Foto: http://revolucionculturalrusa.files.wordpress.com |
Ele “sapă” adânc prin reţetele bunicii, inventează noi preparate, totul pentru a-şi mulţumi oaspeţii. Bucătăria esticilor este renumită, în special, pentru obiceiurile păstrate din generaţie în generaţie, evidenţiate de www.culinario.ro:
Supele şi
borşurile
“Schi” este o supă
mai mult sau mai puţin densă, cu carne, peşte sau ciuperci umplute cu
afumături, cârnaţi sau alte asemenea preparate. Densitatea “schi”-ului depinde de cantitatea de
ingrediente: varză, spanac, mazăre, zarzavat. Pentru a fi mai picantă se adaugă
murături, oţet, kvas, smântână
sau roşii. Adevărata “schi”
trebuie preparată la cuptor sau cel puţin lăsată la foc mic. În trecut, toate
supele erau denumite “schi”.
Mai târziu, “schi”-ul a devenit
supa de varză, dar acum sunt o mulţime de reţete de “schi”.
Ruşii
pregătesc şi o mulţime de borşuri. Borşul se prepară cu multe zarzavaturi, cartofi, mult bulion şi multă
varză. Se serveşte în farfurii mari. Borşul roşu, Borschok, este considerat un preparat delicios. Vara, este bine
să se servească supe reci, ca Svekolnik;
Poftiţi la clătite!
Nu există
alt preparat mai popular pe mesele ruşilor. În trecut au existat multe tradiţii interesante
legate de clătite. Mai întâi bliny
(clătitele) erau pregătite de “Shrovetide”
(Masleniţa), o sărbătoare a poporului slav. “Shrovetide”
era considerată cea mai importantă zi a săptămânii. Apoi, fiecare zi a căpătat
câte un nume. Fiecare gospodină îşi dădea silinţa să-şi trateze familia şi
rudele cât mai bine. Preparatul de bază era, desigur, bliny. Gospodina, după tradiţiile ortodoxe, dădea prima clătită
săracilor. Clătitele pot fi servite ca preparat de bază sau ca desert. Se
servesc cu sardine, hering sau, ca desert, cu mere, lapte, unt, gem şi brânză. Clătitele
trebuie savurate, bucurându-te de mirosul şi gustul fiecărei înghiţituri;
Aroma
plăcintelor ruseşti
Pirohi (plăcinta) e o
carte de vizită a bucătăriei ruseşti şi nici nu se putea altfel. Orezul,
secara, grâul au fost cultivate încă din antichitate. Ţăranii au respectat
pământul, fiindcă ştiau valoarea lui. Principalele preparate au fost
întotdeauna pâinea şi sarea, plăcintele, clătitele, kasha, berea, kvasul şi
faimoasa vodcă rusească – toate făcute din grâu.
În Rusia se fac tot
felul de plăcinte! Cu carne, cu peşte, ouă, tvorg (brânză făcută în propria gospodărie), ciuperci, ceapă,
varză, orez, cartofi, prune, mere, fructe de pădure.
Gospodinele coc
plăcinte la toate ocaziile: evenimente speciale ca ziua de naştere, zile
sfinte, nunţi, funeralii. Mireasa trebuie să coacă o mare plăcintă a doua zi
după nuntă şi să servească toţi oaspeţii: după gustul plăcintei, aceştia judecă
aptitudinile ei culinare.
De ziua numelui
era o tradiţie să coci şi să dai plăcinte tuturor rudelor, ca o invitaţie la
petrecere. Plăcintele se servesc în orice moment al zilei, ca aperitiv,
preparat de bază şi desert. În Siberia gospodinele gătesc şi altfel de
plăcinte: pelimeni. Se frământă
coca, se porţionează, se pune în mijlocul fiecărei porţii carne (de porc sau de
vacă), apoi se lipesc marginile şi se lasă în apa clocotită aproximativ cinci
minute, după care se servesc calde.
Beef Stroganoff
Ingrediente
pentru 4 porţii
500 g de carne de vită, 1 căţel usturoi, 200 g ciuperci, 2 cepe, 1 linguriţă unt, 2 linguri de ulei de floarea-soarelui, 250 ml smântână, oregano, 1 legătură pătrunjel, 1 lingură muştar, eventual Dijon, sare după gust
500 g de carne de vită, 1 căţel usturoi, 200 g ciuperci, 2 cepe, 1 linguriţă unt, 2 linguri de ulei de floarea-soarelui, 250 ml smântână, oregano, 1 legătură pătrunjel, 1 lingură muştar, eventual Dijon, sare după gust
Mod de preparare
1. Se taie carnea în fâşii relativ subţiri, de circa 2,5 cm lungime, se sărează şi se sotează în ulei, până îşi schimbă culoarea şi pierde toata umezeala din cratiţă;
2. Se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se amestecă tot timpul;
3. Se pune un pahar de apă fierbinte şi se lasă să se înăbuşe, până când scade şi atunci se pune în continuare apă puţin câte puţin, acoperind cratiţa de fiecare dată;
4. Între timp, separat, se spală ciupercile, se feliază şi se pun într-o crăticioară cu un căţel de usturoi, sare şi un pic de unt. Se amestecă până îşi schimbă culoarea şi lasă apă;
5. Când carnea este aproape gata, se adaugă ciupercile fără usturoi, peste carne, se adaugă muştarul, se potriveşte de sare, se pune smântână şi oregano;
6. Se serveşte cu pătrunjel verde pe deasupra, lângă orez sau cartofi.
1. Se taie carnea în fâşii relativ subţiri, de circa 2,5 cm lungime, se sărează şi se sotează în ulei, până îşi schimbă culoarea şi pierde toata umezeala din cratiţă;
2. Se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se amestecă tot timpul;
3. Se pune un pahar de apă fierbinte şi se lasă să se înăbuşe, până când scade şi atunci se pune în continuare apă puţin câte puţin, acoperind cratiţa de fiecare dată;
4. Între timp, separat, se spală ciupercile, se feliază şi se pun într-o crăticioară cu un căţel de usturoi, sare şi un pic de unt. Se amestecă până îşi schimbă culoarea şi lasă apă;
5. Când carnea este aproape gata, se adaugă ciupercile fără usturoi, peste carne, se adaugă muştarul, se potriveşte de sare, se pune smântână şi oregano;
6. Se serveşte cu pătrunjel verde pe deasupra, lângă orez sau cartofi.
Saslik
Ingrediente
pentru 6 porţii
500 g carne de miel sau de oaie, 150 g slănină, 4 roşii, 3 ardei gras, 200 g orez, 3 linguri ulei, 3 lămâi, sare şi piper după gust
500 g carne de miel sau de oaie, 150 g slănină, 4 roşii, 3 ardei gras, 200 g orez, 3 linguri ulei, 3 lămâi, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Se taie carnea în bucăţele mici care se dau prin ulei, piperându-le;
2. Se frig apoi pe frigăruie, sau se aşează pe un grătar, alternând cu felii de slănină, ardei şi roşii;
3. Saslikul se serveşte însoţit de orez fiert, stropit cu unt şi jumătăţi de lămâi.
1. Se taie carnea în bucăţele mici care se dau prin ulei, piperându-le;
2. Se frig apoi pe frigăruie, sau se aşează pe un grătar, alternând cu felii de slănină, ardei şi roşii;
3. Saslikul se serveşte însoţit de orez fiert, stropit cu unt şi jumătăţi de lămâi.
Grătarul
trebuie să fie foarte încins.
Salata Shuba
Ingrediente
pentru 6 porţii
scrumbie (marinată-file), 5-6 cartofi, 3-4 morcovi, o sfeclă roşie, o ceapă, maioneză,
un ou, sare, piper
scrumbie (marinată-file), 5-6 cartofi, 3-4 morcovi, o sfeclă roşie, o ceapă, maioneză,
un ou, sare, piper
Mod de preparare
1. Se fierb cartofii, morcovii, sfecla şi oul şi apoi se curăţă de coajă;
2. Ceapa, albuşul de la oul fiert şi scrumbia se taie în cuburi mărunte;
3. Radeţi în straturi pe un platou în această ordine legumele: morcovii, cartofii şi sfecla, după care puneţi maioneza şi, dacă vasul permite, puteţi să mai repetaţi o dată straturile;
4. După cartof se mai pune un strat de maioneza (cartoful e o leguma uscată şi maioneza înmoaie);
5. Pe stratul superior de maioneză radeţi un gălbenuş de ou să fie frumos;
6. Trebuie să stea cel puţin câteva ore, ca să se îmbibe bine maioneza.
1. Se fierb cartofii, morcovii, sfecla şi oul şi apoi se curăţă de coajă;
2. Ceapa, albuşul de la oul fiert şi scrumbia se taie în cuburi mărunte;
3. Radeţi în straturi pe un platou în această ordine legumele: morcovii, cartofii şi sfecla, după care puneţi maioneza şi, dacă vasul permite, puteţi să mai repetaţi o dată straturile;
4. După cartof se mai pune un strat de maioneza (cartoful e o leguma uscată şi maioneza înmoaie);
5. Pe stratul superior de maioneză radeţi un gălbenuş de ou să fie frumos;
6. Trebuie să stea cel puţin câteva ore, ca să se îmbibe bine maioneza.
Ciorbă rusească cu smântână
Ingrediente pentru
6 porţii
1 kg carne de văcuţă, 1 l borş, 3 l apă, 1 gălbenuş, 1 sfeclă mică, 1 morcov, 1 ceapă, 1 mână fasole verde, 2 cartofi, 2 roşii, 1/4 varză, 2 linguri smântână, 1/2 ţelină, mărar, pătrunjel, leuştean, sare
1 kg carne de văcuţă, 1 l borş, 3 l apă, 1 gălbenuş, 1 sfeclă mică, 1 morcov, 1 ceapă, 1 mână fasole verde, 2 cartofi, 2 roşii, 1/4 varză, 2 linguri smântână, 1/2 ţelină, mărar, pătrunjel, leuştean, sare
Mod de preparare
1. Se pune carnea la fiert;
2. Se adaugă legumele, după ce aţi luat spuma;
3. Se fierbe borşul separat şi se adaugă după ce au fiert legumele;
4. Se adaugă verdeaţa şi sarea, apoi gălbenuşurile bătute cu smântână.
1. Se pune carnea la fiert;
2. Se adaugă legumele, după ce aţi luat spuma;
3. Se fierbe borşul separat şi se adaugă după ce au fiert legumele;
4. Se adaugă verdeaţa şi sarea, apoi gălbenuşurile bătute cu smântână.
Plăcinta siberiană
Ingrediente
pentru 8 porţii
Pentru blat: 1 kg făină, 400 ml apă sau lapte, 60 g zahăr, 45 ml ulei, 30 g drojdie, 2 ouă
Pentru umplutura: 800 g somon file, 1 pahar orez fiert, 70 ml ulei, 1 ceapă
Pentru blat: 1 kg făină, 400 ml apă sau lapte, 60 g zahăr, 45 ml ulei, 30 g drojdie, 2 ouă
Pentru umplutura: 800 g somon file, 1 pahar orez fiert, 70 ml ulei, 1 ceapă
Mod de preparare
1. Drojdia se dizolvă în apă călduţă sau lapte, se adaugă zahărul, sarea, ou, făină şi se frământă bine aluatul;
2. Se încorporează uleiul, se presară cu făină, se acoperă cu o pânză şi se lasă la cald 3-4 ore;
3. Se porţionează aluatul în două părţi egale, se întind două foi, una se aşează pe tava unsă cu ulei, peste care se pun următoarele ingrediente, în straturi: orezul amestecat cu ceapă călită, somonul tăiat în bucăţele;
4. Se stropesc straturile cu puţin ulei, se adaugă sare, piper după gust, apoi se mai pune un strat de orez, iar la sfârşit o foaie de plăcintă; se unesc bine capetele, de jur împrejur;
5. Se unge toată suprafaţa cu ou şi se ornează cu figurine din aluat;
6. Se lasă câteva minute, apoi se unge din nou cu ou, se înţeapă pe alocuri şi se dă la cuptor la o temperatură de 220 C, timp de 40 de minute.
1. Drojdia se dizolvă în apă călduţă sau lapte, se adaugă zahărul, sarea, ou, făină şi se frământă bine aluatul;
2. Se încorporează uleiul, se presară cu făină, se acoperă cu o pânză şi se lasă la cald 3-4 ore;
3. Se porţionează aluatul în două părţi egale, se întind două foi, una se aşează pe tava unsă cu ulei, peste care se pun următoarele ingrediente, în straturi: orezul amestecat cu ceapă călită, somonul tăiat în bucăţele;
4. Se stropesc straturile cu puţin ulei, se adaugă sare, piper după gust, apoi se mai pune un strat de orez, iar la sfârşit o foaie de plăcintă; se unesc bine capetele, de jur împrejur;
5. Se unge toată suprafaţa cu ou şi se ornează cu figurine din aluat;
6. Se lasă câteva minute, apoi se unge din nou cu ou, se înţeapă pe alocuri şi se dă la cuptor la o temperatură de 220 C, timp de 40 de minute.