vineri, 25 martie 2011

Sfaturi pentru un prânz sănătos la birou

Un număr mare de persoane care lucrează la birou, din lipsă de timp sau din comoditate, aleg să mănânce în faţa calculatorului.
Specialiştii atrag atenţia că acest obicei ne pune în pericol sănătatea, atât din punct de vedere nutriţional, cât şi din punct de vedere al igienei. Biroul nu a fost creat pentru a fi un loc unde se mănâncă.
Dezavantajele prânzului în faţa calculatorului sunt:
1. Excese alimentare. Având în vedere că nu vă concentraţi asupra alimentelor, ci mai mult asupra îndatoririlor de la birou (trimiteţi mail-uri sau răspundeţi la telefon în timp ce mâncaţi), nu veţi observa nici ce sau cât mâncaţi;
2. Renunţaţi la o pauză binemeritată. Dacă rămâneţi la birou şi în timpul mesei de prânz, înseamnă o oră în plus în faţa calculatorului.
3. Atenţie la bacterii! Dacă intervine ceva în timpul mesei şi trebuie să lăsaţi mâncarea să aştepte o oră, două, aceasta se poate altera. De asemenea, biroul nu este chiar cel mai curat loc pentru a mânca. Potrivit dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona "biroul, ca număr de bacterii, este de 400 de ori mai murdar decât toaleta. Acest fapt este posibil pentru că oamenii mănâncă în acest loc, însă nu îl şi curăţă. Telefonul este cel mai murdar, urmat de mouse şi computer".
Cum puteţi mânca sănătos la birou
În cazul în care nu puteţi părăsi biroul nici chiar pentru pauza de masă, iată câteva sfaturi care vă pot fi de ajutor:
1. Pregătiţi-vă prânzul acasă, unde aveţi posibilitatea să gătiţi sănătos şi să alegeţi ingredientele. Optaţi pentru salate şi evitaţi să cumpăraţi hrană gata preparată pentru ca de obicei aceste produse sunt bogate în grăsimi, calorii şi sărace în nutrienţi;
2. Nu renunţaţi la grăsimi şi carbohidraţi. Grăsimile sănătoase (găsite în nuci şi cereale) vă vor da energia necesară pentru a face faţă unei zile de muncă;
3. Nu uitaţi că orice masă este importantă. Dacă programul propriu începe la o oră foarte matinală şi nu aveţi timp să luaţi micul dejun acasă, luaţi un iaurt semidegresat şi o banană pentru a le consuma la birou. Micul dejun nu trebuie să lipsească în nicio zi, indiferent de program.