Supele hidratează
organismul asigurându-i şi multe alte elemente necesare bunei funcţionări.
Supa este un
lichid savuros, care se prepară de circa 5000 de ani din combinaţii infinite de
ingrediente, de la cartoful cel modest până la cel mai exotic peşte, din tot
soiul de legume şi din toate felurile de carne. Este excelentă pentru sănătate
şi poate fi preparatul de bază pentru diverse cure de slăbire. La prepararea
supei se pierd puţine elemente nutritive, deoarece în timpul fierberii esenţa
rămâne în zeamă. Totuşi vitamina C este distrusă la expunerea la căldură,
astfel încât toate legumele verzi trebuie să fie adăugate în supă cât mai
târziu posibil.
În afara supelor
de peşte, care sunt mai gustoase proaspăt preparate, majoritatea supelor pot fi
făcute cu o zi înainte şi apoi reîncălzite. La supele care conţin alimente care
se întăresc, cum sunt pastele sau cartofii, poate fi necesar să se mai adauge
bulion înainte de reîncălzire. Mai trebuie să aveţi în vedere că toate supele
trebuie să dea în clocot înainte de a fi servite.
Bulionul
şi condimentarea
Bulionul de
legume de bună calitate rămâne componenta cea mai importantă a unei supe
gustoase. Trebuie realizată o fiertura de bază din cât mai multe legume:
morcovi, ţelină, ceapă, albitură ..., la care se adaugă eventual un concentrat
de legume din comerţ, caz în care se evită adăugarea sării. Piperul este în
general binevenit, dacă este adăugat cu măsură, la fel şi alte mirodenii şi
verdeţuri proaspete.
Tehnici
de îngroşare
- Se adaugă făina la începutul gătitului, înainte
de turnarea bulionului;
- Se toarnă în
supa fierbinte fulgi de cartofi sau orez măcinat;
- Se fierbe supa
fără capac;
- Dacă totuşi
supa este prea groasă, se adaugă bulion.