sâmbătă, 29 octombrie 2011

Surprize culinare de Halloween

* În locul obişnuitelor sandwich-uri, surprindeţi-vă copiii cu gustări tematice: biscuiţi în formă de dovleac, sandwich-uri în formă de craniu, degete de vrăjitoare! *
Biscuiţii de dovleac se realizează simplu. Luaţi un biscuit rotund pe care aşezaţi o felie de caşcaval roşu tăiat rotund şi decoraţi cu brânză moale rulată sau cu brânză albă tăiată în formă de dovleac.
Mai puteţi experimenta, spre amuzamentul celor mici:
-
Sandwich-uri Craniu
Tăiaţi două felii de pâine în formă de craniu.
Tăiaţi forma ochilor şi a gurii în felia care va fi suprapusă. Ungeţi felia de jos cu unt apoi cu gem din belşug, lăsând gemul să se scurgă prin găurile făcute pentru ochi şi gură;
- Ochii lui Dracula
Tăiaţi în două un ou fiert tare. Scoateţi gălbenuşul şi amestecaţi-l cu maioneză într-un bol separat şi aşezaţi-l înapoi în scobitura albuşului de ou. Pentru a da efectul de ochi roşii, scrie ele.ro, adăugaţi mixturii ketchup;
- Ochi de Îngheţată
Faceţi bulgări de îngheţată de zmeură încreţită şi aşezaţi o cireaşă în vârf. Turnaţi sos de căpsuni pentru efectul de sânge;
- Aripi de Liliac
Aranjaţi aripioare de pui pe un platou în aşa fel încât să semene cu aripile de liliac;
- Gândaci Uscaţi
Un simplu bol de fructe dezhidratate. Fructele de pădure şi stafidele arată bine.
- Sânge şi Maţe
Pregătiţi jeleu roşu şi lăsaţi-l să se întărească. Tăiaţi în bucăţi rebele şi puneţi fructe roşii pentru un efect spectaculos;
- Colţi
Tăiaţi o formă de colţ din măr cojit şi turnaţi sos de căpşuni pentru a imita cât mai aproape culoarea sângelui;
- Degete de Vrăjitoare
Aveţi nevoie de cârnăciori de bere cu ardei gras, verde sau roşu. Scobiţi o porţiune mică, (1 cm) din vârful cârnăciorului, în care se va fixa unghia tăiată din ardei. Tăiaţi ardeiul în formă de unghii şi puneţi puţin caşcaval pe spatele formei pentru a o lipi de cârnăcior;
- Cap de Vrăjitoare
Acoperiţi o prăjitură cu glazură verde de unt verde (puteţi adăuga colorant alimentar verde). Acoperiţi un con de îngheţată cu ciocolată şi lăsaţi să se întărească. Puneţi conul de îngheţată peste o formă rotundă făcută din ciocolată pentru a forma pălăria. Tăiaţi fâşii de lemn dulce şi puneţi-le la baza pălăriei pentru a forma părul. Folosiţi compoziţii care se modelează uşor pentru a forma ochii şi restul feţei.

Prăjiturele Vrăjitoare
Ingrediente pentru 12 porţii
1 plic budincă vanilie, lapte dulce, cremă de ciocolată sau Finetti, 1 ciocolată albă, colorant alimentar portocaliu şi verde, 12 biscuiţi şpriţaţi de cacao
Mod de preparare
1. Se prepară budincă de vanilie, cu lapte dulce, conform instrucţiunilor de pe pachet şi se dă 1 oră la rece;
2. Se scot din budincă, cu ajutorul unei linguriţe sau ustensile speciale de îngheţată mici bulgăraşi, care se pun pe un platou;
3. Se topeşte ciocolata albă şi se amestecă o parte cu colorant portocaliu, o parte cu colorant verde şi li se fac bulgăraşilor "plete verzui, iar cu Finetti ochişori, nas şi gură;
4. Li se pun pălării din biscuiţii şpriţaţi, deasupra ciocolată albă cu colorant portocaliu, iar la final cremă de ciocolată, sub formă de moţ.
Se serveşte după ce a stat încă 1 oră la rece, în frigider.

Fantome glazurate
Ingrediente pentru 12 porţii
Pentru cremă
1,3 kg zahăr pudră, 330 g unt, 3 linguri esenţă vanilie, 3/4 linguriţă sare, 2/3 pahar lapte
Pentru glazura albă
2,5 pahare zahăr pudră, 110 gr unt, 5 linguri lapte
Pentru glazura de ciocolată
170 gr ciocolată neagră, 1 pahar smântână dulce
Mod de preparare
Cum se prepară crema:
1.
Untul se bate bine, se adaugă treptat zahărul pudră, apoi sarea, vanilia, laptele. După fiecare ingredient se bate bine;
2. Această compoziţie se ţine la rece timp de 5-10 min să se întărească;
Cum se prepară glazura albă:
1.
Untul se topeşte, se toarnă peste zahărul pudră, se adaugă laptele şi se amestecă bine;
Cum se prepară glazura de ciocolată:
1. Smântâna dulce se înfierbântă, se toarnă peste ciocolata neagră ruptă în bucăţi mici;
2. Se lasă timp de 10 minute, se amestecă, apoi se mai lasă 5-10 minute, după care se poate folosi;
3. Se iau biscuiţi rotunzi, peste care se şpriţează crema, apoi se toarnă două straturi de glazură, fie albă sau de ciocolată.

Pizza de Halloween
Ingrediente pentru 6 porţii
150 g mozzarella, 150 g caşcaval, 150 g parmezan, 150 g brânză cu mucegai, 50 ml sos roşii, 3 linguri ulei măsline, 1 linguriţă oregano, măsline negre, ardei gras roşu şi verde
Mod de preparare
1. Se prepară aluatul conform reţetei
Blat de pizza;
2. Se înţeapă blatul de pizza pe alocuri, se unge cu sos de roşii, se presară puţină sare, apoi se pun brânzeturile tăiate în felii, se stropesc ingredientele cu ulei de măsline, apoi se introduce tava în cuptorul încins dinainte la temperatura de 230 C, timp de 10-20 de minute;
3. Se scoate pizza cu 3-5 minute înainte de a fi gata, se ornează cu ardei gras roşu şi verde şi cu măsline negre pe margini şi se bagă din nou la cuptor.

Garnitura Schelet
Ingrediente pentru 4 porţii
Morcov, praz, ardei gras galben, ciuperci albe, o porţie mică de
icre de casa, sare, piper alb
Mod de preparare
1. Se curăţă morcovul şi se taie fâşiuţe subţiri, ardeiul gras galben fâşiuţe mai groase, prazul fâşiuţe de 7-8 cm lungime, ciupercile pe din două;
2.
Se aşează pe un platou ingredientele sub forma unui schelet. Coastele din morcov, câteva ciuperci printre "coaste";
3. Mâini, picioare şi coloana din praz, palme şi tălpi din ardei gras;
4.
În loc de cap, porţia de icre de casă, ornate cu morcov în loc de păr.
Se poate servi alături de preparate din peşte.

Plăcintă de dovleac cu ciuperci
Ingrediente pentru 8 porţii
Pentru umplutură:
500 g dovleac tăiat în cubuleţe mici, 1 lingură pătrunjel tocat, 3 ciuperci mari champignion, 50 g unt, 2 căţei de usturoi, 1 lingură oregano
Pentru aluat:
3 linguri ulei măsline, 150 ml lapte, 75 g făină, 2 ouă, 75 g caşcaval ras, 1 linguriţă praf de copt
Mod de preparare
1. Se preîncălzeşte cuptorul la temperatura de 200 C;
2. Se unge tava cu ulei de măsline;
3. Se amestecă ciupercile tăiate în felii subţiri cu dovleacul tăiat cubuleţe, se aşază compoziţia în tavă, se presară cu sare şi piper, se stropeşte compoziţia cu unt şi se coace în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute; la sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat, oregano şi căţeii de usturoi zdrobiţi;
4. Se amestecă ingredientele pentru aluat, se pune aluatul în tavă, se toarnă umplutura uniform şi se coace timp de 20-30 de minute.
Sursa: www.ele.ro