vineri, 22 iulie 2011

Sfaturi pentru conservarea păstăilor

Păstăile de fasole, denumite regional fasole verde sau teci, sunt una dintre bucuriile sezoniere pe care le oferă pământul. Cu o durată de viaţă scurtă, mai sărace în carbohidraţi şi amidon decât fasolea, păstăile sunt ideale pentru supe, garnituri sau salate. Pentru a vă bucura de ele şi în anotimpul rece, scrie http://www.cevabun.ro, conservaţi-le din timp prospeţimea. Există 2 tipuri de păstrare a păstăilor de fasole: congelarea; conservarea în borcan.

Pregătirea:

Indiferent de metoda de conservare pentru care optaţi, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri şi etape de pregărire generale.

păstăile de culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate)

păstăile de fasole se spală în apă rece

capetele păstăilor se rup sau se taie

fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăţi (3-4 centimetri)

Congelarea

Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteţi să congelaţi păstile în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.

Pregătiţi 2 oale cu apă.

Puneţi o oală la fiert. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă de zahăr pentru fiecare litru de apă.

Puneţi în cealaltă oală cuburi de gheaţă.

Adăugaţi fasolea în apa clocotită şi opăriţi-o timp de 2-3 minute.

Scoateţi păstăile din apa clocotită şi transferaţi-le în apa rece. Lăsaţi păstăile în apa rece 5 minute pentru a-şi păstra culoarea.

Scurgeţi păstăile bine.

Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere).

Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).

În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18 luni.

Conservarea în borcan

Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.

Încingeţi cuptorul la 200 de grade.

Fierbeți o oală cu apă.

Umpleţi borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului.

Îndesaţi bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămaţi.

Adăugaţi 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).

Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă).

Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)

Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.

Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.

Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud (atenţie, trebuie să fie tot timpul ud !)

Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.

Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.

Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.

Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).