miercuri, 28 septembrie 2011

Este vremea conservelor

 
Toamna este anotimpul proviziilor. Murăturile, zacusca şi pastele de legume sunt sănătoase şi păstrează valorile nutritive ale legumelor.
Aproape toate legumele şi fructele se pot conserva prin diverse metode: în oţet, în saramură, în ulei, în alcool, cu ajutorul zahărului etc. Pentru a avea certitudinea unor conserve care să reziste, fără probleme, până în primăvară, e bine să ţineţi cont de o serie de sfaturi şi secrete utile atunci când doriţi să vă alimentaţi sănătos:
- Ultimul strat de legume şi conservanţi se aşează astfel încât, peste el, saramura să le acopere cu 2-3 cm, iar până la marginea de sus a gâtului borcanului să mai rămână 1,5-2 cm spaţiu gol (în funcţie de mărimea borcanului). Dacă saramura se toarnă fierbinte, scrie ele.ro, până la gura borcanului se lasă un spaţiu gol foarte mic, deoarece după răcire apa scade;
- Saramura se toarnă încet în borcanul puţin înclinat, ceea ce favorizează ieşirea aerului din acesta. Dacă saramura se toarnă fierbinte, sub borcan se aşează o lamă de cuţit rece pentru evitarea crăpării borcanului;
- Toate operaţiunile trebuie făcute în aceeaşi zi: de pregătire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor şi celorlalte vase şi ustensile ajutătoare (linguri, tifon, strecurătoare, căni, greutate, scândurile etc), aşezarea legumelor în borcane, fierberea şi turnarea saramurii;
- Dacă în timpul fermentaţiei murăturilor, saramura se tulbură, borcanul se ţine în continuare la soare până se limpezeşte saramura. După fermentaţie, murăturile vor fi păstrate într-un loc răcoros. Vasele cu murături nu se aşează direct pe pământ, ci pe rafturi sau pe capete de grindă;
- Pentru consum, murăturile se scot din vas cu o lingură de lemn, care nu se întrebuinţează la gătit. Murăturile scoase din vas şi neconsumate nu se mai pun înapoi, ci în alt recipient, până la consumarea lor totală.
Conservele sunt preparate pretenţioase, care trebuie să-şi păstreze caracteristicile de gust, textură şi aspect cât mai mult timp, calitatea lor depinzând de modul de pregătire şi de depozitare, dar şi de calitatea ingredientelor, de concentraţia soluţiilor de conservare, de sterilizarea recipientelor în care sunt depozitate.