duminică, 12 iunie 2011

Legume şi fructe, mai hidratante decât apa

Conţinând săruri hidratante, minerale şi zahăr, anumite legume şi fructe acţionează într-un mod asemănător cu băuturile tonice folosite de sportivii profesionişti.
Există legume şi fructe zemoase ce hidratează organismul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă, fiind şi o gustare revigorantă pe timpul lunilor fierbinţi de vară, potrivit unui studiu britanic, informează dailymail.co.uk.
Legumele şi fructele zemoase acţionează ca un aliment şi o băutură încorporate în acelaşi produs, oferind organismului uman cantităţile de săruri minerale, zahăr natural, aminoacizi şi vitamine care sunt consumate în timpul exerciţiilor fizice. Studiul, coordonat de cercetătorii de la University of Aberdeen Medical School, a relevat faptul că această combinaţie hidratează organismul uman mai eficient decât un simplu pahar de apă sau băuturile folosite de sportivi.
Un alt studiu, realizat de experţii de la Universitatea din Napoli a relevat că substanţele precum luteina şi zeaxanthin, care se găsesc în fructe precum pepenele verde şi papaia, sunt şi mai eficiente în hidratarea organismului decât toate băuturile tonice administrate sportivilor profesionişti.
Pepenele verde şi castraveţii, în top
În fruntea legumelor şi fructelor zemoase cu acţiune hidratantă se află pepenele verde, care conţine 92% apă, 8% zahăr şi concentraţii importante de săruri hidratante, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu. Totodată, pepenele verde este bogat în vitamina C, beta caroten şi licopen, care protejează organismul şi , faţă de razele ultraviolete.
Datorită conţinutului său bogat în apă (96%) şi balanţei echilibrate de minerale, castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Castravetele conţine un nivel aproape ideal de calciu şi magneziu, dar şi potasiu, sodiu şi alte minerale.
Două sau trei tulpini de ţelină consumate zilnic asigură necesarul organismului de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier şi zinc. Aceste săruri sunt dizolvate în aproximativ 96% din apa necesară organismului în fiecare zi, contribuind la propagarea ei în întregul organism. În opinia specialiştilor, pentru a se hidrata corespunzător, oamenii trebuie să înlocuiască fluidele eliminate de organism prin altele care au o compoziţie asemănătoare cu cea a lichidelor din corp. Fructele şi legumele zemoase conţin adeseori concentraţii de minerale şi zahăr apropiate de aceste valori şi, din acest motiv, ele pot să hidrateze organismul mai eficient decât un simplu pahar cu apă.