joi, 6 octombrie 2011

Toamna, legumele dau viaţă unui număr impresionant de reţete de zacuscă


Zacusca este o mancare de legume foarte populara in tara noastra, insa si in alte tari invecinate sau din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogosarii (sau ardei rosii) copti si ceapa. Exista si variante in care se adauga rosii, ciuperci, morcovi etc. Sunt numeroase variante de zacusca, in functie de ingredientele folosite. In plus, este un lucru stiut faptul ca fiecare gospodina are o reteta proprie, acest fel de mancare fiind suficient de versatil incat sa satisfaca toate gusturile.
Pregatirea zacuscai aproape ca face parte din traditiile romanesti. Gatita de obicei in cantitati mari, pentru a umple camara cu provizii pentru iarna, actiunea de a prepara zacusca era un adevarat prilej de adunare pentru membrii familiei. Zacusca se consuma in special intinsa pe paine iar condimentele cele mai folosite sunt piperul si dafinul.
Cuvantul zacusca este de origine slava (
закуска, zakuska), la origine avand intelesul de "gustare" sau "aperitiv". Radacina slava a cuvantului (кус, kus) inseamna gustos, delicios sau a musca. Cateva dintre tipurile de zacusca, cu retete venite de la membrele Gustos.ro:
zacusca cu ciuperci: champignon, galbiori sau ghebe;
Lor li se adaugă multe alte reţete, de pe site-urile de profil: