sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Şapte motive să consumaţi varză murată

* La mijloc de iarnă, majoritatea avem acasă un butoiaş cu varză murată, pe care o consumăm alături de fripturi sau legume *
Cei mai mulţi o facem doar în virtutea obişnuinţei, fără să ştim care sunt beneficiile acestei legume murate. Deşi noi poate o consumăm doar la sarmale şi fripturi, bunicii noştri cunoşteau beneficiile nutriţionale şi medicale ale acesteia şi o mâncau cu poftă în orice ocazie. Câteva dintre calităţile verzei murate vă sunt enumerate în rândurile următoare:
- Este delicioasă! Dacă este pusă după o reţetă bună, varza murată are un gust perfect şi poate fi mâncată alături de preparate din carne, de cartofi la cuptor sau orice alte bunătăţi;
- Combate anemia! Varza murată conţine: vitamine din complexul B, magneziu, acid folic, potasiu, fier şi iod;
- Slăbeşte! Este unul dintre puţinele alimente ce are calorii "negative": cu cât mănânci mai multă varză, cu atât slăbiţi mai mult. În plus, reglează digestia şi ajută la detoxifierea organismului;
- Are efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Consumul constant de varză murată stabilizează şi tratează oscilaţiile de tensiune arterială;
- Vă menţine tineri! Varza murată este singurul aliment care conţine vitamina B12 în stare pură, care protejează sistemul nervos şi vă menţine tineri şi în formă;
- Întăreşte sistemul imunitar! Varza murată este mai bogată în vitamina C decât varza în stare proaspată, oferă protecţie antioxidantă şi ajută la întărirea sistemului imunitar. Acum, în perioada gripei, este cu atât mai recomandat consumul de varză murată!;
- Creşte apetitul sexual! Varza murată este un aliment afrodiziac pentru bărbaţi, iar consumul de 5 ori pe săptămână a acesteia creşte apetitul şi prelungeşte erecţia.