vineri, 25 martie 2011

Un mic dejun sănătos

Un astfel de mic dejun vă dă energie pentru întreaga zi, vă hrăneşte creierul şi vă ajută să faceţi alegeri alimentare corecte la prânz şi cină.  
Din toate aceste raţiuni, micul dejun poate fi considerat cea mai importantă masă a zilei. Din păcate, este vorba de o masă la care renunţă cei mai mulţi dintre noi, pentru că preferă să doarmă mai mult sau speră că aşa vor slăbi. De fapt, un mic dejun sănătos vă dă mai multă energie decât 15 minute de somn şi chiar vă ajută să slăbiţi mai repede.
Randamentul zilnic depinde de micul dejun
„Nu mănânc dimineaţa. Ce mi se poate întâmpla”, v-aţi întrebat, nu o dată. Răspunsul e uşor de ghicit: vă lipseşte energia necesară pentru a începe ziua în forţă. Presupunând că aţi mâncat ultima dată în jurul orei 21:00, când vă treziţi, sunteţi după 9-10 ore de “post negru”. Dacă o ţineţi tot aşa până la prânz, explică unica.ro, stomacul „merge” în gol, iar muşchii şi creierul nu au combustibil pentru a “funcţiona” cum se cuvine. Fie că aveţi o muncă intelectuală sau fizică, vă veţi descurca mai greu decât o persoană care mănâncă bine dimineaţa.
Studiile au arătat că elevii de şcoală primară care iau un mic dejun bogat şi sănătos au rezultate mai bune la învăţătura decât cei care nu mănâncă dimineaţa. La fel se întâmplă şi în cazul adulţilor. Orice meserie aţi avea, daţi un randament mai bun când mâncaţi bine dimineaţa. Altfel, sunteţi, cel puţin pentru câteva ore, obosiţi, nervoşi, neliniştiţi şi nu vă puteţi concentra.
Renunţatul la prima masă a zilei îngraşă
Explicaţia este simplă: dacă începeţi ziua înfometaţi, veţi consuma mai multe calorii până seara. Probabil că până în prânz veţi fi atât de înfometaţi încât veţi mânca ceva dulce, dar, cum dulciurile se digeră repede, până pe la ora 13:00 vă va fi iar foame, aşa că la prânz veţi mânca foarte mult. Iar seara scenariul se repetă.
Un mic dejun sănătos, urmat de o gustare hipocalorică la ora 10:00-11:00, nu numai că vă dau energie, dar nu nici nu vă lasă să deveniţi înfometaţi. Aşa mâncaţi mai puţin la prânz şi la cină şi nu mai sunteţi tentaţi să daţi iama în frigider cum ajungeţi acasă. Glicemia rămâne constantă şi nu vă mai chinuie pofta de dulce.
Idei de meniu
- O shaorma cu lipie din cereale integrale, umplută cu legume fierte sau crude şi un ou fiert tare;
- Fulgi de ovăz cu lapte, un ou fiert tare şi un măr;
- Două felii de pâine integrală, piept de pui la grătar sau fiert, un milk shake cu fructe pasat;
- Un iaurt cu bucăţi de fructe proaspete, biscuiţi integrali şi un mix de nuci, alune şi seminţe;
- Un bol de cereale integrale cu lapte, în care adăugaţi bucăţi de fructe proaspete şi nuci sau seminţe de floarea soarelui;
- O brânză moale, amestecată cu scorţişoară şi miere, plus biscuiţi de ovăz şi un fruct;
- Biscuiţi integrali cu unt de arahide şi un fruct;
- Două felii de pâine integrală cu brânză de vaci şi un suc făcut din fructe pasate (nu stoarse!)
- O omletă cu brânză şi legume, două felii de pâine integrală;
- Budincă la cuptor cu paste integrale, ou şi brânză;
- Două ouă ochiuri cu două felii de pâine şi un pahar cu lapte.