sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Arta combinării condimentelor

* Secretul succesului unei reţete nu stă doar în urmarea pas cu pas a instrucţiunilor, ci şi în creativitatea de care dăm dovadă *
Cel mai uşor mod de a experimenta gătitul în fiecare zi este de a combina cât mai bine condimentele pe care le adăugaţi în mâncare.
Sfaturi pentru folosirea condimentelor
- Dacă adăugaţi condimentele în mâncare prea devreme, e posibil să lase o aromă prea puternică;
- Pentru mâncăruri care necesită mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, încercaţi să adăugaţi condimentele cu o oră sau chiar mai puţin înainte să serviţi felul de mâncare. Pentru rezultate şi mai bune, încercaţi să sfărâmaţi condimentele în mână înainte să le adăugaţi în mâncare;
- Pătrunjelul sau verdeaţa ornamentală la o supă sau ciorbă trebuie puse după ce aţi oprit focul sau înainte de servire;
- Pentru felurile de mâncare care se gătesc repede, încercaţi să adăugaţi condimentele uscate mai devreme, în vreme ce condimentele proaspete trebuie adăugate atunci când mâncarea e aproape gata;
- Nu folosiţi mai mult de trei tipuri de condimente într-o reţetă, decât dacă acest lucru e specificat clar în indicaţii. Spre exemplu, anumite mâncăruri indiene fac excepţie de la această regulă, având în vedere că unele reţete conţin până la 10 tipuri de condimente diferite;
- Experimentaţi şi încercaţi să înlocuiţi condimentele specificate în reţetă cu altele: spre exemplu, puneţi măghiran în loc de oregano, coriandru în loc de pătrunjel, seminţe de anason în loc de fenicul.
Combinaţii ideale
Pentru cei ce nu stăpânesc încă arta condimentelor, www.gustos.ro redă, în continuare, o listă a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mâncare:
- Pentru carnea de vită sunt indicate: busuioc, dafin, coriandru, chimen, mărar, gălbenele, măghiran, mentă, salvie, tarhon, cimbru (fără rozmarin);
- Pentru carnea de porc ideale sunt: anasonul, busuiocul, hasmaţuchi, coriandru, chimen, mărar, fenicul, lemongras, mentă, măghiran, rozmarin, salvie, tarhon şi cimbru;
- Carnea de miel trebuie asezonată cu mentă, busuioc, dafin, coriandru, chimen, mărar, lemongras, măghiran, rozmarin, salvie sau cimbru;
- Pentru pui: busuioc sau dafin, coriandru, chimen, mărar, lemongras, gălbenele, măghiran, mentă, rozmarin, tarhon, salvie;
- La curcan puteţi adăuga şi cimbru, la gâscă - salvie, iar la raţă - mărar, mentă, rozmarin, salvie, tarhon;
- Peştele şi fructele de mare merg asezonate cu anason, busuioc, coriandru, mărar, fenicul, lemongras, gălbenele, măghiran, mentă, pătrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru;
- Pentru pâine şi prăjituri puteţi folosi coriandru, chimen, mărar, gălbenele, măghiran, anason, fenicul, leuştean, rozmarin;
- Ouălelor le puteţi adăuga mărar, anason, busuioc, hasmaţuchi, coriandru, chimen, lemongras, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru;
- Pentru ficat e indicat să adăugaţi coriandru, salvie sau tarhon;
- Salatelor le pot fi adăugate următoarele: anason, busuioc, iarba-mâţei, hasmaţuchi, tătăneasă, coriandru, chimen, păpădie, mărar, soc,  lemongras, gălbenele, mentă, pătrunjel, tarhon şi cimbru;
- Pentru supe, puteţi folosi anason, chimen, mărar, fenicul, lemongras, leuştean, gălbenele, măghiran, mentă, urzici, tarhon, cimbru.
Urmând aceste sfaturi, veţi putea crea reţete unice, care vor fi apreciate de toată lumea.