Ghidul unei clătite "ca la carte" presupune, obligatoriu:
1. Alegerea celor mai bune ingrediente
- Dacă puteţi, alegeţi întotdeauna ouă de casă. Colorează mai frumos, sunt mai hrănitoare iar clătitele ies mai pufoase, datorită albuşului mai consistent;
- Dacă vreţi clătite ceva mai slabe caloric, puteţi folosi lapte semi-degresat, însă în niciun caz complet degresat, căci veţi pierde tocmai consistenţa pufoasă a clătitelor;
- Spuneţi nu uleiului de măsline şi folosiţi, în schimb, uleiul vegetal. Uleiul de măsline împrumută clătitelor din gust, la temperaturi ridicate. Iar dacă vreţi umplutură dulce pentru ele, veţi strica tot;
- Folosiţi ce este mai simplu, adică făină albă, fără agenţi de îngroşare încorporaţi. Clătitele clasice nu trebuie să crească. Se schimbă situaţia dacă vreţi clătite americane;
2. Amestecul este o artă
- Nu faceţi greşeala să puneţi întâi ouălele şi laptele şi peste ele să presăraţi făina în ploaie. Puneţi întâi făina, faceţi în mijloc o adâncitură şi acolo turnaţi ouălele, făina şi uleiul. Amestecaţi-le dinspre centru înspre mijlocul castronului, încet, până se omogenizează;
3. Lăsaţi-le timp de odihnă
- Nu vă repeziţi să faceţi clatitele la un minut după ce aţi terminat să amestecaţi ingredientele. Oferiţi 30 de minute amidonului din făină, să se umfle;
4. Nu irosiţi uleiul la prăjit
- O tigaie bună nu are nevoie de ulei să băltească pentru nişte clătite reuşite. Încingeţi bine tigaia şi apoi, cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei, ungeţi uşor tigaia. Atât;
- Nu puneţi aluatul cât tigaia este deasupra focului, findcă se va coagula imediat şi nu veţi putea întinde uniform amestecul pentru clătită. Abia după ce aţi aranjat amestecul, puneţi din nou tigaia pe foc;
5. Nu le stricaţi consistenţa prin umplere
- Aţi luat clătita de pe foc şi aţi pus-o pe un platou. Nu vă repeziţi să o umpleţi. Este crocantă şi se rupe imediat, lăsând la o parte faptul că vă va frige degetele. Faceţi mai bine o serie de 10 clătite, ţineţi-le acoperite cu un capac şi apoi apucaţi-vă să le umpleţi;
6. Renunţaţi la umpluturile clasice
- V-aţi obişnuit doar cu clasicele clătite cu dulceaţă sau cu brânză? Rupeţi monotonia. Ele se mai pot umple şi cu:
-ceapă, brânză şi bacon - se prăjesc toate acestea până devin aurii, se pune amestecul pe clătită şi se completează cu brânză cheddar rasă;
-fructe tropicale şi ghimbir - fructe tropicale proaspete, tocate mărunt, amestecate cu sirop de ghimbir şi iaurt grecesc;
-banane, caramel şi îngheţată de vanilie - amestecaţi un shake de banană, lapte condensat şi frişcă cu caramel şi îngheţată şi apoi umpleţi clătitele.