Temperaturile
scăzute îi fac pe mulţi să creadă că au nevoie de suplimente alimentare pentru
a depăşi cu bine sezonul hibernal.
Este
necesar să mănânc mai mult iarna? Care sunt alimentele pentru care sa optez? Sunt întrebări pe care şi le pun foarte
multe persoane cu privire la modul în care să facă faţă temperaturilor scăzute
de afară. Alimentaţia din perioada iernii ne ajută să facem faţă umidităţii şi
frigului, dar şi oboselii şi depresiei, mult mai frecvente în acest sezon.
Nu este nevoie să
consumăm mai multe alimente imediat ce s-a instalat frigul. De fapt, scrie sanatate.acasa.ro,
în funcţie de confortul de care aveţi parte (mersul cu autobuzul sau
maşina personală, liftul, statul pe scaun la birou etc) sau de efortul pe care
îl depuneţi în fiecare zi, este indicat să alegeţi ce să mâncaţi.
Ce mâncăm
iarna
O alimentaţie
sănătoasă este importantă pentru întărirea sistemului imunitar şi menţinerea
unui organism sănătos. Grăsimile au un rol deosebit pentru că
stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva
frigului prin eliberarea de căldură, ajutând corpul să se adapteze la
temperaturile scăzute. De aceea, se spune că în perioada iernii, când
temperaturile sunt foarte scăzute, este indicat să avem un aport de calorii mai
ridicat faţă de sezonul cald. Organismul consumă multă energie pentru a-şi
păstra temperatura normală. Ca urmare, este bine să optaţi pentru grăsimi
vegetale şi animale de calitate.
Cele mai
bune grăsimi care
pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului împotriva
frigului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap,
somon). Acestea contribuie la fluidizarea sângelui şi la vascularizarea
organismului.
Este bine să
aveţi o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe legume
cât mai proaspete şi bogate în proteine cum sunt: mazărea, fasolea şi lintea.
Nu uitaţi nici de fructe, cum sunt compoturile diverse sau
fructele uscate, excelente pentru un organism sănătos datorită aportului mare
în vitamine, minerale şi fibre.
Se recomandă un
ou pe zi pentru că este bogat în proteine (proteinele din albuşul de
ou se asimilează integral).
Produsele
lactate trebuie dozate cu multă atenţie. O felie de brânză la fiecare masă este suficientă
în fiecare zi. Este indicat să ţineţi cont însă de modul in care este preparată
brânza sau dacă aţi consumat alte produse care conţin deja acest produs.
Supa este o mâncare foarte sănătoasă, de aceea
este bine să se consume în fiecare zi. Conţine apă caldă care încălzeşte şi
hidratează organismul, legume care asigură un aport de minerale şi vitamine şi
proteine din carne şi paste făinoase.