vineri, 10 iunie 2011

Dieta de vacanţă

Concediul nu înseamnă obligatoriu abandonarea tuturor regulilor, ignorarea celor alimentare fiind posibil să vă aducă indigestii şi kilograme în plus.
Pentru a evita inconvenientele, nu trebuie decât să urmaţi un program, lucru care nu numai că va fi util, dar poate fi şi plăcut. În primul rând, aveţi nevoie de un pacheţel cu mâncare pe drum. Nu mizaţi pe biscuiţii din gară sau aeroport ci pe mâncarea de-acasă, sugerează steadyhealth.com
Conduită alimentară “în deplasare”
* Evitaţi să vă luaţi alimente care se strică la o temperatură ridicată şi încercaţi să luaţi masa o dată la patru ore. Nu combinaţi proteinele şi carbohidraţii pentru ca absorbţia mâncării să fie uşoară şi ca foamea să nu se instaleze foarte rapid;
* Începeţi întotdeauna ziua cu micul dejun, indiferent unde vă aflaţi. Nu uitaţi ca în călătorii să optaţi pentru mâncare uşoară, care se digeră rapid şi nu îngreunează digestia. Deci orice aţi alege pentru micul dejun, evitaţi să aveţi masa plină încă de dimineaţă, de preferat fiind să mâncaţi doar strictul necesar;
* La prânz, supele nu trebuie să lipsească din meniu. Sunt hrănitoare, surse sigure de proteine si vă vor asigura energia de care aveţi nevoie. În plus, se digeră imediat şi stomacul nu va face niciun efort suplimentar pentru a procesa mâncarea;
* Evitaţi prăjelile şi optaţi pentru grătar. Friptura pe care o consumaţi trebuie să vă asigure energia de care aveţi nevoie în orice călătorie si nu să vă scadă din cheful şi apetitul de distracţie pe care îl aveţi. Mai mult, grătarul împreună cu salata sunt un bun energizant natural, pe care nu îl puteţi refuza;
* Apa nu trebuie să vă lipsească în nicio secundă. Dacă optaţi pentru sucurile acidulate, trebuie să vă aşteptaţi la o zi mai anostă, pentru că nu veţi mai fi atât de tonic şi energic ca altădată. Încercaţi apa şi veţi vedea că în fiecare zi veţi vizita ceea ce v-aţi propus - fiind tonic, energic şi pregătit de noi provocări;
* Variaţi mâncarea în vacanţă. Schimbaţi meniul în fiecare zi şi astfel vă veţi simţi sătui, la mare distanţă de rutina gastronomică, fiind vorba de o schimbare pe care organismul o va primi bine. Şi dacă tot călătoriţi, aţi putea încerca alimente şi specialităţi culinare specifice locurilor în care ajungeţi. Unele ţări chiar au alimente care reprezentă adevărate lecţii despre ce înseamnă să mănânci sănătos;
* Dacă vă aflaţi în călătorie în scop de serviciu, cina este cel mai potrivit moment pentru întâlniri. Alegeţi un restaurant care să aibă şi alternativa vegetariană în meniu, iar pentru desert comandaţi fructe sau un platou de brânză, o alegere rafinată şi inspirată în acest caz;
* Pentru că atunci când călătoriţi digestia are de cele mai multe ori de suferit, încercaţi să mâncaţi salată din legume verzi în fiecare zi. Indiferent dacă sunt crude sau călite, legumele verzi fac minuni pentru digestie şi vă ajuta stomacul.