vineri, 25 martie 2011

Cum eliminăm timpii morţi din bucătărie

 
Cu imaginaţie şi “ştiinţă” culinară puteţi depăşi criza permanentă de timp a gospodinelor moderne.
Felurile de mâncare preparate acasă sunt preferatele tuturor, acesta fiind şi motivul pentru care câteva sfaturi pentru a vă putea răsfăţa familia sau prietenii în timp record, cu preparate cât mai proaspete, nu strică niciodată. Reţetele rapide, scrie ele.ro, pot fi pentru felurile principale, mici gustări, garnituri, paste făinoase, salate, dar şi pentru deserturi delicioase. Când vă grăbiţi, dar vreţi totuşi să serviţi masa acasă, aveţi în vedere următoarele:
- Dacă vă rămâne supă de pasăre, se poate congela şi folosi mai târziu, la prepararea orezului, a pastelor făinoase sau legumelor;
- Un mixer cu gheară este de mare ajutor la prepararea supelor, deoarece supa poate fi făcută direct în oală;
- Dacă supa trebuie îngroşată, se pune câte o felie de toast pe fundul farfuriei şi se toarnă supa pe deasupra. Pâinea absoarbe lichidul, se desface şi supa va deveni mai groasă;
- Supele se prepară uşor şi, în plus, sunt la fel de bune, dacă nu şi mai bune şi peste câteva zile. Se păstrează la frigider sau în congelator, într-un vas închis;
- Din resturile de peşte, oase sau capete, se prepară rapid o supă concentrată, adăugaţi ceapă, ţelină, praz, zeamă de lămâie, verdeţuri, sare, piper. Se trece prin sită şi se congelează;
- Dacă prăjiţi peşte, puneţi în tigaie 2 bucăţi, peştele se va prăji mai repede şi mai bine;
- Glazura pe carnea de pui sau curcan se obţine rapid, folosind un amestec de sos barbecue cu suc de portocale;
- O marinată rapidă pentru carnea de pui se obţine cu diverse sosuri din comerţ, iar pentru a grăbi marinarea, carnea se taie în bucăţi mici sau felii subţiri;
- O garnitură rapidă pentru carnea de miel se prepara din iaurt şi mere; în loc de mentă proaspătă se poate folosi jeleul de mentă;
- Pentru a prepara carnea mai repede e bine să îl rugaţi pe măcelar să vă taie carnea la dimensiunile dorite;
- Pastele se pot fierbe din timp, se pot ţine la frigider circa două zile, după care se pun într-un vas termorezistent şi se încălzesc la cuptorul de microunde sau în cuptor;
- Albuşurile se bat mai repede dacă sunt la temperatura camerei şi dacă se adaugă un vârf de cuţit de sare;
- Legumele se pot curăţa, spăla şi pune la congelator pentru când aveţi nevoie de ele, sau puteţi folosi legume congelate din magazin. Din acestea e bine să aveţi provizii în frigider pentru vizite neaşteptate;
- Roşiile şi avocado se coc mai repede dacă le băgaţi într-o pungă de hârtie găurită şi apoi în cămară;
- Pentru a scurta timpul de coacere al cartofilor, îi tăiem pe jumătate în lungime, sau înfigem în cartofi câte o andrea metalică, înainte de a-i băga la cuptor;
- Nucile se mărunţesc într-un timp record dacă le introduceţi într-o pungă groasă şi treceţi, presând uşor, cu făcăleţul peste ele;
- Pentru a putea măsura mai uşor lichidele vâscoase, gen miere, clătiţi vasul de măsurare cu apă fierbinte;
- Scoateţi untul sau margarina din frigider din vreme, în felul acesta au timp să se înmoaie până la folosire;
- Pentru a putea scoate mai uşor prăjitura din tavă sau formă, este important ca recipientul să fi fost bine uns înainte cu grăsime şi tapetat cu hârtie pentru copt, făină sau pesmet.