vineri, 9 septembrie 2011

Tipsuri pentru murături savuroase, la vreme de iarnă


Conserve murate
·  Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.
·  Legumele, care se pun la murat, se menţionează pe www.ele.ro, trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.
·  Pentru murat se vor folosi castraveti mici, de culoare verde inchis, cu coaja subtire si cu cat mai multe broboane.
·  Atat patlagelele verzi cat si castravetii se sorteaza si se pun la murat pe marimi in vase separate, in functie de marimea lor fermentatia realizindu-se mai repede sau mai incet (asezindu-se pe marimi, fermentatia se va face uniform).
·  Totodata este normal ca murarea sa se faca pe specii si chiar soiuri de legume.
·  Capacul borcanului si scindurelele sau dispozitivul special din plastic, care se aseaza deasupra muraturilor se vor spala foarte bine si se vor fierbe in cateva clocote. Borcanul, de asemenea, trebuie spalat bine, oparit, scurs, uscat bine si lasat sa se raceasca.
·  Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.
·  Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta.
·  Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare.
·  Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele.
·  Daca se doreste ca legumele sa se mureze mai repede, dupa oparire si racire se strapung cu o furculita in 2-3 locuri; castravetii mari se strapung la codita sau li se taie varfurile sau se cresteaza in doua pe lungime.
·  Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita.
·  Ingredientele folosite la muraturi, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul, se spala foarte bine cu apa rece.
·  Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari.
Conserve in otet
·  Pentru saramura cu otet, apa se incalzeste pana da in clocot, apoi se adauga sarea (50 g la 1 litru de lichid) dizolvata in apa si se fierbe pana se dizolva bine; se toarna otet de 9 grade din vin, se mai lasa sa fiarba in 2-3 clocote, se raceste sau nu, in functie de reteta, si se strecoara printr-un tifon dublu.
·  In otet se pot conserva tot felul de legume, dar in primul rand castraveti, gogosari, patlagele verzi, ciuperci. Se foloseste numai otet de calitate. Muraturile in otet se pot prepara si cu un otet mai slab, in acest caz borcanele trebuie inchise ermetic si sterilizate prin fierbere. Muraturile in otet (in care s-a turnat putin otet pentru a le da gust), sterilizate, sunt prielnice sanatatii si se pastreaza un timp mai indelungat.
·  Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.
·  Dupa ce legumele s-au oparit, s-au racit in vas cu apa rece si s-au scurs intr-o sita sau strecuratoare, se aseaza imediat in borcan, alternindu-se cu celelalte conservante si condimente.
·  Legumele, condimentele si conservantele se aseaza in borcan cu o lingura de lemn oparita, care nu a fost folosita la gatit. Legumele nu se inghesuie in borcan. Castravetii se aseaza vertical, unul langa altul. Peste ultimul strat de conservante se aseaza in cruce doua scandurile sau dispozitivul special din plastic. Apoi se pune o panza curata si o greutate, toate foarte bine spalate si oparite.