marți, 15 noiembrie 2011

Dietă de post


* Postul Crăciunului este o ocazie cât se poate de potrivită pentru a pierde câteva din kilogramele pe care le-aţi acumulat în ultimul timp *
Trebuie să începeţi o dietă simplă şi să nu vă înfometaţi. Încercaţi să consumaţi cel puţin doi litri de apă pe zi pentru a hidrata mult mai bine întregul organism. În post, menţionează www.bucataria.net, aveţi posibilitatea să consumaţi multe fructe şi legume. Excludeţi alimentele grase şi bineînţeles pe cele care nu sunt de post. Includeţi în dietă alimente care conţin fibre ce ajută la digestie dar şi la slăbire. Salatele de fructe şi compoturile vă vor face zilele mai frumoase în această perioadă. Când pregătiţi salate cu legume, folosiţi ulei de măsline, pentru că este mult mai sănătos decât cel de floarea soarelui.
Dietă pentru 9 zile
În primele zile de dietă se consumă doar fructe. Încercaţi să nu mâncaţi multe banane şi struguri. Se mai pot bea şi sucuri din fructe şi ceaiuri.
Următoarele zile sunt dedicate legumelor. Le puteţi consuma crude, fierte sau sub formă de suc. Cei doi litri de apă nu trebuie să lipseasca din meniul zilnic. Dacă devine un obicei, cu atât mai bine.
În ultimele zile se mănâncă doar orez fiert. Nu se pune ulei sau margarină. Dacă aveţi suficientă putere, renunţaţi la cafea şi înlocuiţi-o cu ceai verde.
Meniuri de post
O altă idee ar fi să încercaţi următoarele meniuri în zilele de post:
Ziua 1
Mic dejun: O felie de pâine cu pateu vegetal, un ceai cerde
Gustare: un măr
Prânz: salată de crudităţi, orez fiert/supă de legume
Gustare: un grepfruit sau o rodie
Cina: salată verde cu zeamă de lămâie, spanac cu usturoi/supă de varză
Ziua 2
Mic dejun: 200 g de cereale, un pahar de suc de portocale, gustare, un măr
Prânz: 300 g de sote de mazăre
Gustare: o rodie
Cina: mâncare de spanac
Ziua 3
Mic dejun: o felie de pâine cu zacuscă, un pahar de suc de grepfruit
Gustare: un kiwi
Prânz: conopidă cu zeamă de lămâie, o salată verde
Gustare: o pară
Cina: 2 cartofi copţi
Principalele avantaje ale unei diete în timpul postului sunt date de faptul că pot fi eliminate toxinele din organism într-un mod mult mai rapid ca de obicei.
Salată orientală de post
Ingrediente pentru 2 porţii
4 cartofi mari, albi, 1 ceapă mică, albă, 1 legătură ceapă verde, 1 gogoşar mare, 2 castraveţi muraţi, 150 gr măsline negre fără sâmburi, sare, piper, ulei măsline, muştar, oţet, muştar

Mod de preparare
1. Cartofii se curăţă de coajă şi se pun la fiert în apă cu sare, tăiaţi cubuleţe mici;
2. Ceapa albă şi cea verde se toacă mărunt şi se pune într-un castron, împreună cu măslinele fără sâmburi;
3. Gogoşarul se taie fâşiuţe subţiri, la fel şi castraveţii muraţi şi se adaugă peste ceapă;
4. Se adaugă cartofii cubuleţe, sare, piper, ulei, oţet şi muştar şi se amestecă bine, apoi se lasă la frigider 1 oră;
Se serveşte rece.

Tartine cu ciuperci
Ingrediente pentru 2 porţii
8 feliuţe rotunde de toast, 200 gr ciuperci proaspete, 1 ceapă verde, margarină vegetală, 2 linguri ulei măsline, 1 linguriţă boia dulce, sare, piper
Mod de preparare
1. Se curăţă ceapa verde şi ciupercile şi se toacă mărunt, apoi se prăjesc puţin în tigaia cu ulei de măsline;
2. Feliile de toast se pun la prăjit apoi se ung cu margarină, cât sunt fierbinţi;
3. Deasupra margarinei se pune câte o lingură de ciuperci cu ceapă şi se apasă uşor să stea pe felie;
4. Se adaugă praful de boia dulce.
Se servesc fierbinţi.

Praz cu roşii
Ingrediente pentru 2 porţii
1 fir praz, 4 roşii, 4 căţei de usturoi, sare, piper, ulei, verdeaţă
Mod de preparare
1. Prazul se curăţă de foile uscate de deasupra şi se taie rondele medii, care se pun la călit în ulei de măsline;
2. Roşiile se toacă mărunt şi se pun peste praz, după ce s-a călit 10 minute;
3. Usturoiul se zdrobeşte şi se pune în ultimele 3-4 minute de călire;
4.
Se asezonează cu sare, piper şi verdeaţă şi se dă 30 minute la frigider.
Se poate folosi ceapa verde în loc de praz, însă salata va avea iuţeala specifică cepei.

Musaca de soia
Ingrediente pentru 6 porţii
200 gr orez cu bobul lung, 1 varză mică, dulce, 200 gr soia granule, 1 legătură ceapă verde, 1 ceapă mare, roşie, 1 legătură pătrunjel, 2 linguri pastă tomate, sare, piper negru
Mod de preparare
1. Orezul se spală şi se pune la fiert în apa cu sare în care am pus ceapa roşie, tocată mărunt;
2. Varza se toacă mărunt, se freacă cu puţină sare şi se pune la călit în ulei de măsline;
3. Granulele de soia se pun la fiert în apă cu 1 linguriţă Delikat, apoi se scurg bine şi se călesc împreună cu ceapa verde tocată mărunt şi pasta de tomate;
4.
Într-un vas mare termorezistent uns cu puţin ulei se aşează un strat de orez, unul de granule soia călite cu ceapă şi un strat de varză călită;
5. Vasul se dă la cuptor timp de 30 minute, la foc mic, apoi 5 minute la foc mare să se rumenească varza.
Se presară piper negru în farfurie, peste fiecare porţie.

Ardei umplut aperitiv
Ingrediente pentru 4 porţii
4 ardei graşi, galbeni şi roşii, 50 gr margarină, 50 ml ulei de măsline, 1 legătură ceapă verde, 1 fir praz, 200 gr roşii, 2 linguri pastă tomate, 200 gr soia granule, 4 linguri orez cu bobul lung, sare, piper negru, oregano
Mod de preparare
1. Ardeii se curăţă de seminţe şi cotoare şi se taie în jumătate, pe lung;
2. Orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare;
3. Granulele de soia se pun la fiert în apă cu sare;
4. Ceapa şi prazul se curăţă, se toacă mărunt şi se pun la prăjit în puţin ulei de măsline;
5. Într-un castron mare se amestecă granulele de soia fierte, orezul fiert, roşiile tocate foarte mărunt, ceapa şi usturoiul prăjite, sare, piper şi pasta de tomate şi se umplu jumătăţile de ardei cu amestecul;
6. Se aşează ardeii într-un vas termorezistent uns cu margarină şi se dau la cuptor 15 minute.
Se pot consuma şi fără să fie băgaţi la cuptor, cu ardeii în stare crudă.

Palmieri cu miere
Ingrediente pentru 6 porţii
450 gr aluat de foetaj congelat (din comerţ), 170 gr zahăr brun, 6 linguri miere de albine,
6 linguri miez de nucă
Mod de preparare
1. Aluatul de foetaj se decongelează şi se întinde cu ajutorul unui făcăleţ până devine subţire;
2. Se amestecă bine zahărul brun şi miezul de nucă măcinat şi se presară deasupra foii de aluat, apoi se pliază marginile acestuia;
3. Aluatul astfel pliat se taie în fâşiuţe lungi care se ung cu miere de albine şi apoi se aşează într-o tavă tapetată, care se dă la cuptor timp de 20-25 minute.
Se servesc fie calzi fie reci; se mai presară nucă deasupra.