La o analiză mai amănunţită, observăm următoarele:
- Carnea de pui, crudă, fără piele, are aproximativ 120 calorii/100 grame;
- Pielea este cea mai calorică parte din carnea de pui, însă şi cea mai gustoasă, după părerea multora;
- Varianta cea mai sănătoasă şi mai puţin calorică o reprezintă pieptul de pui la grătar, fără nici un pic de grăsime;
- Puiul afumat este destul de caloric, din cauză că înainte de a se lăsa la fum, carnea de pui se unge cu grăsime.
Atenţie la calitate
O problemă rămâne în continuare: calitatea cărnii de pui. Ce era înainte, acum 15 ani, şi ce este acum. Cercetătorii nutriţionişti au ajuns la concluzia că puiul de azi este mult mai gras decât puiul crescut la ţară, în curţile bunicilor, de acum 15 ani. Puiul de acum conţine o cantitate cel puţin dublă de lipide faţă de cea de proteine, iar grăsimea bună, Omega 3, a scăzut îngrijorător. Totul din cauza condiţiilor în care puii "de cumpărat" cresc. Cât priveşte „partea plină a paharului”, nu trebuie ignorat faptul că e vorba de un gen de carne care ameliorează vizibil edemele, stopează urinarea frecventă şi este cunoscută ca remediu împotriva anorexiei.
Modalităţi de preparare
Cum gătim carnea de pui? Fiartă, prăjită, înnăbuşită?
-Pieptul de pui este cea mai "seacă" parte a puiului. Merge foarte bine pe grătar, alături de o salată suculentă de legume, sau alături de un sos;
-Pulpele de pui sunt destul de calorice, faţă de piept, aşa că este de preferat îndepărtarea pielii şi gătirea lor prin înnăbuşire, în loc de prăjire. Dacă se vrea totuşi pieliţa, se recomandă ca după prăjire să se lase 10 minute pe un şervet absorbant, pentru îndepărtarea surplusului de ulei;
-Aripioarele de pui nu conţin foarte multă carne, în schimb sunt "pline" de piele, aşa că din start reprezintă una din cele mai calorice zone ale puiului. Preferatele tuturor sunt aripioarele gătite pane, de regulă picante, simple sau cu sos.