sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Timpi de fierbere riguroşi, pentru legume delicioase

* Fierberea este cea mai obişnuită metodă prin care sunt pregătite legumele verzi *
Numai că trebuie făcută cu atenţie, iar timpul măsurat foarte exact.
1. Cum se fierbe broccoli
Pentru un kilogram de broccoli se pun la fiert 2 litri de apă, într-o oală mare. Adăugaţi sare şi broccoli tăiat în buchete aproximativ egale, în apa care fierbe. Mai puteţi adăuga 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi. Broccoli va fi gata în 25-30 de minute; bucăţile trebuie să fie moi, dar întregi. Scurgeţi apa cu grijă, pentru a nu zdrobi buchetele de broccoli, care-s fragile;
2. Cum se fierbe fasolea verde
Mai întâi, fasolea se scufundă câteva minute în apa rece, apoi se scoate şi apa se pune la fiert. Cantitatea de apă trebuie să fie de cel puţin cinci ori mai multă decât legumele. Adăugaţi o linguriţă de sare la fiecare litru de apă. Fasolea verde se pune din nou în apă când aceasta fierbe în clocot şi se ţine între trei şi minute, după gust.
Dacă fasolea se doreşte a fi consumată caldă, se scurge de apă, se pune într-un platou şi i se adaugă puţin unt. Dacă se foloseşte la salată, după scurgere se pune în apă rece;
3. Fierberea spanacului
Se pune la fiert multă apă, circa cinci litri la 1 kg de spanac, adăugând o linguriţă de sare la fiecare litru de apă. Când apa fierbe în clocot, atunci se pune spanacul (curăţat şi spălat în prealabil). Lăsaţi să fiarbă fără a acoperi cratiţa;
4. Fierberea sparanghelului
Se pune multă apă într-o oală mai mare, la fiecare litru de apă adăugând o linguriţă de sare. Sparanghelul se pune în oală având grijă ca bucăţile să nu se atingă una de alta, iar deasupra lor se pune o bucată de pânză albă. Focul se menţine moderat şi constant. Se fierbe 15-25 de minute, în funcţie de grosimea sparanghelului. Dacă-l serviţi ca atare, se scurge de apă şi se pune pe platou. Dacă se amestecă împreună cu alte legume, trebuie răcit rapid în apă cu gheaţă. Apoi se serveşte cu sos.
5. Fierberea mazării
Metoda de fierbere a mazării se mai numeşte şi metoda englezească şi constă în fierberea mazării într-o cantitate mare de apă sărată. Mazărea se va fierbe 20 de minute, iar pentru aromă se poate pune în apă şi o crenguţă de fenicul proaspăt.
Timpi de fierbere a altor legume (aceeaşi regulă: 1 linguriţă de sare la 1 litru de apă pusă la fiert)
Legume
Întregi
Bucăţi
cartof
55 min
30 min
morcov
45 min
20 min
Ţelină
55 min
40 min
păstârnac
40 min
25 min