miercuri, 23 noiembrie 2011

Alimente recomandate la vreme de iarnă


 Temperaturile scăzute îi fac pe mulţi să creadă că au nevoie de suplimente alimentare pentru a depăşi cu bine sezonul hibernal.
 Este necesar să mănânc mai mult iarna? Care sunt alimentele pentru care sa optez? Sunt întrebări pe care şi le pun foarte multe persoane cu privire la modul în care să facă faţă temperaturilor scăzute de afară. Alimentaţia din perioada iernii ne ajută să facem faţă umidităţii şi frigului, dar şi oboselii şi depresiei, mult mai frecvente în acest sezon.
Nu este nevoie să consumăm mai multe alimente imediat ce s-a instalat frigul. De fapt, scrie sanatate.acasa.ro, în funcţie de confortul de care aveţi parte (mersul cu autobuzul sau maşina personală, liftul, statul pe scaun la birou etc) sau de efortul pe care îl depuneţi în fiecare zi, este indicat să alegeţi ce să mâncaţi.
Ce mâncăm iarna
O alimentaţie sănătoasă este importantă pentru întărirea sistemului imunitar şi menţinerea unui organism sănătos. Grăsimile au un rol deosebit pentru că stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului prin eliberarea de căldură, ajutând corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. De aceea, se spune că în perioada iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute, este indicat să avem un aport de calorii mai ridicat faţă de sezonul cald. Organismul consumă multă energie pentru a-şi păstra temperatura normală. Ca urmare, este bine să optaţi pentru grăsimi vegetale şi animale de calitate.
Cele mai bune grăsimi care pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului împotriva frigului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie la fluidizarea sângelui şi la vascularizarea organismului.
Este bine să aveţi o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe legume cât mai proaspete şi bogate în proteine cum sunt: mazărea, fasolea şi lintea. Nu uitaţi nici de fructe, cum sunt compoturile diverse sau fructele uscate, excelente pentru un organism sănătos datorită aportului mare în vitamine, minerale şi fibre.
Se recomandă un ou pe zi pentru că este bogat în proteine (proteinele din albuşul de ou se asimilează integral).
Produsele lactate trebuie dozate cu multă atenţie. O felie de brânză la fiecare masă este suficientă în fiecare zi. Este indicat să ţineţi cont însă de modul in care este preparată brânza sau dacă aţi consumat alte produse care conţin deja acest produs.
Supa este o mâncare foarte sănătoasă, de aceea este bine să se consume în fiecare zi. Conţine apă caldă care încălzeşte şi hidratează organismul, legume care asigură un aport de minerale şi vitamine şi proteine din carne şi paste făinoase.