
plante perene, care creste in inaltime pana la 100-150 cm. Se gaseste si la noi
in tara, in stare salbatica, in popor pastrandu-si denumirea de "umbra
iepurelui".
Leguma insa este
una rara si este folosita cu precedere in preparatele culinare, desi nu sunt de
neglijat nici princiipiile sale farmaceutice.
Bogat in acid
malic si acid citric, sparanghelul poate trata cu succes paradontoza si ajuta
organismul in detoxifiere, prin efectul sau diuretic.
Ca pretentii de
cultivare el are nevoie de un sol nisipos, bine drenat, cu un PH acid, mentinut
constant la 6,5, bogat in turba sau resturi naturale.
Insa obtinerea
primei recolte de sparanghel incepe de abia din al treilea an de la sadirea
semintelor, deoarece de abia atunci lastarii sunt pregatiti pentru recoltare.
Se consuma numai
tijele tinere, mai exact lastarii fragezi. Cei verzi se consuma fara curatare,
insa cei albi sunt mai tari si este nevoie sa fie indepartata o parte din
suprafata tijei.
Din punct de
vedere nutritional, 100 grame de sparanghel contin:
-Glucide - 3,91
gr
-Zaharuri - 1,88 gr
-Proteine - 0,15 gr
-Vitamina B1 sau tiamina - 0,16 mg
-Vitamina B2 sau riboflavina - 0,17 mg
-Vitamina B3 sau niacina - 0,92 mg
-Vitamina B5 sau acid pantotenic - 0,29 mg
-Vitamina B6 - 0,093 mg
-Vitamina B9 - 4,5 mg
-Vitamina C - 5,6 mg
-Calciu - 24 mg
-Fier - 2,67 mg
-Magneziu - 11 mg
-Fosfor - 59 mg
-Potasiu - 400 mg
-Zinc - 0,14 mg
-Mangan - 0,15 mg
-Zaharuri - 1,88 gr
-Proteine - 0,15 gr
-Vitamina B1 sau tiamina - 0,16 mg
-Vitamina B2 sau riboflavina - 0,17 mg
-Vitamina B3 sau niacina - 0,92 mg
-Vitamina B5 sau acid pantotenic - 0,29 mg
-Vitamina B6 - 0,093 mg
-Vitamina B9 - 4,5 mg
-Vitamina C - 5,6 mg
-Calciu - 24 mg
-Fier - 2,67 mg
-Magneziu - 11 mg
-Fosfor - 59 mg
-Potasiu - 400 mg
-Zinc - 0,14 mg
-Mangan - 0,15 mg
La ce trebuie
sa te uiti cand cumperi sparanghel?
Sunt cateva
aspecte de care e bine sa tii cont cand cumperi sparanghel: -tulpina sa fie
tare, fara cute, iar varfurile sa nu fie ofilite, caci prind un gust amarui -se
poate tine la frigider maxim 2 zile, asa ca nu cumpara decat daca vrei sa il si
prepari atunci -cumpara sparanghel alb, daca il vrei mai suculent si mai dulce,
si sparanghel verde, daca il vrei mai corocant si mai aromat -daca vrei sa il
innabusesti, cumpara tije foarte subtiri; tijele mai groase trebuie fierte timp
de 10 minute.