sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Tipsuri pentru vase de bucătărie şi veselă, strălucitor de curate

* Chiar dacă în ziua de azi femeile nu mai gătesc ca înainte, curăţarea vaselor şi a farfuriilor rămâne o problemă *
Oricui i se întâmplă să se confrunte cu micile probleme de curăţare a vaselor. Facem ceai într-un ibric şi îl uitam mai mult pe foc - ibricul se înnegreşte şi atunci simplul detergent de vase nu va mai fi suficient.
Tehnică simplă, pentru curăţarea teflonului
Ştiţi desigur că este foarte greu să ai grijă de un teflon şi că teflonul este una dintre cele mai costisitoare investiţii din bucătărie. Praful de curăţat sau alţi detergenţi sunt prea agresivi pentru stratul de teflon din tigăile pe care le folosim. Putem apela la o variantă ieftină şi simplă, destul de uşor de preparat:
- Se toarnă apă cam 200 ml în tigaia de teflon şi se adaugă 3 linguri de praf de copt. Se pune apoi tigaia la foc mic şi se ţine pe foc până când amestecul pus în tigaie dă în clocot. Se ia atunci de pe foc tigaia, se pune în chiuvetă şi se clăteşte cu apă, potrivit de caldă. Se şterge apoi bine tigaia, cu un burete fin.
Săpun special pentru tacâmuri
Toţi ştim cât de uşor este să întreţii şi să cureţi obiectele din inox. Din păcate, puţini ştim şi că tacâmurile şi celelalte obiecte din inox au tendinţa de a căpăta în timp pete sau zgârieturi. Aceste pete şi zgârieturi par de necurăţat cu praf de curăţat şi cu detergenţi de bucătărie. O soluţie, scrie www.ele.ro, ar fi prepararea unui săpun special pe bază de potasiu şi cretă:
- Se folosesc pentru acest săpun o lingură de cretă şi o lingură de săpun de potasiu. Ambele se găsesc de cumpărat în comerţ. Se amestecă cele două ingrediente într-un vas până când se omogenizează şi devin o pastă omogenă. Pasta poate fi folosită punând-o pe o cârpă şi frecând tacâmurile umede. După clătire, se lustruiesc tacâmurile, până când suprafaţa lor devine lucioasă.
Curăţarea oalelor şi ibricelor din aluminiu
Mulţi fierbem lapte în oale de aluminiu sau folosim ibrice de aluminiu pentru cafea şi ceai. Ce ne facem atunci când acestea sunt uitate pe foc şi arse?
- Se umple oala respectivă cu apă şi se lasă timp de o oră pentru a se umezi. Se taie apoi o ceapă în 8 felii şi se pune în apă împreună cu 2 linguri de sare. Se pune apoi oala sau ibricul respectiv pe foc. Se lasă să fiarbă la foc potrivit de mic, până când dă apa în clocot. Se ia atunci vasul respectiv de pe foc şi se pune în chiuvetă pentru a se clăti cu apă potrivit de caldă. Acum, partea arsă se va desprinde şi se poate îndepărta cu un burete fin, lăsând vasul curat.
Soluţie pentru veselă, preparată în bucătărie
Tehnica utilizată de maşina de spălat vase nu este suficient de eficientă în cazul vaselor prea mari sau prea sensibile, aşa cum nu este eficientă nici în cazul petelor persistente. De asemenea, mirosul neplăcut al vaselor în care am consumat peşte sau ceapă nu iese dacă vom spăla la maşina automată.
Alternativa poate fi o soluţie de spălat vasele pe care o puteţi prepara singuri în bucătărie. În plus, acestei soluţii îi puteţi adăuga rozmarin sau lămâie pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute. Aveţi nevoie de:
- 90 g săpun de potasiu, 90 ml apă distilată, 40 ml Tween 80 şi 1/2 lămâie sau 20 ml ulei de rozmarin. Odată cumpărate toate, urmaţi o serie de paşi:
- Amestecaţi apa cu săpunul de potasiu într-un vas;
- Adăugaţi Tween şi amestecaţi până când se obţine o cremă omogenă;
- Adăugaţi zeama de la 1/2 lămâie sau uleiul de rozmarin;
- Pentru a spăla un vas se poate adăuga soluţia de curăţat în apa în care se spală vasul - este nevoie de circa o linguriţă de soluţie pentru un vas mediu.