miercuri, 23 noiembrie 2011

Supele, un deliciu la vremea Postului


Supele hidratează organismul asigurându-i şi multe alte elemente necesare bunei funcţionări.
Supa este un lichid savuros, care se prepară de circa 5000 de ani din combinaţii infinite de ingrediente, de la cartoful cel modest până la cel mai exotic peşte, din tot soiul de legume şi din toate felurile de carne. Este excelentă pentru sănătate şi poate fi preparatul de bază pentru diverse cure de slăbire. La prepararea supei se pierd puţine elemente nutritive, deoarece în timpul fierberii esenţa rămâne în zeamă. Totuşi vitamina C este distrusă la expunerea la căldură, astfel încât toate legumele verzi trebuie să fie adăugate în supă cât mai târziu posibil.
În afara supelor de peşte, care sunt mai gustoase proaspăt preparate, majoritatea supelor pot fi făcute cu o zi înainte şi apoi reîncălzite. La supele care conţin alimente care se întăresc, cum sunt pastele sau cartofii, poate fi necesar să se mai adauge bulion înainte de reîncălzire. Mai trebuie să aveţi în vedere că toate supele trebuie să dea în clocot înainte de a fi servite.
Bulionul şi condimentarea
Bulionul de legume de bună calitate rămâne componenta cea mai importantă a unei supe gustoase. Trebuie realizată o fiertura de bază din cât mai multe legume: morcovi, ţelină, ceapă, albitură ..., la care se adaugă eventual un concentrat de legume din comerţ, caz în care se evită adăugarea sării. Piperul este în general binevenit, dacă este adăugat cu măsură, la fel şi alte mirodenii şi verdeţuri proaspete.
Tehnici de îngroşare
- Se adaugă făina la începutul gătitului, înainte de turnarea bulionului;
- Se toarnă în supa fierbinte fulgi de cartofi sau orez măcinat;
- Se fierbe supa fără capac;
- Dacă totuşi supa este prea groasă, se adaugă bulion.