vineri, 10 iunie 2011

Îngheţata, un deliciu la vreme de vară

Nu există persoană care să susţină că nu-i place îngheţata, sau care să nu-şi fi descoperit, încă, îngheţata preferată.
Îngheţata a fost inventată în China Antică. Chinezii acelor timpuri amestecau bucăţi de portocale cu fructe zemoase de rodie şi gheaţă - probabil prima reţetă de îngheţată.
Cea mai populară istorie europeană a îngheţatei începe la un banchet de-al regelui Charles I al Angliei. După o masă absolut delicioasă, bucătarul francez al regelui le-a prezentat musafirilor noul fel de mâncare, pregătit pentru desert. Era rece şi semăna ca textură cu zăpada proaspăt căzută, dar era mai cremoasă şi mai dulce decât orice alt desert. Invitaţii au fost încântaţi, la fel şi Charles, care i-a poruncit bucătarului să nu divulge reţeta pentru crema sa îngheţată. Regele a vrut ca această delicatesă să fie servită doar la masa sa şi i-a oferit bucătarului 500 de lire pe an pentru păstrarea secretului. Din păcate, bucătarul DeMirco nu şi-a ţinut promisiunea, secretul cremei îngheţate fiind divulgat chiar înainte ca Charles să fie decapitat, în 1649.
Trecând peste farmecul poveştii din vechiul Albion, e posibil ca îngheţata să nu fi fost, totuşi, inventată, ci să se fi dezvoltat, ca reţetă, de-a lungul a sute de ani. Se spune că împăratul roman Nero Claudius Caesar îşi trimitea sclavii în munţi pentru a-i aduce zăpadă şi gheaţă, cu care voia să răcească şi să îngheţe băuturile de fructe care îi plăceau atât de mult. Mai târziu, regele Tang din China avea o metodă prin care crea băuturi pe bază de gheaţă şi lapte, iar italianul Marco Polo s-a întors din călătoriile sale în Orient cu o reţetă pentru băuturi îngheţate pe bază de lapte.
Un surplus de vitamine
Îngheţata zilelor noastre vine, în primul rând, cu un surplus de vitamine. Ea conţine calciu, fosfor, fier, lactoză, precum şi vitaminele N, A, A1, A2. Tot îngheţata este şi un izvor de proteine, pe care organismul îl asimilează foarte uşor. E suficient să mâncaţi o porţie de îngheţată cu fructe, biscuiţi sau dulceţuri şi veţi avea imediat senzaţia de saţietate. E bine să aveţi în vedere şi că îngheţata, pe bază de lactate, conţine un element numit triptofan – substanţă ce este un tranchilizant natural, care calmează sistemul nervos şi produce senzaţia de plăcere. Regula nu este valabilă pentru îngheţata preparată din grăsimi vegetale.
Deşi este slăbiciunea copiilor, trebuie să ştiţi că îngheţata este interzisă micuţilor sub 3 ani. Începeţi cu îngheţată preparată în condiţii casnice, naturală şi sănătoasă, fără stabilizatori, aditivi sau alte substanţe nocive, destul de periculoase la o vârstă fragedă.