luni, 10 octombrie 2011

Ghid practic pentru consumul de lichide


Cantitatea de bautura necesara consumului zilnic pentru un adult sanatos este de 2-2.5 l. Bauturile, ca si proteinele, contribuie la asigurarea plasticitatii unor tesuturi moi intretinandu-le forma si consistenta.
Dar ce se intelege prin bauturi necesare pentru consum? Ele cuprind apa obisnuita, apa minerala, ceaiurile, siropurile, sucurile de fructe, sifonul, zeama de compot, mustul dulce. Desi laptele, supele, ciorbele si pepenii fac parte din alte grupe de alimente - si nu din grupa bauturilor (in compozitia lor predomina procentul de apa) - e bine sa se tina cont de ele la calcularea ratiei zilnice de lichide.
Daca se consuma prea putine bauturi, scade cantitatea de urina si in acelasi timp cresc depunerile de nisip sau calculi la rinichi; de asemenea, se reduce eliberarea de substante toxice din organism, apar tulburari de digestie. Pe de alta parte, abuzul de bauturi produce balonari, dilatarea stomacului, eliminarea de saruri minerale utile si de vitamine, oboseala rinichiului etc.
Este demn de retinut ca bauturile alcoolice nu au proprietati nutritive: consumate in cantitati moderate nu prezinta un pericol pentru organism. Consumate inainte de masa, chiar daca lasa impresia ca ar stimula pofta de mancare, produc iritatia mucoasei gastrice si predispun la aparitia unor boli de stomac.
Cafeaua si ceaiul consumate moderat stimuleaza unele functiuni ale organismului. Abuzul de cafea sau ceai provoaca intoxicatii cronice, manifestate prin palpitatii, tremuraturi ale degetelor de la maini, insomnie, alte tulburari ale sistemului nervos si ale aparatului cardio-vascular.
Bauturile trebuie consumate nici prea fierbinti, dar nici prea reci. Bauturile excesiv de fierbinti, ca si cele prea reci, provoaca iritatii ale organelor tubului digestiv. Cele prea fierbinti provoaca de asemenea alterarea smaltului dintilor si favorizeaza faringitele, laringitele, congestiile pulmonare.