miercuri, 7 septembrie 2011

Strugurii, evantai de virtuţi curative


Racoritori, usor digerabili, hranitori, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru virtutile curative. Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de "lapte vegetal". Utilizarile pot fi dintre cele mai variate: de la folosirea in alimentatie a strugurilor, mustului, vinului sau a uleiului extras din samburi, pana la preparate de uz extern (lotiuni cosmetice pentru ingrijirea tenului, cataplasme, comprese), vinul fiind utilizat in trecut si ca antiseptic, pentru spalarea plagilor.

Cea mai intalnita metoda de utilizare a strugurilor, scrie www.ele.ro, este introducerea acestora in alimentatie, progresiv, alaturi de mancarea obisnuita. Insa, pentru a preveni ingrasarea, este important sa reducem aportul caloric prin alimentele de baza, avand in vedere faptul ca 100g struguri furnizeaza aproximativ 70 kcal - un aport energetic mare fata de celelalte fructe (comparabil cu bananele).
Totusi, o dieta exclusiv din struguri poate ajuta in cazul obezitatii, consumul ajungand la maxim 2 kg. pe zi, ceea ce reprezinta 1400 kcal zilnic.
Se folosesc strugurii bine copti, pe care ii vom spala foarte bine pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti. De obicei este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate.
Terapia cu struguri proaspeti
Pe langa utilizarea strugurilor alaturi de alimentatia obisnuita, exista si cateva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sunt numai cateva repere, urmand ca fiecare cura sa fie conceputa in functie de toleranta individuala si de afectiunile pacientului.

· o zi pe saptamana se consuma exclusiv struguri(1-1,2 kg), repartizati in portii mici (minim 5 mese).

· cura pe termen lung : contine mai multe etape:
- acomodarea sau pregatirea organismului pentru cura, care se poate realiza prin post;
- cura propriu-zisa, cu alimentatie exclusiv cu struguri (7
-10 zile), in portii mici, 7 mese pe zi;
- diversificarea cu fructe proaspete ( de un singur fel la o masa : de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere) si/sau branza de vaci, mese alternative;
- dieta bazata pe cruditati: struguri, alte fructe, legume, iaurt, branza de vaci, miere, ulei de masline;
- revenirea treptata la alimentatia normala.
Terapia cu sucul de struguri (mustul)
Se incepe cu 0,5 l de must zilnic, in trei reprize, inainte de mese. Cantitatea creste treptat, putand ajunge la 2 l zilnic ( cu cat crestem cantitatea de must, cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must ).

Virtuti terapeutice
Strugurii au efect laxativ, diuretic, stimuleaza secretia biliara, digestia, peristaltismul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pot fi utilizati cu succes in urmatoarele afectiuni (dar si in profilaxia lor): constipatie, afectiuni ale aparatului urinar, afectiuni biliare, boli hepatice, tulburari digestive, astenie, convalescenta, anemii, hipertensiune - forme usoare, profilaxia hipercolesterolemiei si a afectiunilor cardiovasculare, stari febrile, obezitate, boli infectioase.
Nu sunt indicati in urmatoarele situatii: hipertensiune grava, afectiuni renale grave, retentie de lichid in tesuturi, diabet, diareea cronica.
Principalii constituenti

· apa (72-73%);

· zaharuri (16-23%): monozaharide - glucoza, fructoza, polizaharide - celuloza, pectina ; acid tartric liber, acid malic, materii minerale, taninuri. Vitamine si minerale : vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina P , vitamina C, potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, fier.
Produsele din struguri
Pe langa utilizarea strugurilor proaspeti si a mustului proaspat, putem folosi in diete stafidele (boabele de struguri deshidratate pe cale termica naturala, la soare), turtele din tescovina (ceea ce ramane dupa stoarcerea strugurilor), in cataplasme caldute, utile in reumatism si guta. Alte produse obtinute din struguri: uleiul din seminte de struguri ( in hipercolesterolemie si in afectiuni cardiovasculare) si vinul natural. Un mare savant, Louis Pasteur, afirma : "Vinul este cea mai igienica si mai sanatoasa dintre bauturi". Evident, in prezent procesul industrial de fabricatie a redus mult din virtutile terapeutice ale vinului. Totusi, am considerat interesant de semnalat ca timp de secole, vinul a servit ca baza pentru maceratele terapeutice vegetale, rezultand vinuri medicinale. Pe de alta parte, putea fi utilizat si ca anestezic, ca tranchilizant natural, sau ca dezinfectant. In prezent, numeroase cercetari stabilesc legatura dintre consumul moderat (nu mai mult de doua pahare pe zi, pentru barbati ) si micsorarea riscului aparitiei infarctelor, vinul natural avand un efect anticoagulant. Femeilor li se recomanda consumul de vin in scop terapeutic in cantitati reduse la jumatate fata de cele indicate pentru barbati.