joi, 19 mai 2011

Dieta în doi

* Când începeţi o nouă dietă, asiguraţi-vă că aveţi şi companie *
Studiile arată că slăbesc mai repede şi mai eficient cei care au un partener de dietă şi antrenament. O femeie poate pierde peste cinci kilograme destul de repede dacă ţine dietă şi face sport împreună cu o prietenă. În schimb, enunţă gustos.ro, o bună parte din cele care se luptă singure cu kilogramele nu reuşesc să slăbească nici măcar 100 de grame.
Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat pe 3000 de femei.
Pretext perfect de a socializa
Dintre acestea, peste 60% au spus că nu au voinţa necesară pentru a se antrena singure. Şi e de înţeles, după o zi de muncă puţină lume mai având chef de mers la sală sau în parc. Dar când aceste activităţi reprezintă şi un pretext pentru o „bârfă” sau o şuetă cu o prietenă, lucrurile se schimbă un pic.
Aceleaşi femei au recunoscut în faţa cercetătorilor că atunci când au o parteneră chiar le face plăcere să meargă la înot sau jogging şi în plus au parte de un antrenament mai eficient. Prezenţa unui partener te motivează, mai ales dacă celălalt este într-o formă fizică mai bună.
Şapte femei din zece consideră că exerciţiile sunt mai puţin chinuitoare când le faci împreună cu o prietenă, dar jumătate din ele au recunoscut că vorbesc non-stop în timpul acestor exerciţii.
Dacă urmaţi un program de slăbit împreună cu o altă persoană, aveţi parte nu numai de o activitate sănătoasă, ci şi de împlinirea unor nevoi sociale: comunicare şi apropiere.
Sprijinul moral, important
Când hotărâţi să scăpaţi de kilogramele în plus, vă străduiţi să găsiţi dieta ideală, însă nu încercaţi să vă creaţi o reţea de suport, adică niste persoane care sa vă sprijine moral în încercarea de a slăbi.
Este motivul pentru care mulţi dau greş. Când luaţi masa împreună cu cineva care nu vă împărtăşeşte dorinţa de a slăbi vă va fi greu să staţi departe de mâncarea sa apetisantă, chiar dacă are multe calorii. Dar dacă aveţi o prietenă care ţine aceeaşi dietă, veţi putea împărţi cu ea mâncarea sănătoasă, încurajându-vă una pe alta.
Criterii pentru alegerea partenerei de dietă
Aveţi nevoie de o prietenă apropiată, care vă împărtăşeşte dorinţa de a slăbi şi a fi sănătoasă. Dacă este cineva de la serviciu sau din familie, adică o persoană cu care petreceţi mult timp, e cu atât mai bine, pentru că puteţi împărţi mâncarea sănătoasă şi face schimb de informaţii utile.
Din punct de vedere fizic, ar trebui să fiţi egale cu partenera ta de dietă. Micile diferenţe privind forma fizică sunt benefice celei care este mai slab pregătită, însă e clar că nu veţi putea ţine pasul cu o sportivă de performanţă.
Criteriile sunt aceleaşi şi din punct de vedere psihic. E bine să fiţi la fel de motivate ca să nu existe discuţii privind frecvenţa antrenamentelor si durata lor.
Încă de la începutul „colaborării”, încercaţi să nu intraţi într-o competiţie. Fiecare dintre voi este diferită şi probabil că nu veţi evolua la fel. Asta nu înseamnă că cea care slăbeşte mai mult este mai harnică sau mai pricepută, ci doar că are un organism care o ajută.