1. Pentru
a preveni lipirea mancarii de tigaie, evitati sa turnati mancare rece intr-o
tigaie fierbinte. De asemenea, se menţionează pe http://www.reteteculinare.ro, nu
puneti alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curata.
2. Pentru
ca mancarea sa nu dea in foc in timpul fierberii, ungeti marginea oalei cu un
strat subtire de unt. Acest procedeu functioneaza foarte bine in timpul
fierberii orezului, pastelor si cartofilor.
3. Pentru
a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi
presati fructele cu palma pe o suprafata rigida. Apasati cat de multi puteti
rotind fructul, apoi taiati-l in 2 si stoarceti-l.
4. Daca
oule pe care le-ati pus la fiert au crapat, le puteti repara prin adaugarea
unei linguri de otet in apa atunci cand observati ca s-au fisurat. Daca deja
albusul a inceput sa iasa din ou, aceasta metoda nu va functiona.
5.
Verificati temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prajit. In cazul in
care nu aveti termometru, puteti face asta utilizand un cub de paine. Daca
acesta devine aramiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade
Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205
grade.
6.
Inlaturati grasimea din supe punand in bol 4 cuburi de gheata. Grasimile vor
converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlaturata. Trebuie sa luati in
considerare ca acest procedeu poate raci supa, deci exista posibilitatea de a
fi nevoie sa o reincalziti.
7. Puteti
reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de cateva
minute in ulei de masline sau unt, inainte de a le adauga mancarurilor.
8. Cand
alegeti carnea de pui, verificati sa aiba pielea de culoarea untului si sa nu
fie uscata. De asemenea, trebuie sa fie compacta si sa nu prezinte zone inchise
la culoare. Carnea de pui proaspata trebuie pastrata la frigider, acoperita
lejer, pana la 2 zile.
9. Pentru
a obtine snitele mai crocante, puneti in compozitia prin care treceti carnea o
lingurita de praf de copt. Prajiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a
fi siguri ca evitati absorbtia unei cantitati prea mari de grasime.
10. Nu
sarati carnea inainte de gatire pentru ca tot ce face sarea este sa absoarba
sucul si sa impedice rumenirea carnii. Adaugati sarea atunci cand carnea este
pe jumatate gatita. Cand este gata, gustati-o si mai adaugati sare daca vi se
pare necesar – rezultatul va fi o carne zemoasa si nu excesiv de sarata.
11. Pentru
a obtine un orez catifelat, adaugati o lingurita de zeama de lamaie in apa,
inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insa va umfla boabele si va va
ajuta sa obtineti pilaful perfect.
12. Pastele
si orezul devin mai putin lipicioase daca in apa in care le fierbem adaugam
cativa stropi de otet.
13.
Tartele cu branza sau cu smantana deseori se crapa in timpul coptului. Acest
lucru se intampla din cauza faptului ca pe parcursul prepararii termice,
tartele se usuca. Pentru a evita asta, puneti alaturi de tarta un vas cu apa
care va pastra umezeala necesara.
14.
Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine daca toate ingredientele folosite
(inclusiv faina) sunt reci. Prin urmare, e bine sa le scoateti din frigider
inainte de a le amesteca, apoi sa tineti aluatul obtinut la rece timp de minim
30 de minute.
15. Praful
de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanta menita
sa absoarba umezeala (precum amidonul). Atunci cand este amestecat cu lichid
este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile sa creasca. Totusi,
in timp, praful de copt isi pierde din proprietati, de aceea, uneori e bine sa
verificati daca mai este inca bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceasca de
apa peste jumatate de lingurita de praf de copt. Daca acesta este inca
proaspat, vor aparea multe bule. Daca reactia este slaba sau inexistenta, e
bine sa aruncati praful, pentru ca prajiturile nu vor creste daca-l veti
folosi.