vineri, 25 martie 2011

Sarmale de post

Preparatele culinare nelipsite pe masa de Sărbători au alternative de-a dreptul delicioase pentru cei ce ţin Post.
În genere, în sarmale se pune carne tocată (de porc dar şi de vită, oaie, pasăre sau chiar peşte), amestecată cu orez şi cu alte ingrediente. Sarmalele se învelesc în foi de varză (proaspătă sau acră) sau de viţă, ştevie, podbal, spanac ori -  în unele zone - hrean. Se servesc de obicei cu mămăligă şi smântână, ultima putând fi înlocuită cu iaurt sau, mai ales în Ardeal, cu lapte covăsit (iaurt preparat în casă).
Demn de reţinut e că se pot face sarmale şi de post, înlocuind carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate, păsat de porumb, sau chiar bucăţele de pâine. Sarmalele cu păsat sunt "de post" dar pot fi şi "de frupt" dacă li se adaugă la împachetat câte o felie de costiţă sau jambon afumat, în mijlocul umpluturii.
Gurmanzii, ce sunt deja cu gândul spre finalul Postului, cred că sarmalele sunt mai gustoase dacă se fierb într-un ceaun din fontă, la foc domol şi dacă la fundul ceaunului şi printre sarmale se pun bucăţi de şorici afumat sau chiar un ciolan de porc afumat, multe frunze de cimbru şi mărar. În unele sate din Munţii Apuseni, ţăranii pun printre sarmale, bucăţi de călbaj, un fel da caltaboş făcut cu bucăţi de carne amestecate în umplutura tradiţională şi bine afumat. Se consideră că dacă se consumă după ce "stau" 2-3 zile, sarmalele vor avea o savoare deosebită.


Sarmale de post
Ingrediente pentru 12 porţii
1 varză murată, 6 linguri ulei, 1 lingură de bulion de roşii, 4-5 cepe, 1 ceaşcă de orez, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt;
2. Se căleşte puţin ceapa tăiată în ulei, până se înmoaie, după care se ia de pe foc şi se amestecă cu orez, verdeaţă tocată, sare şi piper;
3. Se taie foile de varză, se pune umplutura în foaia de varză, în cantitate potrivită şi se împătureşte bine, pentru a nu se desface în timpul fiertului;
4. Se pune ulei într-o cratiţă, se aşează un strat de varză, după care se pun sarmalele una lângă alta, în straturi; se acoperă cu un strat de varză tocată, se adaugă bulionul şi apa;
5. Se pune să fiarbă la foc mic mai întâi pe aragaz până fierbe orezul, apoi se mai adaugă ulei şi se bagă cratiţa la cuptor unde se lasă aproximativ o oră.
Pentru mai mult gust putem adăuga acestor sarmale de post stafide sau ciuperci tocate ori morcov ras. Foile de varză murată se pot înlocui cu foi de varză dulce, frunze de vită sau frunze de ştevie.

Sarmale cu dovleac
Ingrediente pentru 12 porţii
500 g pulpă de dovleac, 3 cepe, 300 g orez, 100 g seminţe de dovleac, 50 g stafide,
1 cană cu apă, 1 varză albă, 50 g unt, 300 g roşii, 4 linguri cu ulei, 1 pahar cu vin alb,
200 g smântână, cimbru, mărar verde, sare şi piper după gust
Mod de preparare
1. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu ulei încins;
2. Pulpa de dovleac se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune peste ceapa din tigaie şi se călesc împreună;
3. După 8-10 minute, se adaugă orezul, seminţele de dovleac zdrobite şi apoi stafidele, se amestecă 3 minute, după care se toarnă o cană cu apă;
4. Se lasă pe foc până scade lichidul, se adaugă sare şi piper, după gust; compoziţia se lasă la răcit;
5. Varza (crudă) se opăreşte şi se desfac frunze mari. Pe frunzele de varză se aşează compoziţia de dovleac cu orez. Se rulează foaia de varză şi se pun sarmalele la prăjit într-o tigaie cu unt încins, 5-7 minute;
6. În acest timp, într-o tavă, se pregăteşte sosul pentru sarmale;
7. Se toacă mărunt varza rămasă şi se taie cuburi jumătate din roşii; se adaugă atât varza, cât şi roşiile în tava încinsă cu puţin ulei. Se călesc 3 minute, se toarnă peste ele un pahar cu vin alb, se adaugă cimbru şi mărar tocat;
8. În acest sos se pun sarmalele prăjite şi se bagă tava în cuptor 45 de minute.
Sarmalele se servesc împreună cu sosul din tavă şi, eventual, 2-3 linguri cu smântână.

Sarmale cu orez şi stafide
Ingrediente pentru 8 porţii
foi de varză murată, 6 linguri ulei, o lingură de bulion de roşii, 4-5 cepe, o ceaşcă de orez, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, 200 grame de stafide, sare, piper
Mod de preparare
1. Curăţaţi ceapa, spalaţi-o şi tăiaţi-o mărunt. Puneţi ulei şi o lingură - două de apă într-o cratiţă şi lăsaţi amestecul să ajungă la fiert. Adăugaţi ceapa tăiată şi lăsaţi-o până se înmoaie, după care puneţi orezul. Mai adăugaţi apă şi lăsaţi totul să fiarbă înăbuşit;
2. Când orezul este fiert, adăugaţi verdeaţa, stafidele, sare, piper după gust şi amestecaţi bine;
3. Umpleţi foile de varză şi formaţi sarmale. Sunt bune mai mari;
4. Puneţi ulei într-o cratiţă, aşezaţi un strat de varză, după care puneţi sarmalele una lângă alta, în straturi. Acoperiţi-le cu varză tocată, adăugaţi bulion amestecat cu apă cât să le acoperiţi. Daţi la cuptor o oră, până se rumenesc.

Sarmale de post cu ciuperci
Ingrediente pentru 12 porţii
3 verze murate, 200 g orez, 50 g pastă de tomate, 400 g ciuperci, 4 cepe, 100 ml ulei, 3 morcovi, mărar verde, mărar uscat, boabe de piper negru
Mod de preparare
1. Ceapa se toacă peştişori şi se căleşte în uleiul încins;
2. Se adaugă ciupercile tăiate, morcovul ras şi apoi orezul;
3. După câteva minute se adaugă pasta de tomate, sare după gust, mărar verde tocat mărunt şi se mai lasă până ce toată compoziţia are un aspect uniform;
4. Varza se spală, se aleg foile şi se umplu cu compoziţia de mai sus. În cratiţă se pun beţişoare de mărar uscat şi varza tocată, un strat. Se pun apoi sarmalele în formă de floare, rânduri. Deasupra rândurilor se pun foi de varză. Se adaugă apă cât să acopere şi se pun la fiert. Se lasă să fiarbă, iar spre final se adaugă câteva boabe de piper negru.

Sarmale de post în sos de ardei dulce
Un pahar de orez rotund, 2 pahare de morcov ras prin răzătoare, 3-4 pahare de ceapă tăiată cuburi, 2 pahare de varză rasă prin răzătoare, 80 ml de ulei, 2-3 linguri mari de pastă de roşii concentrată, o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de apă pentru dizolvarea pastei de roşii, o legătură de mărar proaspăt sau uscat ori puţin leuştean, sare, curry, piper negru măcinat, frunze de dafin, o varză pentru frunze, ardei dulci pentru umplutură
Mod de preparare
1. Ceapa se taie şi se prăjeşte cu mult ulei, până se înmoaie bine; se adaugă morcovul dat prin răzătoare şi se mai prăjeşte cu ceapă încă vreo 4-5 minute;
2. Între timp se dizolvă pasta concentrată de tomate cu apă şi puţin zahăr şi se adaugă la prăjit;
3. Se dă prin răzătoare varza, care se adaugă în umplutură în stare proaspătă;
4. Toată prăjeala se toarnă peste orezul spălat bine într-un bol, se adaugă condimentele şi mărarul tăiat mărunt, sarea şi se amestecă foarte bine. Uleiul trebuie să se vadă din umplutură;
5. Se învelesc sărmăluţele în frunzele de varză şi se aranjează în ceaun. Între sarmale adăugaţi câte o frunză de dafin. Se toarnă apa ca să acopere cu două degete mai sus decât sarmalele. Apa se sărează puţin şi, dacă vreţi să iasă sărmăluţele cu gust acrişor, dizolvaţi un pic de sare de lămâie şi adăugaţi-o în apa care vor fierbe sarmalele. După o oră de fiert se adaugă sosul din ardei şi se fierb încă 30 minute.
Prepararea sosului din ardei roşii dulci
1. Se dau prin maşina de tocat ardeii curăţaţi de seminţe şi spălaţi bine;
2. În tigaie se prăjeşte ceapa tăiată cubuleţe şi se adaugă ardeii daţi prin răzătoare; se înăbuşesc circa 4-5 minute, apoi se adaugă puţin zahăr şi sare.

Sărmăluţe cu porumb
Ingrediente pentru 6 porţii
frunze de varză (20 buc), 180 g orez, 2 morcovi, 2 cepe mai mici, boia de ardei dulce,
3-4 linguri de pastă de tomate, puţin ulei, cimbru, 1 cutie boabe de porumb
Mod de preparare
1. Se căleşte ceapa tocată cu morcovul ras, apoi se pune boiaua de ardei, cimbru, pasta de roşii şi orezul; se lasă puţin să se călească (3-4 minute), apoi se pun boabele de porumb;
2. Se împachetează sărmăluţele;
3. Se pun în vas de yena şi apoi la cuptor cu o cană de apă, cât să le acopere cât de cât; se poate pune câte o feliuţă de roşie pe fiecare sărmăluţă sau pastă de tomate.