sâmbătă, 1 octombrie 2011

Secretele preparării peştelui şi câteva reţete de-ale pescarilor

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune: nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minerale şi poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor etc. Important este, se mentioneaza pe http://clubulpescarilor.webs.com, ca in orice reteta folosim pestele, el sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este recomandat in multe regimuri alimentare, deoarece contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Cei ce doresc un regim de viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.
Pestele proaspat se recunoaste dupa ochii bulbucati, branhiile de un rosu viu si carnea tare. Se curata de solzi de la coada spre cap. Pestii care nu au solzi, cum este somnul, se freaca cu sare pâna se albeste pielea; linul se scufunda în apa clocotita, dupa care se rad solzii. Daca pestele se va pregati a doua zi, nu trebuie tinut in apa, caci se strica. Dupa ce i s-au scos maruntaiele, se sterge pana devine uscat, se sareaza si se lasa învelit la gheata.
§ Pentru a afla daca pestele este proaspat, se pune intr-un lighean cu apa. Pestele proaspat cade la fund. Pestele proaspat, de curind pescuit, are solzii netezi, luciosi si strins lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi, branhiile de culoare rosie aprinsa, iar burta nu este umflata;
§ Pestele pierde mirosul de mâl daca este spalat intr-o saramura tare, rece, sau cu o ora inainte de a se pune la fiert se tine in apa cu otet (2 linguri de otet la 1 litru de apa).
Pestele prajit este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei foarte incins;
§ Pentru ca pestele sa nu se farâmiteze la prajit, se recomanda sa se sareze cu 10-15 minute inainte de a-l praji ;
§ Pentru ca pestele sau carnea sa se rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvântate cu un servet.

Salată orientală de peşte marinat
INGREDIENTE: 1 kg cartofi; 500 g ceapa; 4 oua; 200 g peste marinat; 100 g maioneza; 2-3 castraveti in otet; 80 g masline; 2-3 linguri de otet; sare; piper.
PREPARARE
1. Cartofii fierti in coaja se curata si se taie rondele sau cubulete dupa care se lasa la racit.
2. Ceapa se taie solzisori, iar castravetii cubulete, dupa care muraturile se scurg de zeama.
3. Se amesteca toate intr-un vas impreuna cu pestele marinat, maslinele si ouale fierte tari si taiate rondele.
4. Se adauga dupa gust sare, piper, otet si maioneza, amestecandu-se bine.

Chifteluţe cu peşte
INGREDIENTE: 300-400 g carne de peste; 1 cartof; 1 morcov; 3 catei de usturoi; 1 lingura bulion; 1 ou; 2-3 linguri pesmet; patrunjel, marar; sare, vegeta, piper, boia dulce.
PREPARARE:
Carnea de peste se trece prin masina de tocat. Morcovul si cartoful se dau pe razatoare si se scurg bine de zeama. Se pun intr-un bol si se adauga: usturoiul pisat, patrunjelul si mararul tocate marunt bulionul, oul, sare, piperul, o lingurita boia dulce (pentru culoare) si pesmetul. Se amesteca bine. Daca este nevoie se mai adauga pesmet. Se formeaza chiftelutele si se prajesc in ulei incins sau se coc in cuptor.
Se pot servi calde sau reci.

Zacuscă cu peşte proaspăt
INGREDIENTE: 10 kg de file de peste (merluciu, pangasius); 3 kg de ceapa; 1 l si jumatate de ulei; 400 ml de otet; 1 l de bulion; foi de dafin; sare si piper dupa gust.
Zacusca cu peste este o adevarata delicatesa, care merita incercata macar o data. Cu siguranta va fi cel mai apreciat aperitiv pe parcursul iernii.
Spala bine fileul de peste si aseaza-l pe fundul unei cratite, toarna peste el otetul, apoi apa rece cat sa acopere tot pestele. Lasa-l sa fiarba 10-15 minute la foc iute, pana sa opareste, apoi da focul la minim si lasa-l sa firaba inabusit inca o ora. Cand s-a scurs timpul de fierbere, trage cratita de pe foc si lasa pestele sa se raceasca, apoi, dupa ce e complet racit (il poti da chiar la frigider), il strecori de apa si otet si il treci prin masina de tocat.
Curata ceapa si taie-o marunt, apoi pune-o la calit in ulei icins, pana devie translucida. E momentul sa pui peste ceapa pestele, apoi bulionul, o cescuta de apa rece, sare si piper dupa gust si foile e dafin. Lasi zacusca sa fiarba aproximativ o jumatate de ora, la foc mic, amestecand in continuu, pana cand compozitia capata consistenta.
Indeparteaza frunzele de dafin si toarna zacusca fierbinte in borcane pe care il prealabil le-ai sterilizat in cuptor si cunt inca fierbinti. Fixeaza borcanele pe triunghi de cutite, toarna zacusca de peste si sigileaza borcanele. Da borcanele la cuptor, la foc mic, 45 de minute, apoi stinge focul si lasa borcanele la racit in cuptor pana adoua zi, cand le poti depozita in camara.