miercuri, 11 aprilie 2012

Răcitura „Ouă faberge”

Cunoasteti povestea celebrelor oua Faberge? Sunt o colectie de 69 de oua, facute special pentru tarii Rusiei: Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea, cat si pentru o familie  din Moscova, Kelch. Acestea ulterior au fost numite oua imperiale,deoarece s-au vandut unor familii de rang nobiliar. Cel mai scump ou Feberge licitat vreodata, a fost vandut in 2007 de catre familia Rothschild, pastrandu-l in sanul familiei pentru mai de o suta de ani, cu 8,9 milioane lire sterline. Minunata poveste transpusă in arta culinara ar suna asa:
Ingrediente necesare pentru reteta Oua Faberge:
coaja de oua - 4 buc;
gelatina - 1/2 pliculet;
supa de pui - 150 ml;
sunca de pui - 100 gr;
porumb din conserva – 100 gr;
ardei gras- 3-4 feliute;
patrunjel – cateva fire.
Din necesarul de ingrediente recomandat veti obtine 4 portii de Oua Faberge:
Modul de preparare a retetei Oua Faberge:
1. Pentru inceput, pregatim coaja oualor. In varful fiecarua il spargem si cu grija facem o gaura de aproximativ 1.5- 2 cm diametru. Intoarse invers incercam cu grija sa scoatem albusurile si galbenusurile. Acestea vor fi folosite pentru alte feluri de mancare. Coaja spalata o punem la uscat.
2. Gelatina se inmoaie in 30 ml apa pentru 10 min.
3. Supa de gaina o putem lua in momentul cand facem o ciorba, sau pur si simplu cand pregatimo salata si avem nevoie de piept de pui, il fierbem in apa. De acolo vom lua de cat avem nevoie.
4. Toate ingredientele se toaca marunt si le punem in felul urmator, in toate cojile de  oua in mod proportional: ardei gras, patrunjelul, sunca, porumbul, ardei gras si inca putin patrunjel pana se umple oul.
5. Gelatina o punem la bain mare si mestecam pana se topeste, dar sa avem grija sa nu fiarba, altfel nu va mai fi buna.
6. Supa de pui se sareaza, adaugam si gelatina fiarta, mestecam si turnam deasupra ingredientelor in oua.
7. Lasam la rece pentru cel putin 3 – ore. Le decojim asemenea oualor fierte, doar sa avem grija sa nu folosim unghiile ci pernutele degetelor, pentru a nu strica forma lor.
Pofta buna!
P.S. Bineinteles, ca ingredientele se pot schimba, pana la urma aceasta reteta de Oua Faberge este o racitura  si poate contine orice.