luni, 29 august 2011

Metode naturale de conservare a fructelor şi legumelor


* O alternativă viabilă de conservare a produselor grădinii o reprezintă deshidratarea fructelor şi legumelor *

Dacă procedaţi aşa, nu mai e nevoie de fierbere îndelungată, punere în oţet sau în ulei, sterilizare etc. Pentru eliminarea apei din aceste alimente, în ideea de a fi păstrate mult timp, se foloseşte doar soarele sau alte surse de căldură.

Atunci când uscarea fructelor şi legumelor este efectuată la o temperatură de sub 40ºC, ele îşi păstrează toate proprietăţile - cum ar fi enzimele şi vitaminele – menţinându-şi un gust şi un parfum similar cu produsul originar. Este ca şi cum ar fi în stare proaspătă.

Totul poate fi deshidratat în vederea conservării: fructele, legumele, verdeţurile, ierburile aromatice, ciupercile, în funcţie de gust şi de preferinţe.

Când se pregătesc fructele şi legumele pentru a fi uscate, menţionează www.agenda.ro, trebuie luată în considerare transformarea lor în ceea ce priveşte forma. Trebuie avut în vedere că, eliminând cea mai mare parte din conţinutul de apă al acestor alimente, se va reduce substanţial dimensiunea lor.

Deshidratarea fructelor

Se vor alege doar fructele bine maturate şi fără nici cea mai mică urmă de putreziciune, mucegai sau alte semne de vătămare. Se spală şi se usucă bine. Apoi fructele (smochine, caise, cireşe, pune) se taie în jumătate sau în felii de ½ cm şi 1 cm (merele, perele etc.). Strugurii se usucă cu sâmburi cu tot. Nu se recomandă să se deshidrateze fructele cu un bogat conţinut de apă, cum ar fi căpşunile, pepenii galbeni, lubeniţa.

Pretratament pentru legume

Se aleg legumele proaspete şi tari, fără urme de mucegai, putreziciune sau lovite. Se spală şi se şterg atent. Se pot pune cu uşurinţă la uscat dovleceii, vinetele, dovlecii ce vor fi tăiaţi în felii de câte 1 cm sau ardeii care, fiind subţiri, pot fi uscaţi tăindu-i pe jumătate sau în fâşii pe lungime. Roşiile vor fi tăiate pe jumătate.

Deshidratarea lor nu va opri acţiunea enzimatică ce produce maturarea şi descompunerea, doar le încetineşte. Unele dintre alimente rezistă bine în timp, chiar câteva luni de zile, dar altele îşi alterează imediat culoarea, gustul, consistenţa şi substanţele nutritive, proces ce continuă să degradeze alimentul.

Se poate încetini această deteriorare, efectuându-se un pretratament. Se poate opta pentru:

1. Baia în apă sărată. Se dizolva o lingură şi jumătate de sare într-un litru de apă. Se taie leguma sau fructul şi se introduce imediat în apă sărată. Se ţine în baia sărată nu mai mult de 5 minute, altfel fructul va deveni sarat. Se scurge bine înainte de a fi pus la uscat;

2. Baia cu acid ascorbic. Este, de fapt, o formă a vitaminei C, ce se poate achiziţiona din orice farmacie. Se dizolvă o linguriţă de acid ascorbic (pulbere) într-un litru de apă. Se taie leguma sau fructul, după care se introduce imediat în soluţie. Se ţine în baie doar 5 minute şi se scurge bine înainte de a se pune la uscat ;

3. Baia cu lămâie. Se pune în baie fructul sau leguma într-un litru de apă, în care se adaugă sucul de la două lămâi. Se taie leguma sau fructul şi se introduce imediat în soluţie. Se ţine în baie timp de 5-10 minute şi se scurge bine înainte de a se pune la uscat.

Uscarea la soare

Dacă există şansa aerului curat, a unui nivel scăzut de umiditate şi a unor zile calde şi însorite, uscarea la soare este cea mai bună metodă, simplă şi economică.

Dacă temperatura este prea scăzută sau umiditatea crescută, se poate ca totul să mucegăiască. În acest caz, pretratamentul este important, deoarece timpul de deshidratare este mai lung, în timpul nopţii procesul oprindu-se.

Apoi se poate pune la uscat pe o hârtie de bucătărie (pentru cuptor), pe grătare din lemn sau din trestie, pe tăvi din oţel. Nu vor fi folosite recipiente din alte metale (fier zincat, aluminiu), deoarece eliberează substanţe care nu fac bine sănătăţii noastre.

Se vor utiliza pânze din tifon sau muselină pentru a proteja alimentele de insecte sau păsări. Se vor plasa în locuri la care nu ajung animalele din apropierea gospodăriei. Se vor aşeza fructele sau legumele tăiate sau mărunţite pe tăvi, în aşa fel încât bucăţile să nu se atingă, într-un strat unic. Se pot pune concomitent diverse tipuri de alimente la uscat, după care se acoperă cu un tifon.

Tava se va aşeza într-un loc ventilat şi în plin soare, întreaga zi. Se vor întoarce bucăţile măcar o dată pe zi, iar pe timpul nopţii, tava va fi retrasă în interiorul casei.

Deshidratare la cuptor

La un astfel de procedeu, de uscare în cuptor, există avantajul unui control asupra temperaturii, dar şi dezavantajul unei circulaţii scăzute a aerului. În acest caz, este nevoie de un termometru care înregistrează temperatura între 30 şi 70 de grade.

Cum se procedează?

1. Se pune termometrul în cuptor; acesta se încălzeşte până ajunge la circa 40ºC. Este foarte probabil că va trebui scăzută temperatura şi va trebui ţinut cuptorul uşor deschis, pentru a ameliora circulaţia aerului;

2. Se introduc fructele şi legumele, eventual tăiate sau fărâmiţate, pe tava din cuptor, astfel incat particelele sa nu se atinga intre ele si sa fie rasfirate intr-un singur strat;

3. Se vor intoarce mereu fragmentele de fructe si legume si de 2-3 ori se va roti si tava.

Uscatorul, o soluţie perfect funcţională

Rezultatele foarte bune se obtin utilizand uscatorul, care devine pentru unii singura solutie. Poate fi utilizat iarna, in oras, noaptea sau cand persoana respectiva nu se afla in casa. Uscatorul are deja rafturile sale, asa incat nu sunt necesare tavile sau gratarul. Se procedeaza în felul următor:

1. Se incalzeste aparatul la o temperatura ce nu depaseste 40ºC, pentru a se pastra intacte majoritatea calitatilor;

2. Se introduc fructele si legumele (eventual taiate sau maruntite) pe rafturile uscazorului, pe un singur strat si fara sa se atinga intre ele. Se pot pune diverse tipuri de fructe sau legume, unele langa altele ;

3. Se intorc de cateva ori toate bucatile. Asupra timpului de uscare influenteaza diferiti factori: dimensiunea fragmentelor, umiditatea din jur, tipul de fructe si legume.

Pentru a intelege cand fructele sau legumele sunt gata, se observa ca, odata cu uscarea, se reduce dimensiunea alimentului respectiv. Cand acest proces de reducere se opreste, alimentul este gata pentru a fi conservat.

Pentru conservare se pot utiliza borcanele din sticla bine inchise sau chiar si saculete din tifon care se inchid in saculete din plastic. Daca se doreste conservarea pentru timp indelungat se pot introduce in vid cu ajutorul unui aparat special.