sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Nuca, ingredient de succes în multe reţete

Miezul de nucă este un ingredient care, deşi ocolit în bucătăriile multor gospodine, din cauza aportului caloric ridicat, este extrem de benefic sănătăţii.
Nuca este un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci, pâine, biscuiţi, ciocolată sau îngheţată, dar şi pentru mâncăruri rafinate. Fie că folosiţi miez de nucă întreg, zdrobit sau măcinat, proaspăt sau prăjit, acesta conferă o aromă specială preparatelor culinare.
În plus, nucile sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3 şi contribuie la scăderea colesterolului. De asemenea, un consum moderat de miez de nucă reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.Site-ul whfoods.com vorbeşte pe larg despre efectele pozitive pe care o dietă în care nucile sunt prezente le poate avea asupra organismului nostru: nucile contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, dar şi la întărirea sistemului imunitar.Consumul de nuci este recomandat persoanelor care suferă de astm (datorită proprietăţilor lor anti-inflamatorii), reumatism, dar şi de anumite afecţiuni ale pielii, cum ar fi eczemele şi psoriazisul.
Mai mult decât atât, nuca este o sursă importantă de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanţi, minerale şi vitamine, constituind o gustare excelentă. Având în vedere faptul că sunt foarte calorice, nu se recomandă ca nucile să fie consumate în cantităţi mari şi nici ca supliment la regimul alimentar zilnic. În schimb, pot înlocui cu succes alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea şi brânza.
Dacă toate cele menţionate nu v-au convins să introduceţi nucile în alimentaţia zilnică, vă oferim câteva reţete delicioase, sănătoase şi uşor de preparat, în care “ingredientul – vedetă” este miezul de nucă. Poftă bună!